Hvordan bli tynn fort

Å gå ned 0,5-1 kg per uke anses som sikrere og enklere for å oppnå varig vekttap. Lær mer om hvordan du skal gå ned i vekt.

De fleste kostholdseksperter anbefaler et sakte, gradvis vekttap. Å bli tynn fort øker sannsynligheten for at du går like raskt opp igjen i vekt. Å miste omtrent 0,5-1 kg i uken anses som sikrere, og vil gjøre det lettere å opprettholde vekten. Vær oppmerksom på risikoen for raskt vekttap, og snakk med legen din før du går i gang med slanking.

Sett deg mål

Å bli tynn fort er ikke lett oppnåelig. Å sette seg bestemte og tidsriktige mål kan hjelpe deg med å nå ønsket vekt.

 • Tenk på hvordan vil du oppnå målet ditt. Vær så spesifikk som mulig for å vite hva som er riktig for deg med tanke på å gå ned i vekt.
 • Målet ditt kan for eksempel være å miste 5 kilo. Gjør en vurdering på om det er realistisk, hvordan du skal gjøre det og etter hvilken type kosthold.
 • Et godt eksempel på et mål er: “Målet mitt er å miste fem kilo på to uker ved å holde meg til et balansert kosthold på 1200 kalorier om dagen og trene i minst 30 minutter om dagen.”

Sett opp en daglig kalorigrense

Hvis du vil miste fem kilo, må du kutte ut en betydelig mengde kalorier hver dag.

 • For å gå ned 0,5-1 kg per uke, må du forbrenne 500 – 1000 kalorier hver dag. Dette kan gjøres ved å kutte ned på kalorier og tilsette trening.
 • Når du kutter ut kalorier, må du være ekstremt nøye med å sørge for at du fremdeles får i deg nok næringsstoffer og vitaminer fra kostholdet ditt. Å jobbe med en kostholdsekspert kan sikre at du får tilstrekkelig ernæring mens du slanker.
 • Å kutte flere kalorier gir mer vekttap. Eksperter anbefaler ikke å konsumere færre enn 1200 kalorier per dag, bortsett fra i medisinsk overvåkede vekttapsprogrammer.

Vær oppmerksom på risikoen

Vekttap bør behandles som en langsiktig forpliktelse og bør være et resultat av livsstilsendringer hvis du ønsker å holde deg sunn og holde den av.

Fyll på med magert protein

Mange studier viser at hvis du vil bli tynn fort, bør du fokusere på å gjøre magert protein til en viktig komponent i alle måltider og snacks.

 • Magert protein hjelper stoffskiftet og kan hjelpe deg med å føle deg mer fornøyd gjennom dagen.
 • Inkluder minimum en til to porsjoner magert protein til hvert måltid. Mål opp minst 3-4 gram protein per porsjon. Dette handler vanligvis om størrelsen på et kortstokk eller størrelsen på en håndflate.
 • Magre proteiner som kan inkluderes i kostholdet ditt er: fjørfe, egg, magert storfekjøtt, svinekjøtt, sjømat, belgfrukter og tofu.

Spis frukt og grønnsaker

I tillegg til magert protein, er det å spise en stor mengde frukt og grønnsaker en enkel måte å holde kaloriene på et lavt nivå og støtte et raskere vekttap.

 • Både frukt og grønnsaker er ganske kalorifattige, men har også mye fiber, vitaminer og mineraler. De kan legge volum til måltidene dine og holde deg mer fornøyd med lavere antall kalorier.
 • Fokusere hovedsakelig på ikke-stivelsesholdige grønnsaker (som salat, brokkoli, rosenkål eller grønne bønner). Stivelsesholdige grønnsaker (som gulrøtter, erter eller poteter) og frukt har noen flere kalorier og karbohydrater som kan bremse (men ikke stoppe) raskt vekttap.

Begrense korninntaket

Hvis du vil bli tynn fort, må du gjøre noen betydelige kutt i kostholdet ditt. Å kutte ut korn kan hjelpe deg å gå ned i vekt raskere, men det følger med noen alvorlige risikoer. I stedet for å kutte dem helt ut, unngå hvite eller bearbeidede korn og holde deg til fullkornshvete.

 • Studier har vist at lavkarbodietter hjelper deg med å gå ned i vekt raskest; Imidlertid, hvis du går tilbake til å spise karbohydrater etter at kostholdet ditt er over, er det veldig sannsynlig at du vil øke vekten igjen, noe som fører til farlig yo-yo slanking. Fokusere på dine magre proteiner og ikke-stivelsesholdige grønnsaker mesteparten av tiden.
 • Korn, spesielt fullkorn, kan være en del av et sunt kosthold og er en viktig energikilde for de fleste. Hvis du velger å spise dem, velger du fullkornsalternativene, da de har høyere fiberinnhold og andre viktige næringsstoffer.

Øk vanninntaket

Å drikke tilstrekkelige mengder vann er avgjørende for god helse. Økt vanninntak kan imidlertid også bidra til å støtte ditt raskere vekttap.

 • Drikk to glass før hvert måltid for å redusere appetitten. Når magen er mer full av vann, kan det være mindre sannsynlig at du overspiser og blir fornøyd med mindre mat.
 • Når du er dehydrert, kan du føle deg sulten, når du faktisk bare er tørst.
 • Ha som mål om å drikke minst 8 glass vann daglig, men noen eksperter anbefaler opptil 13 glass daglig, avhengig av kroppsstørrelse og aktivitetsnivå.

Hold deg unna prosessert mat

Mange bearbeidede matvarer er lastet med søtstoffer, salt, kunstige smaker, fett og konserveringsmidler. De er også vanligvis høyere i kalorier og lavere i næringsstoffer. Kutt ut disse hvis du vil gå ned i vekt raskt.

 • I tillegg er prosesserte matvarer ofte fattige på næringsstoffer som fiber, antioksidanter og “gode” fettstoffer.
 • Bearbeidet mat kan være frosne måltider, kjeks, chips, godteri, søtet drikke, desserter, bearbeidet kjøtt og hermetikk.
 • Å drikke alkohol er en annen ting som bør kuttes ut hvis du vil bli tynn fort. Det gir ekstra kalorier du ikke trenger.

Aerob trening

Aerob trening er en av de beste måtene å forbrenne ekstra kalorier og nå målet ditt om å bli tynn fort.

 • Som et minimum bør du utføre minst 150 minutter med kondisjonstrening med moderat intensitet per uke.
 • Å øke intensiteten din, eller å trene aerobt mer enn 150 minutter ukentlig, kan hjelpe deg med å forbrenne enda flere kalorier.
 • Prøv aktiviteter som å løpe, sykle, svømme, bokse eller spille et lagspill.

Styrketrening

For å hjelpe til med å tone kroppen din og øke kaloriforbrenningen, bør du gjennomføre styrketrening minst to ganger hver uke. Sammen er kondisjonstrening og styrketrening en uslåelig kombinasjon.

 • Inkluder minst 2 dagers vekttrening i løpet av uken. Du bør ta sikte på å trene hver større muskelgruppe for best mulig effekt.
 • Å delta i regelmessig styrketrening kan bidra til å opprettholde mager muskelmasse, spesielt når du er på diett.

Relaterte artikler:

Hvor raskt ned i vekt med lavkarbo

Raskt ned i vekt på en uke

Om forfatteren

Legg inn kommentar