Hvordan få mer dyp søvn

Dyp søvn beskriver et bestemt søvnstadium som er viktig for å våkne, og føle seg uthvilt og våken. Lær mer om hva dyp søvn er, og hvordan få mer dyp søvn.

Selv om det ikke er noen definitive retningslinjer for hvor mye dyp søvn du trenger, sier eksperter at de fleste voksne trenger mellom syv og ni timers søvn hver natt.

Det er to typer søvn: rask øyebevegelse (REM) og ikke-rask øyebevegelse (NREM) søvn. Det er tre stadier av NREM-søvn: stadium 1, stadium 2 og stadium 3. Dyp søvn er et begrep som beskriver stadium 3 av NREM-søvn. Hvert søvnstadium er assosiert med visse fysiske prosesser og fordeler, og folk går gjennom hvert av disse stadiene flere ganger i løpet av en natts søvn.

Å lære mer om funksjonen og viktigheten av dyp søvn kan hjelpe deg med å få mest mulig ut av søvnen. I denne artikkelen vurderes fordelene med dette søvnstadiet, risikoen forbundet med mangel på dyp søvn, og tips for å forbedre søvnhygienen din.

Hva er dyp søvn?

Dyp søvn refererer til stadium 3 av søvn uten rask øyebevegelse. I løpet av dette søvnstadiet går en persons hjertefrekvens, blodtrykk og pust sakte til de når sine laveste nivåer om natten. Søvn i trinn 3 er en periode med dyp muskelavslapning og blir ofte oppfattet av sovende som den mest forfriskende og høykvalitetsdelen av søvnen.

Dyp søvn kalles også delta søvn, på grunn av de karakteristiske hjernebølgene som oppstår i løpet av dette stadiet. Sovende er ofte vanskeligst å vekke under søvnstadium 3, og hvis de blir vekket, kan de oppleve en periode med mental tåke.

De første perioder med dyp søvn varer rundt 20 til 40 minutter om gangen. Perioder med dyp søvn er vanligvis lengre tidlig på natten, sannsynligvis fordi en persons behov for hvile er størst like etter å ha sovnet. Fram til middelalderen bruker folk omtrent 10% til 20% av sin totale søvntid i dyp søvn. Prosentandelen av tid brukt i dyp søvn avtar etter hvert som en person blir eldre.

Viktigheten av dyp søvn

Selv om forskere fortsatt lærer om formålet med og fordelene med søvn, er det klart at søvn påvirker omtrent alt i sinnet og kroppen, fra humør og immunitet til generell helse. Spesielt dyp søvn ser ut til å gi en rekke viktige helsefordeler.

 • Fremmer følelsen av uthvilt: Dyp søvn er nødvendig for å våkne og føle seg uthvilt og fornyet. Denne fordelen kan være relatert til dyp søvns rolle i å lindre presset for å sovne, som bygger seg opp i løpet av hver våkne time.
 • Støtter minnekonsolidering: Forskere tror at under dyp søvn husker hjernen ny informasjon lært i våkne timer og overfører den til langtidshukommelsen.
 • Leger skadet vev: Dyp søvn fremmer frigjøringen av menneskelig veksthormon, som kan støtte utviklingen av muskler og annet vev i kroppen. Humant veksthormon kan også hjelpe kroppen med å regenerere celler og helbrede skadet vev.
 • Styrker immunforsvaret: Hormonelle endringer under dyp søvn styrker immunforsvaret. Spesielt støtter disse hormonelle endringene kroppens evne til å utvikle ervervet immunitet, huske og bedre forsvare mot spesifikke patogener.

Hva skjer hvis du ikke får nok dyp søvn?

Selv om det kan være utfordrende for forskere å skille effekten av å ha for lite dyp søvn fra søvnmangel generelt, har studier funnet flere potensielle konsekvenser av utilstrekkelig dyp søvn.

 • Søvntreghet: Søvntreghet beskriver følelsen av grogginess, desorientering, eller en reduksjon i ytelse som kan oppstå etter å ha våknet. Personer som våkner under dyp søvn kan oppleve søvntreghet i 30 til 60 minutter.
 • Svekket hukommelse: Dyp søvn spiller en viktig rolle i å danne langtidsminner. Utilstrekkelig dyp søvn kan føre til glemsel og dårlig oppbevaring av minner.
 • Risiko for diabetes: Utilstrekkelig dyp søvn kan øke risikoen for diabetes ved å redusere insulinfølsomheten, som beskriver hvor godt cellene er til å absorbere blodsukker.
 • Hypertensjon: Blodtrykket når sitt laveste punkt på dagen under dyp søvn. Å ha for lite dyp søvn kan øke risikoen for høyt blodtrykk, en medisinsk tilstand som kalles hypertensjon.
 • Humørendringer: Tidlig forskning tyder på at en reduksjon i dyp søvn kan gjøre det vanskeligere å opprettholde et positivt humør i løpet av dagen.

Redusert dyp søvn kan også bidra til dårlig generell søvnkvalitet, som igjen kan føre til ytterligere symptomer på søvnmangel, som:

 • Vansker med å fokusere og holde seg våken
 • Irritabilitet, hyppig dårlig humør og lavt energinivå
 • Senket reaksjonsevne
 • Minneproblemer
 • Kroniske medisinske tilstander, inkludert hjertesykdom, fedme og depresjon
 • Andre problemer på jobb, skole eller i sosiale omgivelser

Tegn på at du kanskje ikke får nok dyp søvn

Søvnighet på dagtid være et tegn på utilstrekkelig dyp søvn. Andre effekter av å ikke få nok dyp søvn kan gjenspeile de som ses hos personer med søvnmangel. Alle reagerer forskjellig på mangel på søvn, men vanlige tegn på søvnmangel inkluderer:

 • Vansker med å fokusere og ta hensyn
 • Problemer med å lære nye ting
 • Dårlig beslutningstaking
 • Emosjonelle problemer
 • Vansker med å huske informasjon

Tips for å få mer dyp søvn

Selv om det ikke er noen retningslinjer for å øke dyp søvn, kan det å ta skritt for å forbedre søvnhygienen forbedre søvnkvaliteten for å få tilstrekkelig med dyp søvn. Søvnhygiene er et begrep som brukes for å beskrive sunne vaner som kan hjelpe deg med å få bedre hvile.

 • Trene regelmessig: Trening har vist seg å hjelpe folk til å sovne raskere og holde seg i søvn. Trening kan også øke mengden tid brukt i dyp søvn og forbedre kvaliteten på dyp søvn. Prøv å trene minst 30 minutter om dagen, gjerne mer enn tre timer før leggetid.
 • Unngå koffein og alkohol før sengetid: Alkohol og koffein bør unngås nær sengetid, da de kan redusere mengden av tid brukt i dyp søvn.
 • Få sollys i løpet av dagen: Eksponering for lys er viktig for å opprettholde et sunt søvnmønster. Våkne opp med naturlig sollys og dempe belysning innendørs før leggetid.
 • Opprettholde en konsekvent søvnplan: Å legge seg og stå opp samtidig, selv i helgene, kan hjelpe deg med å sove bedre. Unngå å stå opp for sent, eller prøve å ta igjen tapt søvn ved å sove lenge.

Relaterte artikler:

Søvn baby 2 mnd

Hvor mye rem søvn

Referanser

Om forfatteren