Hvordan brytes fett ned i fordøyelsessystemet

Hvor lang tid det tar å fordøye fett varierer fra person til person, og om du er kvinne eller mann. Lær mer om hvordan fett brytes ned.

Hvordan brytes fett ned i fordøyelsessystemet?

Selv om fett har fått et dårlig rykte gjennom årene, er det faktisk viktig for helsen din. Fett støtter flere av kroppens funksjoner og gir kroppen din energien den trenger. Fett hjelper også kroppen din med å absorbere viktige vitaminer og gir kroppen viktige fettsyrer som kontrollerer betennelse, forbedrer hjernehelsen og mer.

Hvordan fordøyes fett?

Prosessen med fordøyelse av fett innebærer en serie trinn som begynner i det øyeblikket maten kommer inn i munnen. Her får du prosessen fra begynnelse til slutt:

Munn

Fordøyelsesprosessen begynner når du begynner å tygge maten. Tennene dine bryter maten i mindre biter, og spyttet ditt fukter maten slik at det er lettere for den å bevege seg gjennom spiserøret og inn i magen. Spyttet ditt inneholder også enzymer som begynner å bryte ned fettet i maten.

Spiserør

Når du svelger, flytter en serie muskelsammentrekninger kalt peristaltis maten gjennom spiserøret og ned i magen.

Mage

Mageslimhinnen produserer syrer og enzymer som bryter ned maten ytterligere, slik at maten kan passere til tynntarmen.

Tynntarm

Størstedelen av fettfordøyelsen skjer når den når tynntarmen. Det er også her de fleste næringsstoffene blir absorbert. Bukspyttkjertelen din produserer enzymer som bryter ned fett, karbohydrater og proteiner. Leveren din produserer galle som hjelper deg med å fordøye fett og visse vitaminer. Denne gallen lagres i galleblæren. Disse fordøyelsessaftene blir levert til tynntarmen din gjennom kanaler der det hele fungerer sammen for å fullføre nedbrytningen av fettet. I løpet av denne prosessen pakkes fett og kolesterol i bittesmå partikler som kalles kylomikroner.

Hva skjer etter at fettet er fordøyd?

Etter at fettet er blitt fordøyd, blir fettsyrer ført gjennom lymfesystemet og deretter over hele kroppen via blodomløpet for å bli brukt eller lagret for energi, reparasjon av celler og vekst. Lymfesystemet ditt absorberer også fettsyrer for å bekjempe infeksjon. Adipose, som er fettvev, tar triglyserid fra kylomikronene. Hver chylomicron blir mindre og etter hvert etterlater en rest som er rik på kolesterol og tas opp av leveren.

Kan du forbedre fettfordøyelsesprosessen?

Kosttilskudd

Tilskudd som inneholder fordøyelsesenzymer har blitt mer og mer populære, selv om mer forskning må gjøres om hvor effektive de er. Det har imidlertid vist seg at de kan gi lovende resultater for mer enn bare enzymmangel. Disse tilskuddene kan inneholde mange forskjellige enzymer som hjelper til med å bryte ned spesifikk mat. For eksempel hjelper lipase i fettfordøyelsen, mens amylase hjelper til med å nedbryte karbohydrater, bromeliin og papain. Bromelin og papain er begge enzymer som hjelper til med å bryte ned proteiner. De finnes i ananas og papaya.

Bukspyttkjertelenzymer

Visse bukspyttkjertelenzymer kommer som reseptbelagte medisiner som hjelper deg med å fordøye maten. Disse er forskjellige fra enzymene som selges av helsebutikker. Pankreas-enzymer, for eksempel pancrelipase (Creon, Pancreaze, Zenpep), er foreskrevet når en medisinsk tilstand forstyrrer bukspyttkjertelens evne til å produsere enzymene som er nødvendige for fordøyelsen.

Noen forhold som gjør dette inkluderer:

  • cyster i bukspyttkjertelen
  • bukspyttkjertelkreft
  • cystisk fibrose

Enzymer i bukspyttkjertelen skal bare tas som foreskrevet av lege.

Matkilder

Sammen med å legge papaya og ananas til kostholdet ditt, kan det være lurt å vurdere å krydre måltidene dine ved å bruke følgende:

  • ingefær
  • capsaicin
  • piperine
  • cucumin

Mer forskning er fortsatt nødvendig for å forstå hvordan disse krydderne kan bidra til å forbedre fordøyelsen av fett hos mennesker.

Relaterte artikler:

Hvilke oppgaver har fett i kroppen

Hva er sunnest av mettet og umettet fett

Om forfatteren

Legg inn kommentar