Hvordan bli kvitt mageknip fort

Heldigvis finnes det flere strategier og tiltak man kan ta for å lindre mageknip raskt og effektivt. I denne artikkelen skal vi se nærmere på noen enkle og naturlige metoder for å bli kvitt mageknip fort.

Mageknip kan være en ubehagelig og forstyrrende følelse som mange av oss opplever fra tid til annen. Det kan være flere årsaker til mageknip, inkludert dårlig fordøyelse, stress, inntak av visse matvarer eller drikke, eller til og med underliggende helseproblemer. Uansett årsak kan mageknip være plagsomt og kan påvirke vårt daglige liv negativt. Heldigvis finnes det flere strategier og tiltak man kan ta for å lindre mageknip raskt og effektivt. I denne artikkelen skal vi se nærmere på noen enkle og naturlige metoder for å bli kvitt mageknip fort.

Undersøke årsaker til mageknip

Før vi ser på konkrete løsninger, er det viktig å undersøke og forstå årsakene til mageknip. Dette kan bidra til å unngå fremtidig ubehag og gi en mer målrettet tilnærming til å håndtere problemet. Noen vanlige årsaker til mageknip inkluderer:

 1. Dårlig fordøyelse: Inntak av mat som kroppen har vanskelig for å fordøye, kan føre til mageknip. Dette kan inkludere fet eller krydret mat, samt matvarer som er høye i fiber.
 2. Stress: Stress kan påvirke fordøyelsessystemet og føre til mageknip og ubehag. Å finne måter å håndtere og redusere stress på kan bidra til å lindre mageknip.
 3. Matintoleranser eller allergier: Visse matvarer kan forårsake intoleranser eller allergiske reaksjoner hos noen mennesker, noe som kan føre til mageknip og andre symptomer.
 4. Dårlige spisevaner: Å spise for raskt eller overspise kan også føre til mageknip og fordøyelsesproblemer.

Nå som vi har sett på noen mulige årsaker til mageknip, la oss utforske noen effektive måter å lindre dette ubehaget på.

Hva er årsakene til mageknip og -smerter?

Magesmerter kan ha mange årsaker, for eksempel:

 • Irritabel tarmsyndrom (IBS)
 • Gass eller flatulens
 • Matallergier
 • Peptisk sår
 • Gastritt (infeksjon i magen)
 • Forstoppelse
 • Diaré
 • Magemuskelbelastning eller trekk
 • Gastroøsofageal reflukssykdom (GERD)
 • Brokk
 • Bekkenbetennelsessykdom
 • Blindtarmbetennelse
 • Kreft i mage, bukspyttkjertel, lever, gallegang, galleblæren eller immunceller
 • Pankreatitt (betennelse i bukspyttkjertelen)
 • Kolecystitt (betennelse i galleblæren)
 • Redusert blodtilførsel til tarmen forårsaket av en blokkert blodåre
 • Graviditetskomplikasjoner

Relatert: Hva hjelper mot mageknip

Hvordan bli kvitt mageknip fort?

Medisinsk behandling

 • For gassrelaterte smerter kan medisiner som Mylanta, Gas-X (som inneholder ingrediensen simetikon) bidra til å bli kvitt gass og oppblåsthet og redusere mageknip.
 • Gastroøsofageal reflukssykdom (GERD) kan forårsake magesmerter og brennende følelse (halsbrann), en syrenøytraliserende eller syreduserende middel som Pepcid AC eller Zantac 75 kan hjelpe.
 • For forstoppelse kan et mildt avføringsmiddel bidra til å lindre forstoppelse i de fleste tilfeller.
 • Magekramper kan oppstå på grunn av diaré. Medisiner som Pepto-Bismol, som inneholder loperamid eller vismutsubsalicylat, kan bidra til å redusere diaré og kramper.
 • Smertestillende midler, som Paracetamol, Ibuprofen, kan bidra til å redusere mageknip og smerter ved kramper forårsaket av flere forhold.

Anti-inflammatorisk mat

Å spise mat som har anti-inflammatoriske egenskaper kan redusere mageknip. Disse matvarene inkluderer blåbær, squash, kirsebær, paprika, tomater, kaldtvannsfisk som er høy i omega-3-fettsyrer, bønner, grønne bladgrønnsaker og mandler. Disse matvarene forbedrer også den generelle kroppshelsen. Det anbefales å inkludere disse matvarene i kostholdet gjennom hele året, i stedet for bare i løpet av perioder med mageknip. Sukkerholdig mat, stekt og fet mat, hvitt brød eller pasta, alkohol, koffein og tobakk kan øke kramper.

Urter for å redusere mageknip

Kamillete, peppermynte, fennikel, kanel, ingefær, gurkemeierot og dill er noen urter som har anti-inflammatoriske effekter og kan redusere mageknip. Å nippe til to kopper te som inneholder disse urtene per dag kan bidra til å redusere magesmerter. En liten bit ingefær og/eller gurkemeierot kan tilsettes varmt vann eller urtete, noe som gjør det til en effektiv krampestillende drink.

Varmeterapi

Å legge en varmepute, varmeflaske, varmt håndkle eller varmeinnpakning over magen og ryggen hjelper til med å slappe av musklene i magen og lindre mageknip og smerter. Å ta et varmt bad med bobler og eteriske oljer eller varme dusjer kan også hjelpe.

Hvordan du spiser

Tygge mat sakte, ikke snakke mens du spiser, sørge for at maten er godt tilberedt, ikke legge deg ned rett etter spising, og redusere overflødig kaffe- og teinntak.

Trening

Skånsom trening som yoga, tøying og tai chi kan bidra til å redusere stress og slappe av magemusklene. Fysisk aktivitet kan bidra til å lindre gass, oppblåsthet og forstoppelse.

Naturlige metoder for å bli kvitt mageknip

 1. Drikke varmt vann med sitron:
  • Varmt vann kan bidra til å berolige fordøyelsessystemet og lindre mageknip. Tilsett litt fersk sitronsaft for ekstra fordeler, da sitron kan hjelpe til med å balansere pH-nivået i magen.
 2. Ta deg tid til å slappe av:
  • Stress kan forverre mageknip. Prøv å ta deg tid til å slappe av og praktisere stressreduserende aktiviteter som yoga, meditasjon eller dyp pusting.
 3. Unngå triggermatvarer:
  • Identifiser matvarer som kan forårsake mageknip for deg personlig, og prøv å unngå disse matvarene så mye som mulig. Dette kan inkludere fet mat, krydret mat, koffeinholdige drikker eller matvarer du har intoleranser eller allergier mot.
 4. Spis sakte og tygg grundig:
  • Å spise for raskt eller svelge maten uten å tygge grundig kan føre til luftinntak og fordøyelsesproblemer. Ta deg tid til å spise måltidene dine og tygg maten grundig for å lette fordøyelsen.
 5. Bruk varmeputer eller varmeomslag:
  • Påføring av varme på magen kan bidra til å lindre mageknip ved å slappe av musklene og fremme bedre sirkulasjon i området.
 6. Drikk kamille-te:
  • Kamille-te har lenge vært brukt som et middel mot fordøyelsesbesvær og mageknip på grunn av sine beroligende egenskaper. Prøv å drikke en kopp varm kamille-te for å lindre ubehaget.

Kostholdsendringer for å forebygge mageknip

I tillegg til de nevnte naturlige metodene, kan endringer i kostholdet også bidra til å forebygge mageknip på lang sikt. Her er noen kostholdsendringer som kan være nyttige:

 1. Inkluder probiotiske matvarer:
  • Probiotika er gunstige bakterier som finnes naturlig i visse matvarer og kosttilskudd. Disse bakteriene kan bidra til å opprettholde en sunn tarmflora og bedre fordøyelsen. Inkluder matvarer som yoghurt, kefir, surkål og kimchi i kostholdet ditt for å øke inntaket av probiotika.
 2. Spis fiberrik mat:
  • Fiber er viktig for en sunn fordøyelse, da det bidrar til å regulere tarmbevegelser og forebygge forstoppelse. Inkluder fiberrike matvarer som frukt, grønnsaker, fullkorn og belgfrukter i kostholdet ditt for å opprettholde en jevn fordøyelse og forebygge mageknip.
 3. Unngå store måltider sent på kvelden:
  • Å spise store måltider rett før sengetid kan øke risikoen for mageknip og fordøyelsesproblemer. Prøv å spise lettere måltider tidligere på kvelden for å gi magen tid til å fordøye maten før du legger deg.
 4. Drikk nok vann:
  • Dehydrering kan føre til fordøyelsesproblemer og mageknip. Sørg for å drikke nok vann gjennom dagen for å opprettholde god hydrering og støtte fordøyelsessystemet.

Alternative behandlingsmetoder

I tillegg til de nevnte metodene, finnes det også alternative behandlingsmetoder som noen mennesker finner effektive for å lindre mageknip. Disse metodene inkluderer:

 1. Akupunktur:
  • Akupunktur er en gammel kinesisk praksis som innebærer å sette tynne nåler på bestemte punkter på kroppen for å lindre smerte og fremme helbredelse. Noen mennesker rapporterer at akupunktur har hjulpet dem med å lindre mageknip og andre fordøyelsesproblemer.
 2. Aromaterapi:
  • Visse essensielle oljer, som peppermynteolje og ingefærolje, har blitt brukt i aromaterapi for å lindre mageknip og fordøyelsesbesvær. Disse oljene kan påføres huden i fortynnet form eller inhaleres ved hjelp av en diffuser.
 3. Homeopatiske midler:
  • Noen mennesker bruker homeopatiske midler som er laget av naturlige ingredienser for å lindre mageknip og andre fordøyelsesproblemer. Disse midlene kan kjøpes på helsekostbutikker og apotek.

Relatert: Oppblåst mage på kvelden

Når bør du oppsøke lege?

Selv om naturlige og alternative metoder kan være nyttige for å lindre mildt mageknip, er det viktig å oppsøke lege hvis du opplever alvorlige eller vedvarende symptomer. Legen din kan utføre en grundig vurdering for å identifisere årsaken til mageknip og anbefale passende behandlinger eller medisiner hvis nødvendig.

Mens disse naturlige metodene kan være effektive for å lindre mildt mageknip, er det viktig å oppsøke lege hvis du opplever alvorlige eller vedvarende symptomer. Noen ganger kan mageknip være et tegn på underliggende helseproblemer som krever medisinsk oppfølging. Vær oppmerksom på symptomer som blodig avføring, alvorlig smerte eller vedvarende ubehag, og søk medisinsk hjelp hvis du opplever noen av disse symptomene.

Konklusjon

mageknip er et vanlig problem som kan være svært ubehagelig, men det finnes flere naturlige, kostholdsrelaterte og alternative metoder for å lindre dette ubehaget raskt og effektivt. Ved å undersøke årsakene til mageknip, ta i bruk naturlige lindrende metoder og gjøre kostholdsendringer kan du bidra til å forebygge mageknip på lang sikt. I tillegg kan alternative behandlingsmetoder som akupunktur, aromaterapi og homeopatiske midler være nyttige for noen individer.

Det er likevel viktig å huske på å oppsøke lege hvis du opplever alvorlige eller vedvarende symptomer på mageknip, da dette kan være et tegn på underliggende helseproblemer som krever medisinsk oppfølging. Ved å ta vare på fordøyelseshelsen din og være oppmerksom på kroppens signaler, kan du oppnå bedre velvære og redusere forekomsten av mageknip i hverdagen.

Referanser

Om forfatteren