Hvordan bli kvitt søtsug

I denne artikkelen vil vi se nærmere på noen effektive måter å bekjempe søtsuget på, basert på vitenskapelige funn og ekspertråd.

Hvis du bare kan ta en matbit og stopper der, er det helt greit å unne deg litt søtt når du får lyst på det. Men hvis du har en tendens til å overspise så snart du får en smak av sukkerholdig mat, så er det å gi etter for lysten det verste du kan gjøre.

Å stå imot søtsuget kan være en utfordring for mange av oss. Enten det er den fristende sjokoladen på kontorpulten eller den søte fristelsen som lokker fra butikkhyllene, kan søtsuget være en hindring på veien mot å opprettholde en sunn livsstil. Men frykt ikke! Det er strategier og teknikker du kan benytte deg av for å overvinne denne trangen og opprettholde et balansert forhold til sukker. I denne artikkelen vil vi se nærmere på noen effektive måter å bekjempe søtsuget på, basert på vitenskapelige funn og ekspertråd.

Relatert: Kjerringråd mot søtsug

Forståelse av søtsug: Hva forårsaker det?

Før vi dykker inn i løsningene, la oss først se på hva som egentlig forårsaker søtsug. Søtsug kan være forårsaket av flere faktorer, inkludert biologiske, psykologiske og miljømessige.

Biologiske faktorer

 • Blodsukkernivået: Når blodsukkernivået ditt faller, kan kroppen din signalisere behovet for en rask energiøkning, noe som kan føre til søtsug.
 • Hormonell ubalanse: Hormoner som ghrelin og leptin, som regulerer appetitt og metthetsfølelse, kan påvirke hvor mye sukker du føler behov for.
 • Dopaminrespons: Søtsmak kan utløse dopamin, et «lykkehormon» i hjernen, som kan føre til at vi lengter etter mer søtt.

Psykologiske faktorer

 • Emosjonelt spising: Noen mennesker tyr til søtsaker for å håndtere følelser som stress, tristhet eller kjedsomhet.
 • Belønningssystemet: Vi kan ha utviklet en vane med å belønne oss selv med søtsaker, som kan føre til søtsug i visse situasjoner.

Miljømessige faktorer

 • Tilgjengelighet av mat: Når søtsaker er lett tilgjengelige, for eksempel på jobben eller hjemme, kan det være vanskelig å motstå fristelsen.
 • Sosiale påvirkninger: Å se andre spise søtsaker kan også øke vår egen trang etter dem.

Relatert: Hvordan stoppe søtsuget

Strategier for å bekjempe søtsug

Nå som vi har en bedre forståelse av hva som kan forårsake søtsug, la oss se på noen effektive strategier for å håndtere det:

1. Spis regelmessige måltider

Å opprettholde jevne måltidsvaner kan bidra til å stabilisere blodsukkernivået og redusere behovet for søtt. Sørg for å inkludere proteiner, fiber og sunne fettstoffer i hvert måltid for å øke metthetsfølelsen og redusere trangen til sukker.

2. Velg sunne alternativer

Når søtsuget treffer, prøv å velge sunne alternativer i stedet for bearbeidede søtsaker. Frukt, nøtter eller gresk yoghurt med bær kan tilfredsstille søtsuget ditt samtidig som de gir næringsstoffer kroppen din trenger.

3. Begrense tilgjengeligheten

Fjern fristelsen ved å begrense tilgangen til usunne søtsaker i hjemmet og på jobben. Ikke ha dem synlig, og hold dem utenfor rekkevidde, slik at du må ta en bevisst beslutning hvis du virkelig vil ha dem.

4. Identifisere og håndter triggerne

Vær oppmerksom på situasjoner eller følelser som utløser søtsuget ditt, og utvikle alternative mestringsstrategier. Prøv å finne sunne måter å håndtere stress eller tristhet på, for eksempel gjennom trening eller avslapningsteknikker.

5. Vær oppmerksom på porsjonsstørrelser

Hvis du velger å spise søtsaker, vær bevisst på porsjonsstørrelsene. Unngå å spise direkte fra pakken, og heller mål opp en passende porsjon for å unngå overspising.

Relatert: Hva hjelper mot søtsug

Hvordan bli kvitt søtsug?

Her er en enkel plan for å stoppe sukkersuget.

Hvis du er sulten, spis et sunt og mettende måltid

Det er viktig å innse at et sug ikke er det samme som sult. Det er ikke kroppen din som krever energi, det er hjernen din som krever noe som frigjør mye dopamin i belønningssystemet.

Når du får lyst når du er sulten, er følelsen vanskelig å motstå. Faktisk er et sug kombinert med sult en kraftig drivkraft som de fleste har vanskelig for å overvinne. Hvis du får søtsug når du er sulten, er et av de beste triksene å spise et sunt måltid umiddelbart. Fyll kjøkkenet ditt med sunn snacks eller ferdiglagde måltider. Proteinrik mat, som kjøtt, fisk og egg er spesielt bra for å dempe sult.

Å spise ekte mat føles kanskje ikke særlig appetittvekkende når du har lyst på sukkerholdig søppelmat. Men hvis du virkelig trenger å gå ned i vekt, er motstandskraft verdt det i det lange løp.

Ta en varm dusj

Noen mennesker som opplever sukkertrang har funnet ut at en varm dusj eller et bad demper søtsuget. Vannet må være varmt – ikke så varmt at du brenner huden din, men varmt nok til at det er på grensen til å føles ubehagelig. La vannet renne over rygg og skuldre slik at det varmer deg opp. Bli der minst 5–10 minutter.

Når du går ut av dusjen, vil du sannsynligvis ha en «fortumlet» følelse, som om du har sittet lenge i en badstue. På det tidspunktet vil suget ditt mest sannsynlig være borte.

Gå en rask spasertur

En annen ting som kan fungere, er å gå en rask tur ute. Å løpe vil være enda bedre. Dette tjener en todelt hensikt. For det første tar du avstand fra maten du har lyst på. For det andre vil øvelsen frigjøre endorfiner, eller «føle deg bra» kjemikalier i hjernen din, som kan bidra til å slå av søtsuget.

Hvis du ikke kan gå ut, gjør noen utmattende sett med burpees, push-ups, kroppsvekts knebøy eller annen kroppsvektøvelse.

Relatert: 11 tips for hvordan unngå søtsug

Andre ting som kan fungere

Det er ganske sikkert at de tre trinnene over vil fungere for de fleste for å dempe eller fjerne søtsuget. Men selvfølgelig, det beste alternativet er å forebygge søtsuget i utgangspunktet. For å gjøre det, fjern all søppelmat ut av huset. Hvis du har masse godsaker tilgjengelig, ber du om trøbbel. Ha heller sunn mat innen rekkevidde. Hvis du spiser sunt og trener flere ganger i uken, er sjansen stor for at du ikke har søtsug på langt nær så ofte.

Her er flere nyttige tips for å stoppe sukkersuget:

 • Drikk et glass vann. Noen sier at dehydrering kan forårsake cravings.
 • Spis en frukt. Å ha et stykke frukt kan bidra til å tilfredsstille sukkertrangen for noen mennesker. Bananer, epler, appelsiner fungerer utmerket.
 • Unngå kunstige søtningsmidler. Hvis du føler at kunstige søtningsmidler utløser cravings for deg, kan det være lurt å unngå dem.
 • Spis mer protein. Protein er flott for metthetsfølelse, og det kan også hjelpe mot cravings.
 • Snakk med en venn. Ring eller møt noen som forstår hva du går gjennom. Forklar at du går gjennom et sug og be om noen oppmuntrende ord.
 • Sov godt. Å få skikkelig, forfriskende søvn er viktig for den generelle helsen og kan bidra til å forhindre cravings.
 • Unngå overflødig stress. På samme måte som med søvn, kan unngå stress bidra til å forhindre søtsug.
 • Unngå visse triggere. Prøv å unngå spesifikke aktiviteter eller steder som gir deg lyst, for eksempel å gå forbi McDonald’s.
 • Ta et multivitamin. Dette vil bidra til å forhindre eventuelle mangler.
 • Ha liste over gode grunner til å spise sunt. Det kan være veldig nyttig å ha med en liste over grunnene til at du ønsker å spise sunt, da det kan være vanskelig å huske slike ting når du får lyst.
 • Ikke sult deg selv. Prøv å unngå at du blir for sulten mellom måltidene.

Konklusjon

Søtsug kan være en utfordring, men det er mulig å håndtere det ved å ta noen enkle, men effektive skritt. Ved å forstå hva som forårsaker søtsuget og implementere strategier for å håndtere det, kan du oppnå en sunnere balanse i kostholdet ditt og redusere avhengigheten av sukker.

Å bli kvitt søtsuget handler ikke nødvendigvis om å kutte ut sukker helt, men heller om å finne en balanse og utvikle sunnere vaner når det gjelder søtsaker. Ved å være bevisst på dine spisevaner og implementere sunne mestringsstrategier, kan du ta kontroll over søtsuget og opprettholde en sunn livsstil.

Referanser

Om forfatteren