Hvordan bli raskere med fartslek

Hvordan bli raskere med fartslek. Lær hvordan du kan gjennomføre effektiv trening med fartslek for å bli en raskere løper.

Fartslek for å bli raskere

Dersom du har trent løping en stund og har tanker om å legge inn treningsøkter med litt høyere intensitet, kan fartslek være en fin måte å komme i gang med en effektiv og motiverende form for fartstrening. Fartslek er en fleksibel måte du kan trene på for å bli en raskere løper.

I denne artikkelen vi du lære hvordan du kan trene fartslek for å bli en raskere løper.

Trene fartslek med vekslende intensitet

Fartslek er effektiv trening, og en enkel og morsom form for fartstrening som kan gjøre det enklere for deg som nybegynner å komme i gang med andre former for intervalltrening. Fartslek innebærer å veksle mellom løping med lav og høy intensitet, over korte eller lengre distanser. Hvor ofte du veksler mellom å variere tempo, og hvor lenge, kan være tilfeldig, ved at du kan la ditt formnivå eller dagsform bestemme hvor ofte du legger inn fartsøkninger, og hvor lenge disse varer. Fartsleken kan også være mer strukturert, ved at du på forhånd definerer lengden eller tiden på fartsøkningene, og den rolige løpingen mellom hvert intervall.

Med hvilken intensitet du kan trene fartslek

Intensiteten vil typisk veksle mellom moderat og lav når du trener fartslek. Intensiteten er lav når du har rolig løp mellom hver fartsøkning, fartsøkningene kan ha moderat intensitet. Det skal ikke være for tungt når du trener fartslek, og du skal ha full kontroll på intensiteten når du gjennomfører denne formen for fartstrening. Når du er ferdig med en treningsøkt med fartslek ,skal du har mer igjen å gi.

Trene ustrukturert fartslek

Har du liten eller ingen erfaring med løpetrening med høyere intensitet, kan det være smart å starte med ustrukturert fartslek. Her legger du inn antall fartsøkninger og med hvilken intensitet du skal løpe de, etter formnivå og dagsform. Denne formen for fartslek kan du gjennomføre som en del av en ellers rolig løpetur, eller som en ren treningsøkt med fartslek. Fordeler med å trene ustrukturert fartslek for nybegynnere er at du ikke har noe press på deg for hvor mange fartsøkninger du tar, eller med hvilken intensitet.

Trene strukturert fartslek

Strukturert fartslek innebærer at du på forhånd bestemmer hvor mange fartsøkninger du skal, med hvilken intensitet du skal løpe, og hvor lange de skal være. Også denne formen for fartslek kan inngå i en rolig løpetur eller som en ren treningsøkt med fartslek. «Pausene» mellom hver fartsøkning er løping med lav intensitet. Intensiteten bør ikke overstige moderat, fordi fartslek skal være fartstrening med noe lavere intensitet enn intervalltrening.

Måter du kan trene fartslek

Det finnes et utall av måter du kan trene fartslek, og disse kan være tilpasset formnivå og distanse. Målsetningen for alle bør være å bidra til din formutvikling. Etter en rolig oppvarming, gjennomfør 5-10 fartsøkninger med varierende lengde. Gjennomfør fartsøkningene med intensitet som ikke er for hard, tilsvarende sone 2-3. En annen variant av fartslek, som er strukturert, er at du etter oppvarming gjennomfører 5-6 fartsøkninger på 1 minutt, med 2 minutters jogg mellom hver fartsøkning.

Hvordan bli raskere med fartslek

Fartslek kan bidra til å gjøre deg til en raskere løper. Fartsøkninger med moderat intensitet bidrar til å stimulere de raske muskelfibrene i muskulaturen din, og du får trent opp fart. I og med at fartsleken blir gjennomført med moderat intensitet, vil du restituere relativt raskt, og er klar for nye treningsøkter med vekslende intensitet.

Relaterte artikler:

Hvordan bli raskere med intervalltrening

Hvordan bli en raskere løper

Om forfatteren

Legg inn kommentar