Hvordan bli veganer

Uansett årsak, har du allerede tatt det aller viktigste første skrittet for å bli veganer. Her er noen velprøvde tips som hjelp i prosessen for å bli veganer.

Ta det rolig

Husk hva som er det endelige målet ditt, men gjør det i ditt eget tempo. Noen mennesker klarer å bli veganere over natten, og hvis det er riktig tilnærming for deg, er det fantastisk. Men ikke vær bekymret hvis du føler at du trenger mer tid. Som enhver annen livsstilsendring tar det å bli vegansk ikke bare noe å bli vant til, men det tar tid å finne ut hva som vil fungere best for deg. Det finnes ingen fasit, og det er mange tilnærminger du kan ta.

Å gjøre små endringer i dine daglige måltider er en av de enkleste måtene å øke mengden plantebasert mat i kostholdet ditt. Du kan starte med å fjerne kjøtt eller meieriprodukter en dag i uken og ta det derfra. Eller du kan prøve å endre et måltid om gangen, spise vegansk frokost den første uken, legge til en vegansk lunsj i løpet av uke to og så videre. Du kan til og med prøve å endre ett produkt om gangen ved å bytte kumelk til mandel- eller soyamelk eller smør mot kokosnøttolje eller margarin. Det er et plantebasert alternativ for nesten alle typer mat du kan tenke deg, så du trenger ikke gå glipp av noe av favorittmaten din.

Gjør det riktig

Forsikre deg om at du ikke går glipp av viktige næringsstoffer. Bare fordi du er veganer, betyr ikke det at du er 100% sunn, siden det finnes veganske versjoner av nesten alle typer søppelmat du kan tenke deg. Så lenge du spiser et bredt utvalg av smakfulle vegetabilske matvarer, vil det være en lek å planlegge et sunt kosthold som inneholder alle vitaminene og næringsstoffene du trenger.

Prøv nye ting

Unn smaksløkene dine nye matvarer og nye smaker. Hvis du forlater komfortsonen din, tar du deg med på oppdagelsesferd av nye retter. Det er tusenvis av veganske oppskrifter der ute fra alle verdenshjørner. Uansett hva du liker kulinarisk, vil du møte fantastiske nye retter og interessante variasjoner på dine gamle favoritter. Likevel trenger du ikke å være en prisvinnende kokk for å oppnå dette. Du vil bli positivt overrasket over antall måltider du enkelt kan tilberede fra ting som allerede er på kjøkkenet eller lokale ingredienser i supermarkedet.

Fortsett å lære

Husk at det å gå vegansk er en læringskurve. Å leve som veganer i en ikke-vegansk verden krever både mot og nysgjerrighet. Veganisme har eksistert siden 1944, men det er fortsatt et relativt nytt konsept for mange mennesker. Det er viktig at du gir deg tid til å lære om de forskjellige delene av veganisme – og husk å klappe deg selv på ryggen underveis for fremgangen du har gjort.

Husk hvorfor

Fortsett å minne deg om årsakene til at du har valgt en vegansk livsstil, og fordelene du har følt siden du ble veganer. Du vil sannsynligvis finne det å gå vegansk mye enklere enn forventet, men hvis du har en dårlig dag eller føler at hele denne veganske tingen er for mye hardt arbeid – trekk pusten dypt og reflekter kort over dine valg. Å lese bøker eller regelmessig se på informative og oppløftende videoer om veganisme kan hjelpe.

Ikke gi opp

Hvis du har tro på deg selv, vil vegansk livsstil snart bli en del av deg. Det er alltid en bedre grunn til å holde fast ved avgjørelsen din enn å gå imot den. Hvis du har problemer med venner eller familie, ikke gi opp. Sørg for at du gjør ting underveis som minner deg om gleden ved å leve veganer, og ta det en dag av gangen. Du har valgt en fantastisk, spennende og dyp måte å leve livet på – sørg for å nyte det.

Relaterte artikler:

Hva er en veganer

Hva er vegansk mat

Om forfatteren