Hvordan få ned hevelse på øyet

I denne artikkelen vil vi gå gjennom ulike årsaker til hevelse på øyet, samt flere metoder for behandling og forebygging.

Hevelse på øyet er en vanlig tilstand som kan ha mange årsaker, inkludert allergier, infeksjoner, traumer eller medisinske tilstander. Det kan være plagsomt og estetisk ubehagelig, og derfor er det viktig å vite hvordan man effektivt kan redusere hevelse. I denne artikkelen vil vi gå gjennom ulike årsaker til hevelse på øyet, samt flere metoder for behandling og forebygging. Vi vil også se på når man bør oppsøke lege, og gi praktiske råd for å håndtere denne tilstanden hjemme. Målet med denne artikkelen er å informere og gi leserne praktisk kunnskap som kan hjelpe dem med å redusere hevelse på øyet på en trygg og effektiv måte.

Årsaker til hevelse på øyet

Hevelse på øyet kan skyldes en rekke faktorer. Her er noen av de vanligste årsakene:

Allergier

Allergiske reaksjoner er en av de vanligste årsakene til hevelse på øyet. Dette kan inkludere pollenallergi, dyrehår, støv eller matallergier. Når kroppen reagerer på et allergen, frigjør den histaminer som kan føre til betennelse og hevelse i øyelokkene og rundt øyet.

Infeksjoner

Infeksjoner som konjunktivitt (øyebetennelse) kan også føre til hevelse. Konjunktivitt kan være forårsaket av bakterier, virus eller sopp, og kan være svært smittsom. Andre infeksjoner som kan føre til hevelse inkluderer byggkorn og øyelokksbetennelse.

Traumer

Fysiske traumer som slag eller skader kan føre til hevelse rundt øyet. Dette skyldes ofte blødning under huden som resulterer i blåmerker og hevelse.

Medisinske tilstander

Visse medisinske tilstander som Graves’ sykdom (en skjoldbruskkjerteltilstand) og blefaritt (øyelokksbetennelse) kan også føre til hevelse på øyet. Disse tilstandene krever ofte medisinsk behandling og overvåking.

Andre årsaker

Andre årsaker til hevelse på øyet kan inkludere dehydrering, overdreven inntak av salt, gråt, og mangel på søvn. Livsstilsfaktorer som røyking og alkoholforbruk kan også bidra til hevelse.

Relatert: Hvordan få ned hevelse i leppa

Hvor lenge varer hovent øyelokk?

Hevelse i øyelokket kan være et vanlig problem og varigheten av hevelsen kan variere avhengig av årsaken. Hvor lenge et hovent øyelokk varer, avhenger av årsaken til hevelsen og hvor alvorlig den er.

Hvis hevelsen skyldes en allergisk reaksjon, kan den vare fra noen timer til noen dager. Allergiske reaksjoner kan skyldes ulike faktorer, som pollen, støv, dyrehår, mat eller medisiner. Hvis du er utsatt for allergier, kan det være lurt å unngå å utsette deg for kjente allergener og ta medisiner som antihistaminer for å redusere hevelse og andre symptomer.

Hvis hevelsen skyldes en infeksjon, som konjunktivitt eller øyeinfeksjon, kan den vare fra noen dager til noen uker. Infeksjoner kan forårsake betennelse i øyelokket og andre deler av øyet, og kan kreve behandling med medisiner som antibiotika eller antivirale legemidler for å bli kvitt infeksjonen.

Hvis hevelsen skyldes en skade eller traume, kan den vare fra noen dager til flere uker avhengig av alvorlighetsgraden. Skader kan føre til betennelse og væskeansamling i øyelokket, som kan ta tid å helbrede. Hvis skaden er alvorlig, kan det være nødvendig med medisinsk behandling eller kirurgi for å reparere skaden og redusere hevelsen.

Generelt sett vil mindre hevelser vanligvis avta etter noen dager ved hjelp av enkle hjemmemetoder som kald kompress, massasjer og god søvnhygiene. Hvis hevelsen ikke går bort etter noen dager eller hvis den forverres, kan det være lurt å oppsøke lege eller annet helsepersonell for råd og behandling. Legen kan undersøke øyet og hjelpe deg med å identifisere årsaken til hevelsen og gi deg råd om riktig behandling.

Relatert: Kjerringråd mot sti på øyet

Hvordan få ned hevelse på øyet?

Det er noen enkle trinn du kan følge for å redusere hevelse rundt øyet:

 1. Påfør en kald kompress: En kald kompress kan bidra til å redusere hevelse og betennelse rundt øyet. Du kan bruke en ispose eller en pose med frosne grønnsaker til å lage en kald kompress. Legg kompressen på det hovne området i 15-20 minutter av gangen, flere ganger om dagen.
 2. Masser forsiktig: Forsiktig massasje kan også bidra til å redusere hevelse rundt øyet. Bruk fingertuppene til å massere området forsiktig i en sirkulær bevegelse.
 3. Drikk rikelig med vann: Dehydrering kan også bidra til hevelse rundt øynene. Sørg for å drikke rikelig med vann for å holde deg hydrert og redusere hevelsen.
 4. Få nok søvn: Utilstrekkelig søvn kan også føre til hevelse rundt øynene. Sørg for å få nok søvn hver natt for å holde kroppen din frisk og for å redusere hevelse.

Hvis hevelsen rundt øyet er alvorlig eller vedvarende, bør du oppsøke lege for å få en diagnose og behandling.

Relatert: Hvordan få ned hevelse i ansiktet

Påfør en kald kompress

En kald kompress er en enkel og effektiv måte å redusere hevelse på øyet. Når du påfører en kald kompress, bidrar du til å redusere blodstrømmen til området rundt øyet. Dette kan hjelpe til med å redusere betennelse og hevelse. En kald kompress kan også hjelpe til med å lindre smerte og ubehag i området rundt øyet.

For å lage en kald kompress, kan du bruke en ispose, en pose med frosne grønnsaker eller en vaskeklut som har vært i kjøleskapet en stund. Pakk kompressen inn i et rent håndkle eller en klut for å hindre direkte kontakt med huden, og legg den forsiktig på det hovne området i 15-20 minutter av gangen. Gjenta dette flere ganger om dagen, for eksempel hver 2-3 time, for å få best mulig effekt.

Det er viktig å merke seg at du ikke bør legge is eller en kald kompress direkte på huden, da dette kan føre til frostskader. Pass på at du alltid pakker kompressen inn i et rent håndkle eller en klut før du legger den på huden.

Du kan også bruke andre kjøleelementer for å redusere hevelse rundt øynene. For eksempel kan du prøve å bruke kjøleøyemaske som er spesielt laget for dette formålet. Disse maskene kan kjøles ned i kjøleskapet eller i fryseren, og påføres deretter på øynene for å redusere hevelse og betennelse.

Det er viktig å merke seg at en kald kompress eller kjøleøyemaske kun er en midlertidig løsning for å redusere hevelse. Hvis du opplever alvorlig eller vedvarende hevelse rundt øyet, bør du oppsøke lege for å få en diagnose og behandling. Legen din kan hjelpe deg med å identifisere årsaken til hevelsen og gi deg råd om riktig behandling.

Relatert: Hevelse ved myggstikk

Massere forsiktig

Massering av området rundt øyet kan være en effektiv måte å redusere hevelse på. Når vi masserer forsiktig rundt øyet, kan det bidra til å øke blodsirkulasjonen og lymfedrenasjen i området. Dette kan igjen hjelpe til med å fjerne væskeansamlinger og avfallsstoffer, og dermed redusere betennelse og hevelse.

For å massere området rundt øyet, kan du bruke fingertuppene og utføre forsiktig sirkulære bevegelser i området under øyet og opp mot øyebrynet. Vær forsiktig så du ikke påfører for mye press eller gnir for hardt, da huden rundt øyet er veldig følsom. Masser forsiktig i noen minutter, og gjenta dette flere ganger om dagen for best mulig effekt.

Det kan også være lurt å bruke en mild ansiktsmassasjeolje eller øyekrem for å gjøre massasjen mer behagelig og fuktighetsgivende for huden rundt øyet. Pass på at produktene du bruker er spesielt formulert for å brukes rundt øynene, da dette er en veldig sensitiv og delikat del av ansiktet.

I tillegg til å massere området rundt øyet, kan du også bruke andre teknikker for å redusere hevelse. En kald kompress eller kjøleøyemaske kan bidra til å redusere betennelse og hevelse, mens tilstrekkelig søvn og hydrering kan bidra til å redusere væskeretensjon og betennelse i kroppen.

Hvis hevelsen rundt øyet vedvarer eller blir verre, eller hvis du opplever smerte eller ubehag, bør du oppsøke lege eller annet helsepersonell for råd og behandling. Legen din kan hjelpe deg med å identifisere årsaken til hevelsen og gi deg råd om riktig behandling. I noen tilfeller kan hevelse rundt øyet være et tegn på en underliggende tilstand, som allergi eller infeksjon, og krever spesifikk behandling.

I sum kan massering av området rundt øyet være en effektiv måte å redusere hevelse og betennelse på. Det er en enkel teknikk som kan utføres hjemme, og kan kombineres med andre tiltak som kald kompress eller kjøleøyemaske, tilstrekkelig søvn og hydrering for å oppnå best mulig effekt.

Drikk rikelig med vann

Drikking av tilstrekkelige mengder vann er en viktig del av å opprettholde god helse og for å holde kroppen i balanse. Vann er en essensiell byggestein i kroppen vår, og det utfører mange viktige funksjoner, inkludert å transportere næringsstoffer og oksygen til cellene våre, fjerne avfallsstoffer og opprettholde riktig kropps- og cellevæskebalanse.

Når det kommer til å redusere hevelse rundt øyet, kan rikelig med vanninntak være viktig på flere måter. Først og fremst kan dehydrering være en faktor som kan føre til hevelse rundt øyet. Når kroppen mangler tilstrekkelig væske, kan det føre til at salt og andre elektrolytter akkumuleres i vevet rundt øyet, noe som kan føre til hevelse og betennelse.

Videre kan drikking av rikelige mengder vann hjelpe til med å øke urinproduksjonen og fjerne overflødig salt og toksiner fra kroppen. Dette kan bidra til å redusere hevelse og betennelse rundt øyet.

Det anbefales at voksne mennesker drikker mellom 1,5-2 liter vann per dag, eller enda mer hvis man er svært aktiv eller bor i et varmt klima. Det er viktig å merke seg at andre faktorer som alder, kroppsvekt og helsestatus også kan påvirke hvor mye vann man bør drikke.

Hvis du vil øke vanninntaket ditt, kan du prøve å ha med en flaske vann når du er på farten eller har den stående på skrivebordet ditt på jobb. Prøv også å inkludere matvarer med høyt vanninnhold, som vannmelon, agurk og selleri, i kostholdet ditt.

Det er også verdt å merke seg at å drikke rikelig med vann kan ha mange andre helsefordeler, inkludert å opprettholde god hudhelse, regulere kroppstemperaturen og fremme sunne fordøyelsesprosesser. Men det er viktig å merke seg at overhydrering kan også være farlig og føre til ubalanse i elektrolyttene i kroppen. Hvis du har spørsmål om hvor mye vann du bør drikke, eller hvis du opplever uvanlige symptomer, bør du oppsøke lege eller annet helsepersonell for råd.

Få nok søvn

Søvn er en viktig faktor for å redusere hevelse rundt øyet på flere måter. Når vi sover, går kroppen gjennom en rekke prosesser som er viktige for å opprettholde god helse og trivsel. Disse prosessene inkluderer å reparere og gjenopprette skadet vev, regulere hormonproduksjonen og styrke immunsystemet. Alt dette kan bidra til å redusere betennelse og hevelse rundt øyet.

Når det gjelder betennelse og hevelse, kan søvnmangel øke produksjonen av stresshormonet kortisol i kroppen. Dette hormonet kan føre til økt betennelse og væskeretensjon i kroppen, som kan forverre hevelse rundt øyet. Forskning har også vist at søvnmangel kan svekke immunsystemet og gjøre oss mer utsatt for infeksjoner og betennelser.

På den annen side, når vi får tilstrekkelig søvn, produserer kroppen mindre kortisol og mer av hormonene som hjelper til med å reparere og gjenopprette vev. Dette kan bidra til å redusere betennelse og hevelse rundt øyet. En god natts søvn kan også bidra til å redusere stress og gi kroppen en sjanse til å slappe av og gjenopprette.

En annen faktor som kan påvirke hevelse rundt øyet er væskeretensjon i kroppen. Dette kan være forårsaket av en rekke faktorer, inkludert høyt saltinntak og dehydrering. Når vi sover, får kroppen en sjanse til å gjenopprette væskebalansen ved å eliminere overflødig salt og væske gjennom urinproduksjonen. Dette kan bidra til å redusere væskeretensjon og dermed også redusere hevelse rundt øyet.

For å oppnå tilstrekkelig søvn, er det viktig å ha gode søvnvaner og rutiner. Prøv å gå til sengs og våkne opp på samme tid hver dag, selv i helgene. Opprett en behagelig og mørk sovemiljø og unngå bruk av elektroniske enheter og skjermer rett før du legger deg. Prøv også å unngå koffein og alkohol før leggetid, da disse stoffene kan påvirke søvnen din negativt.

Hvis du opplever vedvarende hevelse rundt øyet eller andre søvnrelaterte problemer, bør du oppsøke lege eller annet helsepersonell for råd og behandling. De kan gi deg råd om livsstilsendringer, søvnhygiene og medisiner som kan hjelpe deg med å få bedre søvn.

Hovne øyelokk og hodepine

Hovne øyelokk og hodepine kan være to separate symptomer som oppstår samtidig, eller de kan være relatert til hverandre. Det kan være flere årsaker til disse symptomene, og noen av de vanligste inkluderer allergier, infeksjoner, migrene, og traumer.

Allergiske reaksjoner kan føre til hovne øyelokk og hodepine. Allergier kan utløses av ulike faktorer som støv, pollen, dyrehår eller matvarer, og kan føre til øyebetennelse, kløe, rødhet og tåreflod. I tillegg til hovne øyelokk og hodepine, kan allergiske reaksjoner også føre til nysing, tett nese og pustevansker. Antihistaminer og allergimedisiner kan bidra til å lindre symptomene.

Infeksjoner i øyet eller bihulene kan også føre til hovne øyelokk og hodepine. Øyeinfeksjoner, som konjunktivitt eller øyelokkcellulitt, kan føre til rødhet, kløe, tåreflod og hodepine. Bi hulebetennelser kan også føre til hodepine og hovne øyelokk. Antibiotika og andre medisiner kan bidra til å behandle infeksjoner.

Migrene er en annen vanlig årsak til hodepine og hovne øyelokk. Migrene er preget av moderate til alvorlige hodepineanfall, som ofte er ledsaget av lys- eller lydoverfølsomhet, kvalme, og hovne øyelokk. Migreneanfall kan vare fra noen timer til flere dager og kan være svært smertefulle. Behandling av migrene kan inkludere reseptbelagte medisiner og livsstilsendringer.

Skade eller traumer på øynene eller hodet kan også føre til hovne øyelokk og hodepine. Skader kan forårsakes av slag, fall, ulykker eller andre traumer, og kan føre til betennelse og hodepine. I alvorlige tilfeller kan skader føre til synstap, og krever ofte medisinsk behandling eller kirurgi.

I noen tilfeller kan hovne øyelokk og hodepine også være et symptom på en underliggende sykdom eller tilstand, som skjoldbruskkjertelsykdommer eller autoimmune lidelser. Hvis symptomene vedvarer over lengre tid eller blir verre over tid, bør du oppsøke lege eller annet helsepersonell for råd og behandling.

Hoven under øynene om morgenen

Hovne under øynene om morgenen er et vanlig problem for mange mennesker. Årsakene til denne tilstanden kan variere, og noen av de vanligste inkluderer dehydrering, allergier, søvnproblemer, aldring og arvelighet.

Dehydrering er en vanlig årsak til at området under øynene hovner opp om morgenen. Hvis du ikke drikker nok vann eller andre væsker i løpet av dagen, kan kroppen din beholde væske, noe som kan føre til væskeretensjon og hevelse i ansiktet, inkludert området under øynene. Drikking av rikelig med vann i løpet av dagen og unngå salt mat kan bidra til å redusere hevelse.

Allergiske reaksjoner kan også føre til hovne øyne om morgenen. Allergier kan skyldes faktorer som pollen, dyrehår, støv eller matvarer, og kan føre til rødhet, kløe, tåreflod og hevelse i øynene. Hvis du er utsatt for allergier, kan det være lurt å unngå å utsette deg for kjente allergener og ta medisiner som antihistaminer for å redusere hevelse og andre symptomer.

Søvnproblemer kan også føre til hovne øyne om morgenen. Hvis du ikke får nok søvn eller sover i en ubehagelig stilling, kan det føre til væskeretensjon og hevelse rundt øynene. Å prøve å få minst 7-8 timer med søvn hver natt og sove på ryggen kan bidra til å redusere hevelse.

Aldring kan også føre til hovne øyne om morgenen. Som vi blir eldre, mister huden sin elastisitet og kan føre til at området under øynene hovner opp. Dette skyldes også at musklene som støtter øynene, svekkes med alderen. Å bruke en øyekrem eller massere området rundt øynene forsiktig kan bidra til å øke blodsirkulasjonen og redusere hevelse.

Arvelighet spiller også en rolle i hevelse under øynene. Hvis noen i familien din lider av hevelse under øynene om morgenen, kan det hende at du også er mer utsatt for å utvikle denne tilstanden. I dette tilfellet kan det være vanskelig å forhindre hevelse, men en øyekrem eller kjøleøyemaske kan bidra til å redusere hevelsen.

Hovne øyne og overgangsalder

Hovne øyne kan være et vanlig symptom på overgangsalderen hos kvinner. Overgangsalderen er en naturlig hormonell endring som kvinner går gjennom i overgangen fra fruktbar alder til ikke-fruktbar alder. Hormonelle endringer kan føre til en rekke symptomer, inkludert hetetokter, nattesvette, søvnproblemer, humørsvingninger og hovne øyne.

Østrogenmangel er en av de viktigste årsakene til hevelse i øynene i overgangsalderen. Østrogen er et viktig hormon som bidrar til å regulere kroppens væskebalanse. Når østrogennivåene synker under overgangsalderen, kan dette føre til at kroppen beholder mer væske, noe som kan føre til hovne øyne og ansikt.

I tillegg til østrogenmangel, kan også andre faktorer bidra til hevelse i øynene i overgangsalderen. Dehydrering, dårlig søvnkvalitet og stress kan alle forverre hevelsen. Menstruasjonssyklusen kan også spille en rolle, da kvinner kan oppleve hovne øyne før menstruasjonen, som et resultat av hormonelle endringer.

For å redusere hevelse i øynene i overgangsalderen kan det være lurt å ta noen enkle tiltak. Å drikke rikelig med vann kan hjelpe til med å redusere dehydrering og bidra til å balansere kroppens væskebalanse. Å få nok søvn kan også bidra til å redusere hevelsen, ved å gi kroppen muligheten til å hvile og reparere seg selv.

Bruk av en øyekrem kan også hjelpe til med å redusere hevelse i øynene. Øyekremer som inneholder naturlige ingredienser som aloe vera, agurk eller tea tree oil, kan bidra til å redusere betennelse og hevelse rundt øynene. Å massere øyelokkene forsiktig kan også bidra til å øke blodsirkulasjonen og redusere hevelse.

I sum kan hovne øyne være et vanlig symptom på overgangsalderen. Hormonelle endringer, spesielt østrogenmangel, kan føre til økt væskeansamling i kroppen og hevelse i øynene. Å ta enkle tiltak som å drikke rikelig med vann, få nok søvn og bruke øyekrem kan alle bidra til å redusere hevelsen. Hvis hevelsen vedvarer eller blir verre over tid, bør du oppsøke lege eller annet helsepersonell for råd og behandling.

Når bør du oppsøke lege?

Selv om mange tilfeller av hevelse på øyet kan behandles hjemme, er det viktig å vite når man bør oppsøke lege. Her er noen tegn på at du bør søke medisinsk hjelp:

Vedvarende hevelse

Hvis hevelsen vedvarer i mer enn et par dager uten tegn til bedring, bør du oppsøke lege. Dette kan være et tegn på en underliggende tilstand som krever behandling.

Alvorlige symptomer

Hvis du opplever alvorlige symptomer som sterk smerte, synstap, eller feber, bør du søke medisinsk hjelp umiddelbart. Dette kan være tegn på en alvorlig infeksjon eller annen medisinsk tilstand.

Uvanlige utslett eller rødhet

Hvis du merker uvanlige utslett eller rødhet rundt øynene, spesielt hvis det er ledsaget av hevelse, bør du kontakte lege. Dette kan være et tegn på en allergisk reaksjon eller infeksjon som krever behandling.

Historie med medisinske tilstander

Hvis du har en historie med medisinske tilstander som Graves’ sykdom eller blefaritt, bør du oppsøke lege hvis du opplever hevelse på øyet. Disse tilstandene kan kreve spesifikk behandling og oppfølging.

Forebygging av hevelse på øyet

Forebygging er alltid bedre enn behandling. Her er noen tips for å forebygge hevelse på øyet:

Unngå allergener

Hvis du vet at du er allergisk mot visse stoffer, prøv å unngå disse. Dette kan inkludere å holde hjemmet ditt rent for støv og dyrehår, og unngå utendørsaktiviteter når pollentallene er høye.

Hold øynene rene

God øyehygiene er viktig for å forhindre infeksjoner. Vask hendene regelmessig, unngå å gni øynene, og fjern sminke før du legger deg. Bruk sterile produkter hvis du bruker kontaktlinser.

Oppretthold en sunn livsstil

En sunn livsstil kan bidra til å redusere risikoen for hevelse på øyet. Spis et balansert kosthold, drikk nok vann, og unngå alkohol og tobakk. Sørg også for å få nok søvn og håndtere stress.

Bruk beskyttelse

Hvis du jobber i miljøer der øynene dine kan bli utsatt for skader eller irriterende stoffer, bruk passende beskyttelsesbriller. Dette kan bidra til å forhindre traumer og infeksjoner.

Følg medisinske råd

Hvis du har en medisinsk tilstand som kan føre til hevelse på øyet, følg legens råd og behandling nøye. Dette kan inkludere å ta foreskrevne medisiner, bruke spesielle øyedråper, eller gjøre livsstilsendringer.

Konklusjon

Hevelse på øyet kan være en ubehagelig og plagsom tilstand, men det finnes mange effektive måter å redusere hevelsen på. Ved å forstå årsakene til hevelse og følge riktige behandlingstiltak, kan du raskt få lindring og forhindre fremtidige episoder. Husk å oppsøke lege hvis hevelsen ikke går over eller hvis du opplever alvorlige symptomer. Ved å opprettholde god øyehygiene og en sunn livsstil, kan du også redusere risikoen for hevelse på øyet i fremtiden. Ved å følge rådene i denne artikkelen, vil du være godt rustet til å håndtere og forebygge hevelse på øyet på en effektiv måte.

Referanser

 1. Blepharitis. (2020).
  https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/blepharitis
 2. Boyd K. (2023). What is the difference between a stye and a chalazion? Causes, symptoms, treatment.
  https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-are-chalazia-styes
 3. Conjunctivitis (pink eye): Treatment. (2019).
  https://www.cdc.gov/conjunctivitis/about/treatment.html
 4. Eyelid problems. (2020).
  https://www.nhs.uk/conditions/eyelid-problems
 5. Willmann D, et al. (2023). Stye.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459349/

Om forfatteren