Hvordan er fett bygd opp

0
229
Hvordan er fett bygd opp
Foto: Adobe Stock
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE

7 990,-

5 990,-

X-ERFIT

RUN 100 TREDEMØLLE!

SPAR KR 2000,-Fett og oljer består av individuelle molekyler som kalles fettsyrer. Lær mer om hvordan fett er bygd opp.

Hvordan er fett bygd opp?

Fett er kjeder laget av karbon og hydrogenatomer som har en karboksylgruppe i den ene enden og en metylgruppe i den andre. Karboksylgrupper inneholder ett karbonatom, ett hydrogenatomer og to oksygenatomer, og metylgrupper inkluderer ett karbonatom og tre hydrogenatomer. Karbonatomene i fettsyremolekylene er forbundet med enkelt- eller dobbeltbindinger.

Kjennetegn på fettsyrer

Fettsyrer varierer i lengde. Kortkjedede fettsyrer har to til fire karbonatomer; mellomkjedede fettsyrer har seks til 12 karbonatomer, lange fettsyrer har minst 14 karbonatomer i kjeden.

Fettsyrer er enten mettede eller umettede. Mettede fettsyrer har ingen dobbeltbindinger mellom noen av karbonatomene i kjeden. Umettede fettsyrer har en eller flere dobbeltbindinger i karbonkjeden.

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE


Enumettede fettsyrer har en dobbeltbinding, og flerumettede fettsyrer har minst to dobbeltbindinger. Umettede fettsyrer er noen ganger navngitt etter plasseringen av dobbeltbindingen i karbonkjeden. Navnene omega-3, -6 eller -9 refererer til plasseringene av den første dobbeltbindingen i de tre forskjellige fettsyremolekylene.

Umettede fettsyrer kan ha to forskjellige konfigurasjoner av hydrogenatomene på hver side av dobbeltbindingene. Disse blir referert til som «cis» eller «trans» konfigurasjoner. Cis-konfigurasjoner har disse hydrogenatomene begge på samme side av molekylet. Cis-konfigurasjonen gjør at molekylet ser ut som om det er bøyd.

Trans-konfigurasjoner har de hydrogenatomene på motsatte sider av dobbeltbindingen. Dette arrangementet gir molekylet et lineært utseende, som mettet fett. Interessant nok viser det seg at både mettet fett og transfett er dårlig for helsen din.

Viktige funksjoner til fett

Fett har noen viktige funksjoner, som inkluderer:

  • Smøring av kroppsoverflater
  • Komponenter av cellemembranstrukturer
  • Dannelse av steroidhormoner
  • Energilagring
  • Isolasjon fra kulde
  • Bærer fettløselige vitamin A, D, E, K

Relaterte artikler:

Hva er er en fettsyre

Hva er en essensiell fettsyre

Annonse fra MILRAB