Hvordan bruke steinsopp

Steinsopp er en type sopp som er kjent for sin gode smak og næringsverdi. Lær mer om hvordan du kan bruke steinsopp.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Steinsppp kan brukes i ulike matretter, men det er viktig å være forsiktig med soppplukking, da noen spiselige sopper kan forveksles med giftige varianter.

Er hele steinsoppen spiselig?

Ja, i utgangspunktet er hele steinsoppen spiselig, inkludert hatten, stilk og røttene (mycelet). Steinsopp er en av de mest ettertraktede spisesoppene og anses som en delikatesse i mange matkulturer. Imidlertid er det viktig å merke seg at det er mulig å forveksle steinsopp med lignende sopper, noen av dem kan være giftige eller dårlig for magen. Derfor er det viktig å være helt sikker på identifikasjonen før du spiser sopp du har samlet selv.

Når du har plukket steinsopp eller andre spiselige sopper, er det viktig å tilberede dem riktig og sørge for at de er tilberedt gjennom før du spiser dem. Dette vil bidra til å bryte ned eventuelle potensielt giftige forbindelser og sikre at soppen er trygg å spise.

Husk at feilaktig identifikasjon av sopp kan være farlig, så hvis du ikke er 100% sikker på at du har funnet ekte steinsopp eller en annen spiselig sopp, bør du avstå fra å spise den. Det er alltid en god idé å søke råd fra erfarne sopplukkere eller soppentusiaster, eller å henvende seg til en soppekspert for å bekrefte identifikasjonen før du inntar soppene.

Relatert: Når kommer steinsopp

Hvordan du kan bruke steinsopp

Her er noen trinn og ideer for å bruke steinsopp på en trygg og deilig måte:

 1. Plukking og identifikasjon: Først og fremst må du være helt sikker på at du plukker steinsopp og ikke en giftig variant. Det er lurt å ha med en erfaren sopplukker hvis du er usikker. Steinsopp har en karakteristisk utseende med en stor, tykk stilk og en hatt som kan variere i farge fra lys til mørk brun.
 2. Rengjøring og forberedelse: Rengjør soppen forsiktig med en børste eller en fuktig klut for å fjerne smuss og rusk. Unngå å skylle soppen under vann, da den kan absorbere mye fuktighet og påvirke smaken.
 3. Tørking: Steinsopp har en høy vannandel og kan enkelt råtne. Tørking er en vanlig metode for å bevare soppen. Skjær soppen i tynne skiver og legg dem ut på et tørkestativ eller bakepapir. La soppen tørke i godt ventilerte omgivelser til den er sprø. Den tørkede soppen kan oppbevares i lufttette beholdere.
 4. Koking og tilberedning: Her er noen måter du kan bruke steinsopp på:
  • Soppstuing: Tørkede eller ferske steinsoppskiver kan brukes i en deilig soppstuing sammen med løk, hvitløk, fløte og urter. Server som tilbehør til kjøttretter eller pasta.
  • Suppe: Tørkede soppskiver kan tilsettes i suppe for å gi en dyp, rik smak. Bløtlegg soppen i varmt vann før du tilsetter den i suppen.
  • Pasta: Steinsopp kan tilsettes i pastaretter for å gi ekstra smak. Du kan bløtlegge tørkede soppskiver i varmt vann og tilsette dem i sausen.
  • Risotto: Steinsopp gir en fantastisk smak til risotto. Bløtlegg tørkede soppskiver i varmt vann, og bruk også soppvannet i risottoen for ekstra smak.
  • Omelett: Tørkede eller sauterte soppskiver kan tilsettes i omeletter sammen med andre ingredienser som ost, grønnsaker og urter.

Husk at steinsopp har en intens smak, så du trenger kanskje ikke å bruke så mye for å få den ønskede smaken i rettene dine. Og igjen, det er viktig å være 100% sikker på identifikasjonen før du bruker sopp i matlagingen. Hvis du ikke er sikker, er det tryggere å la være å bruke soppen.

Relatert: Hvor trives steinsopp

Plukking og identifikasjon

Plukking og identifikasjon av steinsopp er en viktig første trinn for å kunne bruke den trygt i matlagingen. Her er noen retningslinjer for å hjelpe deg med å plukke og identifisere steinsopp:

 1. Lær om sopptyper: Før du begynner å plukke sopp, bør du lære deg de grunnleggende egenskapene til steinsopp og andre soppvarianter som ligner. Studer bilder og informasjon om hvordan ekte steinsopp ser ut, inkludert farge, størrelse, form på hatt og stilk, samt eventuelle karakteristiske trekk.
 2. Sopplokalisering: Steinsopp trives i ulike typer skoger, ofte i nærheten av bartrær som furu, gran eller lerk. Den kan også finnes i løvskog og blandet skog. Lær om habitatet der steinsopp vanligvis vokser, og prøv å finne områder som passer beskrivelsen.
 3. Hatt og stilk: Ekte steinsopp har en bred, rund hatt som kan variere i farge fra lys brun til mørk brun. Hatten er ofte dekket av små, brune skjell eller vorter. Stilken er tykk, kjøttfull og vanligvis litt kortere enn hatten. Undersiden av hatten har små, tett plasserte rør istedenfor skiver.
 4. Mørkende farge: En karakteristisk egenskap ved steinsopp er at den mørkner når den blir skåret eller berørt. Dette kan være et nyttig kjennetegn for å skille ekte steinsopp fra andre lignende sopper.
 5. Lukt og smak: Steinsopp har en mild og behagelig lukt som minner om frisk melon eller agurk. Smaken er også mild og nøtteaktig. Dette kan hjelpe deg med å identifisere soppen, men vær forsiktig med å smake på soppen før du er helt sikker på identifikasjonen.
 6. Unngå forveksling: Det er flere sopptyper som kan ligne på steinsopp, inkludert giftige varianter. Vær spesielt oppmerksom på forvekslingsarter som kan være farlige å spise. Hvis du er usikker, ikke plukk soppen.
 7. Ekspert råd: Hvis du er nybegynner innen sopplukking, er det alltid lurt å ha med deg en erfaren sopplukker eller en soppentusiast når du går ut for å plukke. De kan veilede deg gjennom identifikasjonsprosessen og hjelpe deg med å unngå farlige forvekslinger.
 8. Lokale retningslinjer: Sjekk lokale regler og retningslinjer for sopplukking i området ditt. Noen områder kan ha begrensninger eller reguleringer for å beskytte sårbare soppbestander.

Husk at feilaktig identifikasjon av sopp kan være farlig, så det er viktig å være nøye og tålmodig når du lærer å plukke steinsopp eller andre sopper.

Rengjøring og forberedelse

Rengjøring og forberedelse av steinsopp er viktig for å sikre at soppen er trygg å spise og at den beholder sin gode smak i rettene du tilbereder. Her er trinnene for å rengjøre og forberede steinsopp:

 1. Fjern synlig smuss og rusk: Begynn med å forsiktig børste av eventuell synlig smuss, rusk eller nåler fra soppen. Bruk en myk børste eller en ren klut til å tørke bort urenheter.
 2. Unngå vann: Unngå å skylle soppen under vann, da steinsopp har en tendens til å absorbere mye væske, noe som kan påvirke tekstur og smak. Vann kan også gjøre soppen mye mer porøs, og det kan være vanskelig å få en jevn steking eller koking.
 3. Skjær soppen: Hvis du bruker fersk steinsopp, kan du skjære den i tynne skiver, biter eller etter ønsket størrelse, avhengig av retten du skal tilberede. Dette vil bidra til å jevnt fordele smaken i matretten.
 4. Tørking: Hvis du har tørket steinsopp, kan du bruke dem direkte eller bløtlegge dem i varmt vann for å gjenopprette litt av fuktigheten før bruk. Husk at du kan bruke det vannet du har brukt til bløtleggingen i matlagingen for å tilføre ekstra smak til retten.
 5. Frysing: Hvis du har mer steinsopp enn du kan bruke umiddelbart, kan du fryse dem. Rengjør og skjær soppen før du legger dem i fryseposer eller beholdere. Frosne soppen kan brukes direkte fra fryseren i matlagingen.
 6. Bruk i oppskrifter: Når soppen er rengjort og forberedt, kan du bruke den i ulike matretter. Steinsopp kan legges til sauser, supper, stuing, risotto, pasta, omeletter og mer for å tilføre en rik og nøtteaktig smak til rettene dine.
 7. Oppbevaring: Hvis du ikke bruker soppen med en gang, oppbevar dem i en papirpose eller en pappeske i kjøleskapet. Dette vil bidra til å opprettholde soppenes friskhet lenger.

Husk at steinsopp har en kraftig smak, så du trenger kanskje ikke å bruke mye for å oppnå den ønskede smaken i rettene dine. Det er også viktig å sørge for at du har tilberedt soppen riktig, spesielt når det gjelder tørking og oppbevaring, for å unngå forringelse eller dårlig smak.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Tørking

Tørking er en utmerket måte å bevare steinsopp på, slik at du kan bruke den i matlagingen over lengre tid. Tørket steinsopp kan lagres i lufttette beholdere og brukes når som helst du ønsker å tilføre en dyp og rik smak til rettene dine. Her er trinnene for å tørke steinsopp:

 1. Forberedelse av soppen: Rengjør steinsoppen grundig ved å børste av smuss og rusk. Du trenger ikke å skylle soppen, da den kan absorbere fuktighet og miste smak under tørkeprosessen.
 2. Skjæring av soppen: Skjær steinsopp i tynne skiver eller biter. Dette vil bidra til raskere tørking og en jevn tørkeprosess.
 3. Forvanning: Noen velger å bløtlegge soppen i varmt vann i 10-15 minutter før tørking. Dette kan bidra til å myke opp soppen og fjerne eventuell skitt som er vanskelig å børste bort. Du kan også bruke det bløtlagte vannet i matlagingen senere, da det vil inneholde mye av soppsmaken.
 4. Tørking: Det finnes flere metoder for tørking av steinsopp:
  • Lufttørking: Legg soppskivene utover en tørkestativ eller en ren overflate som er plassert et sted med god luftsirkulasjon. Unngå direkte sollys og fuktige områder. Dette er en naturlig, men ofte langsommere tørkemetode.
  • Ovntørking: Sett ovnen på lav temperatur (rundt 50-60°C) og plasser soppskivene på et stekebrett eller en rist. La ovnsdøren stå litt åpen for å slippe ut fuktighet. Dette kan ta noen timer avhengig av ovnen din.
  • Tørkemaskin: Hvis du har tilgang til en mat-tørkemaskin, kan du følge produsentens instruksjoner for tørking av sopp.
 5. Tørketid: Tørketiden vil variere avhengig av tørkemetoden, fuktigheten i luften og tykkelsen på soppskivene. Tørkingen kan ta alt fra noen timer til flere dager. Soppene er ferdig tørket når de er sprø å ta på, og du kan knekke dem lett.
 6. Oppbevaring: Når soppen er helt tørket, oppbevar dem i lufttette glasskrukker, plastposer eller annen egnet emballasje. Oppbevar dem på et kjølig, mørkt og tørt sted for å opprettholde holdbarheten.

Husk at tørket steinsopp vil ha en mer konsentrert smak enn fersk steinsopp, så du trenger kanskje ikke å bruke like mye i matlagingen. Bløtlegg tørkede soppskiver i varmt vann i 15-30 minutter før du bruker dem i oppskrifter for å gjenopprette noe av fuktigheten og mykheten.

Soppstuing

Her er en oppskrift en velsmakende soppstuing med steinsopp:

Ingredienser:

 • Tørkede eller ferske steinsoppskiver
 • Løk, finhakket
 • Hvitløk, knust eller finhakket
 • Smør eller olivenolje
 • Fløte eller matfløte
 • Friske urter som timian, persille eller rosmarin (valgfritt)
 • Salt og pepper etter smak

Instruksjoner:

 1. Forbered soppen: Hvis du bruker tørket steinsopp, bløtlegg soppen i varmt vann i omtrent 15-30 minutter, eller til de blir myke. Klem forsiktig ut overflødig vann og hakk soppen i mindre biter. Hvis du bruker ferske soppskiver, kan du skjære dem i ønsket størrelse.
 2. Sautering: Varm opp en stekepanne over middels varme og tilsett smør eller olivenolje. Tilsett de finhakkede løkene og la dem surre til de blir myke og gyldne, ca. 3-4 minutter.
 3. Legg til hvitløk og sopp: Tilsett den knuste hvitløken i pannen og la det sautere i omtrent 1 minutt, til du kan kjenne den deilige duften av hvitløken. Tilsett deretter de hakkede soppskivene og la dem sautere til de er gylne og nesten all væsken fra soppen er fordampet.
 4. Tilsett fløte: Reduser varmen til lav og tilsett fløten eller matfløten. Rør forsiktig sammen og la det småkoke i noen minutter til sausen tykner og soppen blir møre. Hvis du ønsker en tynnere saus, kan du justere mengden fløte etter ønske.
 5. Krydder og urter: Tilsett salt, pepper og eventuelle friske urter som timian, persille eller rosmarin for ekstra smak. Husk at steinsopp allerede har en rik smak, så smak deg frem for å balansere smakene.
 6. Servering: Server soppstuingen varm som en deilig siderett til kjøttretter, pasta, ris eller poteter. Du kan også bruke den som en smaksrik saus til grillet kjøtt eller fisk.

Merk at denne oppskriften er bare en grunnleggende veiledning. Du kan tilpasse ingrediensene og proporsjonene etter din personlige smak og preferanser. Soppstuing med steinsopp gir en fantastisk dybde av smak og kan gjøre ethvert måltid ekstra spesielt.

Suppe

Her er en oppskrift en velsmakende suppe med steinsopp:

Ingredienser:

 • Tørkede steinsoppskiver
 • Løk, finhakket
 • Hvitløk, knust eller finhakket
 • Poteter, skrelt og kuttet i terninger
 • Smør eller olivenolje
 • Hønsebuljong eller grønnsaksbuljong
 • Fløte eller melk
 • Salt og pepper etter smak
 • Friske urter som persille eller timian (til servering)

KAMPANJER HOS MILRAB |

Instruksjoner:

 1. Forbered soppen: Bløtlegg tørkede steinsoppskiver i varmt vann i omtrent 15-30 minutter, eller til de blir myke. Klem forsiktig ut overflødig vann og hak soppen grovt.
 2. Sautering: Varm opp en stor gryte over middels varme og tilsett smør eller olivenolje. Tilsett den finhakkede løken og la den surre til den blir myk og gyllen, ca. 3-4 minutter.
 3. Tilsett hvitløk og soppen: Tilsett den knuste hvitløken i gryten og la den sautere i omtrent 1 minutt. Tilsett deretter de hakkede soppskivene og la dem sautere i noen minutter til de blir gylne og myke.
 4. Legg til poteter og buljong: Tilsett de kuttete potetene i gryten og rør godt sammen med løk og sopp. Hell deretter over hønsebuljongen eller grønnsaksbuljongen. La suppen koke på middels varme til potetene er møre, vanligvis 15-20 minutter.
 5. Blanding: Bruk en stavmikser eller en blender til å blande suppen til den er jevn og kremaktig. Hvis du vil ha en mer rustikk konsistens, kan du også la noen biter være intakte.
 6. Tilsett fløte: Reduser varmen til lav og tilsett fløten eller melken i suppen. Rør godt sammen og varm opp suppen igjen. Ikke la suppen koke etter at fløten er tilsatt, da dette kan få fløten til å skille seg.
 7. Krydder: Smak til suppen med salt og pepper etter smak. Husk at steinsopp allerede har en rik smak, så vær forsiktig med å overkrydre.
 8. Servering: Server steinsoppsuppen varm, gjerne pyntet med friske urter som persille eller timian. Den kan nytes som en forrett eller som en mettende hovedrett med brød eller krutonger ved siden av.

Du kan tilpasse denne oppskriften etter din egen smak og preferanser. Steinsoppsuppe er en velsmakende måte å nyte den dype og rike smaken av steinsopp på.

Pasta

Ingredienser:

 • Tørkede steinsoppskiver
 • Pasta (f.eks. linguine, spaghetti, fettuccine)
 • Løk, finhakket
 • Hvitløk, knust eller finhakket
 • Smør eller olivenolje
 • Tørr hvitvin (valgfritt)
 • Fløte
 • Friske urter som timian eller persille
 • Parmesanost, revet
 • Salt og pepper etter smak

Instruksjoner:

 1. Forbered soppen: Bløtlegg tørkede steinsoppskiver i varmt vann i omtrent 15-30 minutter, eller til de blir myke. Klem forsiktig ut overflødig vann og hak soppen grovt.
 2. Sautering: Varm opp en stekepanne over middels varme og tilsett smør eller olivenolje. Tilsett den finhakkede løken og la den surre til den blir myk og gyllen, ca. 3-4 minutter.
 3. Tilsett hvitløk og soppen: Tilsett den knuste hvitløken i pannen og la den sautere i omtrent 1 minutt. Tilsett deretter de hakkede soppskivene og la dem sautere i noen minutter til de blir gylne og myke.
 4. Valgfri hvitvin: Hvis du ønsker, kan du tilsette en liten mengde tørr hvitvin i pannen og la det koke i noen minutter til alkoholen fordamper.
 5. Tilsett fløte: Senk varmen til lav og tilsett fløten i pannen. Rør godt sammen og la det småkoke i noen minutter for å tykne sausen. Smak til med salt og pepper.
 6. Kok pasta: I mellomtiden, kok pastaen i en stor kjele med saltet vann etter anvisningene på pakken. Pass på at du koker pastaen til den er al dente.
 7. Kombiner: Når pastaen er ferdig kokt, kan du helle av vannet og tilsette pastaen direkte i steinsoppsausen. Rør forsiktig sammen slik at pastaen er godt dekket med saus.
 8. Servering: Server pastaen med steinsopp i dype tallerkener. Dryss over ferske urter som timian eller persille, og revet parmesanost. Du kan også tilsette litt ekstra olivenolje eller smør rett før servering for ekstra glans.

Denne oppskriften kan justeres etter dine preferanser. Pasta med steinsopp er en smakfull og tilfredsstillende rett som er perfekt for de som elsker den dype smaken av steinsopp.

Risotto

Her er en guide for hvordan du kan tilberede en velsmakende steinsopp risotto:

Ingredienser:

 • Tørkede steinsoppskiver
 • Risottoris (f.eks. Arborio)
 • Løk, finhakket
 • Hvitløk, knust eller finhakket
 • Smør eller olivenolje
 • Tørr hvitvin
 • Hønsebuljong eller grønnsaksbuljong
 • Parmesanost, revet
 • Friske urter som timian eller persille
 • Salt og pepper etter smak

Instruksjoner:

 1. Forbered soppen: Bløtlegg tørkede steinsoppskiver i varmt vann i omtrent 15-30 minutter, eller til de blir myke. Klem forsiktig ut overflødig vann og hak soppen grovt.
 2. Sautering: Varm opp en stor gryte over middels varme og tilsett smør eller olivenolje. Tilsett den finhakkede løken og la den surre til den blir myk og gyllen, ca. 3-4 minutter.
 3. Tilsett hvitløk og soppen: Tilsett den knuste hvitløken i gryten og la den sautere i omtrent 1 minutt. Tilsett deretter de hakkede soppskivene og la dem sautere i noen minutter til de blir gylne og myke.
 4. Risottoris: Tilsett risottorisen i pannen og rør godt sammen med løk og sopp. La risen bli blank og litt gjennomsiktig, dette tar vanligvis et par minutter.
 5. Tørr hvitvin: Hell i tørr hvitvin i gryten og la det koke i noen minutter til alkoholen fordamper og vinen er absorbert av risen.
 6. Tilsett buljong: Begynn å tilsette varm hønsebuljong eller grønnsaksbuljong, en øse om gangen, mens du rører kontinuerlig. La hver øse med buljong bli absorbert før du tilsetter mer. Fortsett til risottoen er al dente og har en kremaktig konsistens. Dette tar vanligvis 18-20 minutter.
 7. Tilsett fløte: Senk varmen til lav og tilsett fløten i risottoen. Rør godt sammen og la det småkoke i noen minutter for å tykne risottoen. Smak til med salt og pepper.
 8. Servering: Server steinsopp risottoen i dype tallerkener. Dryss over revet parmesanost og friske urter som timian eller persille. Risottoen skal være kremaktig og rik på smak.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Denne oppskriften kan tilpasses etter dine smakspreferanser. Steinsopp risotto er en delikat og smakfull rett som utnytter den rike smaken av steinsopp på en fantastisk måte.

Omelett

Her er en oppskrift en velsmakende omelett med steinsopp:

Ingredienser:

 • Tørkede steinsoppskiver
 • Egg
 • Løk, finhakket
 • Hvitløk, knust eller finhakket
 • Smør eller olivenolje
 • Parmesanost, revet
 • Salt og pepper etter smak
 • Friske urter som persille eller timian

Instruksjoner:

 1. Forbered soppen: Bløtlegg tørkede steinsoppskiver i varmt vann i omtrent 15-30 minutter, eller til de blir myke. Klem forsiktig ut overflødig vann og hak soppen grovt.
 2. Sautering: Varm opp en stekepanne over middels varme og tilsett smør eller olivenolje. Tilsett den finhakkede løken og la den surre til den blir myk og gyllen, ca. 3-4 minutter.
 3. Tilsett hvitløk og soppen: Tilsett den knuste hvitløken i pannen og la den sautere i omtrent 1 minutt. Tilsett deretter de hakkede soppskivene og la dem sautere i noen minutter til de blir gylne og myke. Sett til side.
 4. Visp egg: I en bolle, visp sammen eggene med en gaffel eller visp. Du kan tilsette en skje vann eller melk for å gjøre omeletten luftig.
 5. Sauteringsprosess: Varm opp en annen panne over middels varme og tilsett litt smør eller olivenolje. Når pannen er varm, hell de vispede eggene i pannen og la dem spre seg jevnt.
 6. Legg til soppen: Når kanten av omeletten begynner å stivne, legg den sauterte soppen på den ene halvdelen av omeletten.
 7. Brett omeletten: Bruk en spatel til å forsiktig brette den andre halvdelen av omeletten over soppen, slik at du får en halvmåneform.
 8. Tilsett ost og krydder: Strø revet parmesanost jevnt over omeletten. Dryss også litt salt og pepper etter smak.
 9. Servering: La omeletten steke i noen minutter til osten smelter og omeletten er kokt gjennom. Bruk spatelen til å løfte omeletten forsiktig opp og overfør den til en tallerken. Dryss over friske urter som persille eller timian før servering.

Denne oppskriften kan tilpasses etter dine egne preferanser. Steinsopp omelett er en fantastisk måte å nyte den unike smaken av steinsopp på, sammen med den luftige teksturen av omeletten.

Referanser

Om forfatteren