Hvordan bli kvitt tørrhoste

En hoste er et tegn på at noe irriterer øvre luftveier, som slim, slim eller betennelse. Det er en naturlig forsvarsmekanisme for lungene, halsen eller nesegangene dine. Lær mer om hvordan bli kvitt tørrhoste.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Hoste er vanligvis delt inn i to typer:

 • Våt hoste (produktiv) oppstår når lungene dine er fylt med slim.
 • Tørrhoste produserer ikke slim.

Begge typer hoste forekommer hos barn og voksne.

En tørrhoste kan oppstå av flere årsaker, inkludert allergier, astma, postnasal drypp, til og med medisiner. Flere behandlingsalternativer kan bidra til å lindre og avslutte en tørr hoste, fra hjemmemedisiner til reseptbelagte medisiner.

Medisinsk behandling for tørrhoste

Tørrhoste kan være ubehagelig. Imidlertid er det en rekke reseptfrie (OTC) medisiner tilgjengelig på ditt lokale apotek som kan hjelpe med å lindre hosten.

Dekongestanter

Decongestanter er OTC-medisiner som behandler tetthet i nesen og bihulene. Når du får et virus, for eksempel forkjølelse, svulmer neseslimhinnen opp og blokkerer luftpassasjen. Dekongestanter virker ved å trekke sammen blodårene i nesen, noe som reduserer blodstrømmen til det hovne vevet. Ettersom hevelsen avtar, blir det lettere å puste. Dekongestanter kan også bidra til å redusere postnasal drypp.

Flere typer dekongestanter er tilgjengelige, men de vanligste merkenavnsdekongestantene i USA inkluderer:

 • pseudoefedrin (Sudafed)
 • oksymetazolin (Afrin)
 • fenylefrin (Neo-Synephrine)

Hvis du leter etter en forkjølelsesmedisin til barnet ditt, må du aldri gi dem medisiner ment for voksne. Velg i stedet en OTC-medisin spesielt tilpasset for barn, og følg produsentens instruksjoner eller snakk med legen din.

Hvordan bli kvitt tørrhoste

Noen av disse hjemmemidlene har ikke blitt grundig studert eller bevist effektive. I stedet er det meste av støtten anekdotisk. Ikke alle disse midlene mot tørrhoste er passende for babyer og barn.

Mentoldråper

Mentoldråper er tilgjengelig på de fleste apotek. Disse medisinerte pastiller inneholder forbindelser fra myntefamilien. De har en kraftig kjølende effekt som lindrer irritert vev og slapper av hosterefleksen.

Luftfukter

En luftfukter er en maskin som tilfører fuktighet til luften. Tørr luft, som er vanlig i oppvarmede hjem, kan forverre betent halsvev. Å bruke en luftfukter på soverommet om natten kan bidra til å løsne slim, lette pusten og gjøre deg mer komfortabel mens du sover.

For små barn, bruk en kjølig tåkevaporizer. Luftfuktere som bruker varmeelementer og varmt vann kan brenne et barn hvis de velter det.

Suppe, buljong, te eller annen varm drikke

Varme væsker som suppe og te bidrar til å tilføre fuktighet samtidig som de gir umiddelbar lindring for sår og skrapete halser. Varme væsker bidrar også til å holde deg hydrert, noe som er avgjørende for helingsprosessen.

Honning

Honning har anti-inflammatoriske egenskaper som kan bidra til å redusere betennelse i halsen. Det kan også bidra til å bryte ned slim og lindre sår hals. Prøv å tilsette honning til en kopp varm te eller varmt vann med sitron. Eller bare spis en skje hver gang hosten kommer tilbake.

Saltvannsgurgling

Saltvann lindrer betent vev og fremmer helbredelse. Saltet kan også drepe bakterier i munn og svelg. En studie fra 2019 fant at gurgling med saltvann tre ganger om dagen reduserte varigheten av en hoste med 2,4 dager. Det reduserte også varigheten av vokal heshet, nysing og tett nese.

For å lage en saltvannsgurgle, bland 1/2 teskje salt i et glass varmt vann og ta en slurk. Vipp hodet bakover og gurgle forsiktig i 30 sekunder, og spytt deretter. Aldri svelg saltvann.

Urter

Mange urter har anti-inflammatoriske egenskaper som kan bidra til å redusere hevelsen i halsen. Urter er også proppfulle av antioksidanter, som kan bidra til å styrke immunforsvaret ditt.

Urter som brukes til å behandle tørr hoste inkluderer:

 • timian
 • peppermynte
 • lakrisrot
 • gurkemeie
 • hvitløk
 • marshmallowrot
 • merian
 • ingefær
 • capsaicin

Du kan legge til urter i kostholdet ditt ved å brygge dem til te eller legge dem til favorittoppskriftene dine. Du kan også se etter kosttilskudd og ekstrakter i din lokale helsekostbutikk.

Drikk rikelig med væske

Hvis du har tørrhoste, er væsker din venn. Å holde seg hydrert bidrar til å sikre at halsen din forblir fuktig slik at den kan gro ordentlig. Ha som mål å drikke minst 8 glass vann per dag, og mer er bedre.

Romtemperert vann kan bidra til å lindre tørrhoste bedre enn kaldt vann. Varmt vann bidrar til å lindre tørrhoste samt sår hals, frysninger og rennende nese.

Relaterte artikler:

Tung pust og hoste

Langvarig hoste kreft

Referanser

Om forfatteren