Hvordan få mer oksygen i blodet

Blodet i kroppen din leverer oksygen til alle cellene. Når du puster og trekker friskt oksygen inn i lungene, binder røde blodlegemer seg til oksygenet og bærer det gjennom blodet. Hvordan få mer oksygen i blodet?

Oksygen hjelper med å erstatte celler som slites ut, forsyner deg med energi, støtter immunsystemet ditt og mer. Derfor er det viktig å sørge for at oksygenivået i blodet ikke er for høyt eller for lavt. Du kan naturlig øke blodets oksygennivå eller diskutere forskjellige metoder med legen din for å opprettholde eller heve blodets oksygennivå.

Hvordan måles oksygennivået i blodet?

Du måler blodets oksygen, også kalt oksygenmetning i blodet, med et pulsoksymeter. Det er en liten enhet som klemmer seg til fingeren (eller en annen del av kroppen din) og bestemmer forholdet mellom røde blodlegemer som bærer oksygen og de som er tomme.

Å kontrollere eller overvåke oksygennivået i blodet er ikke-invasivt og skader ikke. Det er ingen kjente risikoer eller farer ved å bruke et pulsoksymeter for å måle oksygennivået i blodet. Et pulsoksymeter avgir lys som passerer gjennom neglen, huden, vevet og blodet til en sensor på den andre siden. Enheten måler hvor mye lys som passerte gjennom uten å bli absorbert av vev og blod. Den bruker deretter den målingen til å beregne hvor mye oksygen som er i blodet ditt.

Relatert: Normalt oksygenopptak

Hva er typiske nivåer av oksygen i blodet?

Oksygenivået i blodet hjelper deg med å vite hvor godt lungene, hjertet og sirkulasjonssystemet fungerer. Et typisk oksygennivå i blodet for en frisk person varierer mellom 95% og 100%. Dette betyr at nesten alle de røde blodcellene bærer oksygen til cellene og vevet.

Det er normalt at mennesker som bor i større høyder eller mennesker med noen form for kronisk sykdom – som astma, emfysem eller kronisk obstruktiv lungesykdom (KOL) – har lavere avlesninger. Lavt oksygennivå, også kalt hypoksemi, regnes som en avlesning mellom 90% og 92%. Hvis du leser dette lavt betyr det at du kan trenge ekstra oksygen eller at det kan være utfordringer som påvirker hvordan lungene fungerer. Et resultat under 90% indikerer at du bør søke lege.

Relatert: Trening som øker oksygenopptak

Tips for å øke oksygennivået i blodet

Du kan øke mengden oksygen i blodet naturlig. Noen måter inkluderer:

  • Åpne vinduer eller gå ut for å puste inn frisk luft. Noe så enkelt som å åpne vinduene eller gå en kort spasertur øker mengden oksygen som kroppen din får inn, noe som øker det totale oksygennivået i blodet. Det har også fordeler som forbedret fordøyelse og mer energi.
  • Slutte å røyke. Etter bare to uker med å være sigarettfri, finner mange ut at både sirkulasjonen og det totale oksygennivået forbedres betydelig. Lungefunksjonen kan øke med opptil 30% på denne korte tiden.
  • Ha noen planter. Planter i huset har vist seg å hjelpe til med å rense luften innendørs. De fjerner karbondioksid og fyller opp oksygenivået i et rom, noe som gjør at mer oksygen er tilgjengelig for kroppen din å absorbere.
  • Trene på pusteøvelser. Ekspertene i lungerehabilitering anbefaler å bruke enkle pusteøvelser som pust med leppene og dyp pust i magen for å åpne luftveiene og øke mengden oksygen i kroppen din.

Du kan bruke et pulsoksymeter til å kontrollere oksygennivået i blodet hjemme, og bruke noen av disse naturlige tilnærmingene til å øke oksygennivået i blodet på egen hånd.

Hvor nøyaktige er pulsoksymetre?

Pulsoksymetre er et nyttig verktøy for å bestemme mengden oksygen i blodet. Noen ganger skjer det imidlertid lesefeil. Aspekter som påvirker pulsoksymeteravlesningene inkluderer:

  • Bevegelse
  • Noen typer belysning
  • Hudpigmentering
  • Neglelakk
  • Intravenøse fargestoffer
  • Eksponering for karbonmonoksid

Hvis legen din tror at blodets oksygenavlesning fra et pulsoksymeter er unøyaktig, kan de bestille en arteriell blodgassstudie. Denne studien innebærer å trekke blod ut av en arterie – vanligvis i håndleddet eller armen – og måle mengden oksygen i blodet i millimeter kvikksølv (mm Hg). Den typiske avlesningen varierer mellom 80 og 100 mm Hg.

Relatert: Hvordan øke oksygenopptaket i blodet

Hva om oksygennivået i blodet er for lavt?

Hvis oksygennivået i blodet er lavt, kan legen din sette deg på ekstra oksygen. Denne terapien gir deg større mengder oksygen enn i normal romluft, og det kan bidra til å øke oksygennivået i blodet. Det leveres vanligvis gjennom en nesekanyle (en liten plastslange med pinner som går inn i neseborene) eller en ansiktsmaske.

Leger kan gi supplerende oksygen til en pasient i en kortsiktig sammenheng, som i etterkant av en ulykke eller akutt sykdom, eller langsiktig for personer med diagnoser som KOLS, lungefibrose, cystisk fibrose eller søvnapné. Supplerende oksygen kan hjelpe deg til å føle deg bedre, komme deg raskere og holde deg aktiv mens du håndterer disse forholdene.

Konklusjon

Oksygen spiller en avgjørende rolle i kroppens funksjoner, inkludert celleutskiftning, energiforsyning og støtte til immunsystemet. Det er viktig å opprettholde riktig oksygennivå i blodet, som vanligvis varierer mellom 95% og 100% for en frisk person. Lavt oksygennivå kan indikere behov for ekstra oksygen eller underliggende helsemessige utfordringer.

Pulsoksymeter er et nyttig verktøy for å måle oksygennivået i blodet, men nøyaktigheten kan påvirkes av ulike faktorer som bevegelse, lysforhold, neglelakk osv. Ved behov for ytterligere nøyaktighet kan leger bestille en arteriell blodgassstudie.

Hvis oksygennivået i blodet er for lavt, kan legen foreskrive ekstra oksygenbehandling, som vanligvis administreres gjennom en nesekanyle eller ansiktsmaske. Dette kan være nødvendig på kort sikt etter akutte hendelser eller som en langsiktig behandling for visse kroniske tilstander.

Om forfatteren