Hvordan bli mer våken

Du trenger ikke kaffe eller koffein for å holde deg mer våken. Mens en kopp eller to kaffe kan være bra for hjerne- og leverhelsen, kan for mye koffeinholdige drikker gjøre vondt verre. Lær mer om hva du kan gjøre for å bli mer våken.

Når folk bruker koffein som et hjelpemiddel for å komme seg gjennom dagen, må den underliggende årsaken til trettheten evalueres. Det er normalt å slite litt dagen etter en natt med dårlig søvn. Men hvis du opplever kronisk tretthet hver dag, er det å ty til koffein uten å gjøre andre livsstilsendringer som å bruke en bandasje på et skuddsår.

Når du hele tiden er på underskudd med søvn, kan det føles som om du kjører deg selv i senk. Du kompenserer med koffein, sukker og bearbeidet snacks for å få et utbrudd av energi.

Hvordan bli mer våken uten kaffe eller koffein

Å slutte med koffein er vanskelig, spesielt hvis du har vært avhengig av det i flere år. Men det er en rekke ting du kan gjøre for å faktisk takle trettheten, slik at du kan bli mer våken og opplagt.

Ta et par glass vann om morgenen

Drikk vann om morgenen før du gjør noe annet. Du bør drikke vann hele dagen, men kroppen din er vanligvis dehydrert når du våkner, så dette er noe du bør gjøre først om morgenen. Du har sannsynligvis ikke hatt i deg væske de siste åtte timene, så det beste du kan gjøre er å drikke et glass vann eller to om morgenen. Det kan faktisk hjelpe deg til å føle deg mer våken.

Du bør trene regelmessig

Du tenker sikkert: Hvordan kan jeg trene hvis jeg knapt kommer meg opp av sengen om morgenen? Men du trenger ikke gå hardt ut på tredemøllen for å dra nytte av litt trening om morgenen. Gjør fem knebøy, gå en tur rundt blokken, trene på ellipsetraineren i 15 minutter. Når du får kroppen i bevegelse, får du blodet til å flyte, og å vekke musklene med litt bevegelse vil gjøre at du blir mer våken.

De fleste har ikke tid til en 30- til 60-minutters treningsøkt om morgenen, spesielt hvis de er trøtte og ønsker å få så mye søvn som mulig. Men å gjennomføre selv den minste mengde aktivitet om morgenen er energigivende og kan hjelpe deg med å bli mer våken.

Dette gjelder også for trening på ettermiddagen. Gå en kort spasertur, utendørs hvis mulig, for å bekjempe trøtthet om ettermiddagen. Hvis du ønsker å forbedre energien din på lang sikt, gjennomføre minst 150 minutter fysisk aktivitet hver uke. Regelmessig trening kan også føre til store forbedringer i din generelle helse.

Ha et sunt og næringsrikt kosthold

I stedet for å innta koffein og raffinert sukker, som gir deg et kort øyeblikk med energi etterfulgt av et krasj senere, er en sunnere tilnærming å spise noen naturlige sukkerkilder som frisk frukt. Dette betyr at du kan hoppe over de vaniljelattene og ta et eple, noen blåbær eller kanskje til og med en banan for en rask energiøkning.

Og ikke glem dagens viktigste måltid; Når du spiser frokost, inkludere litt protein- og fiberrik mat for en ekstra energiøkning.

Forbedre dine søvnvaner

Hvis du føler deg trøtt, er sjansen stor for at søvnkvaliteten ikke er god nok. Du kan ha problemer med søvn hvis det vanligvis tar deg mer enn 30 minutter å sovne, eller hvis du er våken midt på natten i mer enn 30 minutter om gangen et par netter i uken (spesielt hvis det har skjedd i mer enn tre måneder). Da bør du bli undersøkt av helsepersonell, men det er også andre ting du kan gjøre for å forbedre søvnmønsteret ditt:

  • Unngå alkohol og mat to timer før sengetid.
  • Sov i et kjølig, mørkt rom.
  • Unngå elektroniske enheter en time før sengetid.
  • Ha en rutine på når du legger deg om kvelden.

Denne siste er viktig: I gjennomsnitt bør du få syv til ni timers søvn hver natt, så finjustering av en søvn-våkne-plan kan hjelpe deg med å skape et rom slik at du kan få det til. Hvis du legger deg hver kveld og våkner rundt samme tid hver dag, vil kroppen din tilpasse seg den tidsplanen, noe som kan forebygge søvnløshet.

Håndtere stressnivået ditt

Selv litt stress over flere dager kan få deg til å føle deg utmattet. Prøv å håndtere stressnivået ditt ved å utføre yoga, regelmessig trening, massasjer eller andre rutiner for egenomsorg, for å bryte opp stresset som holder deg tilbake. Aktiviteter som øker humøret ditt er viktige, spesielt fordi depresjon noen ganger kan forveksles med tretthet. Dessuten, jo mer du gjør tingene du elsker, jo mer drevet og våken vil du føle deg.

Egenomsorgspraksis utgjør en stor forskjell for din energi og vitalitet. Når vi ikke praktiserer egenomsorg, vil tretthet og kronisk stress sakte innhente oss.

Meditasjon kan forbedre oppmerksomheten

Når vi snakker om å håndtere stresset ditt, er meditasjon en spesifikk måte å rense hjernen din på, slik at du er mer bevisst og kan tenke klarere. Målet med meditasjon er å være i en tilstand av våkenhet. Hjernen din er veldig våken, men også avslappet, slik at du kan føle deg mer tilstede i øyeblikket.

Få litt sol

Kroppen din har en 24-timers intern klokke kjent som døgnrytmen. Dette styrer kroppens søvn-våken-syklus, inkludert når hjernen frigjør visse hormoner og hvordan organer fungerer til forskjellige tider. Ved å få litt frisk luft og gå i solen, eller til og med sitte ute noen minutter hver dag, kan du forbedre døgnrytmen din, noe som også hjelper deg med å få bedre søvn.

Relaterte artikler:

Sammenhengen mellom trening og helse

Hvordan bli trøtt og sovne fort

Referanser

Om forfatteren