Hvordan bli kvitt luftsmerter i brystet

Luftsmerter kjennes oftest i magen, men det kan også oppstå i brystet. Selv om luftsmerter er ubehagelig, er det vanligvis ikke en stor grunn til bekymring i seg selv når det oppleves noen ganger. Lær mer om årsaker og symptomer, og hvordan bli kvitt luftsmerter i brystet.

Luftsmerter i brystet er imidlertid litt mindre vanlig, så det er viktig å være oppmerksom på det. Hvis det ikke går over etter en kort stund, kan det tyde på andre alvorlige tilstander.

Symptomer på luftsmerter i brystet

Luftsmerter i brystet kan føles som prikkende smerter eller en generell tetthet i brystområdet. Andre symptomer kan omfatte:

 • raping
 • fordøyelsesbesvær
 • frivillig eller ufrivillig passering av overflødig gass, som kan lindre smerte
 • tap av appetitt
 • oppblåsthet
 • smerte som skifter til forskjellige deler av magen

Det kan være vanskelig å si om du opplever luftsmerter i brystet, andre tilstander som sur refluks eller noe enda mer alvorlig som et hjerteinfarkt. Les nedenfor for mer om å identifisere symptomene på et hjerteinfarkt.

Årsaker til luftsmerter i brystet

Luftsmerter føles ofte i nedre del av brystkassen og kan være forårsaket av noe så enkelt som en dårlig reaksjon på visse matvarer eller stoffer. Kullsyreholdige drikker og sukkerholdige alkoholer kan for eksempel forårsake for mye gass hos noen mennesker. Hvis du har en følsomhet eller allergi mot visse matvarer, kan de også forårsake luftsmerter.

Matfølsomhet og intoleranser

Noen ganger er matintoleranser skylden for luftsmerter i brystet. Å spise meieriprodukter hvis du har laktoseintoleranse kan føre til opphopning av overflødig gass, som forårsaker brystsmerter. Tilsvarende, hvis du har cøliaki eller en annen glutenrelatert lidelse, kan spise mat som inneholder til og med en spormengde av hvete forårsake lignende symptomer.

Glutenforurensning kan også forårsake betennelse i tarmene som kan ta opptil 6 måneder å helbrede, noe som påvirker fordøyelsen negativt på lang sikt.

Matforgiftning

Matforgiftning kan forårsake plutselige luftsmerter i brystet hvis du aldri har opplevd det før. Det er forårsaket av å spise mat som inneholder skadelige bakterier, virus eller parasitter. Andre symptomer, som kan vare alt fra noen timer til noen få dager, inkluderer ofte:

 • kvalme
 • oppkast
 • feber
 • magesmerter
 • vannaktig eller blodig diaré

Betennelsestilstander

Inflammatoriske tarmsykdommer som ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom – som kan forårsake alvorlig betennelse i tarmen og påvirke fordøyelsen – kan også forårsake luftsmerter i brystet. Andre symptomer inkluderer tilbakevendende anfall av:

 • magesmerter
 • diaré
 • endetarmsblødning
 • forstoppelse
 • vekttap
 • utmattelse
 • nattesvette

Irritabel tarm-syndrom

Irritabel tarmsyndrom (IBS) er en vanlig, ikke-inflammatorisk tilstand som forårsaker gastrointestinale symptomer. Disse symptomene har en tendens til å utløses av stress og kan forverres etter måltider. IBS kan forårsake luftsmerter som kan oppstå i brystet, samt:

 • magesmerter
 • kramper
 • forstoppelse
 • diaré

Galleblæresykdommer

Galleblæresykdommer og gallestein kan forårsake luftsmerter i brystet, spesielt hvis noen tilstander gjør at galleblæren ikke tømmes helt. Galleblæresykdommer kan ofte forårsake overflødig gass og brystsmerter.

Andre symptomer kan omfatte:

 • oppkast
 • kvalme
 • frysninger
 • blek eller leirefarget avføring

Hvordan bli kvitt luftsmerter i brystet?

Luftsmerter i brystet kan være svært ubehagelige, men de kan behandles hjemme med enkle metoder. Først og fremst er det viktig å forsikre seg om at luftsmerter er årsaken til smerten, og ikke en annen mer alvorlig tilstand som krever medisinsk behandling. Hvis du er usikker på årsaken til smertene eller om smertene er svært alvorlige, bør du søke medisinsk hjelp.

Her er noen tips for å bli kvitt luftsmerter i brystet:

 1. Drikk varmt vann: Drikk et glass varmt vann eller urtete. Dette kan bidra til å lindre smerten ved å lindre muskelspenningene og forbedre sirkulasjonen.
 2. Bruk varme: Påfør en varmepakke eller en varmeflaske på brystet. Dette kan bidra til å lindre muskelspenninger og smerte.
 3. Gjør pusteøvelser: Prøv å gjøre noen dype pusteøvelser for å hjelpe med å slappe av musklene i brystet og redusere spenninger. Pusteøvelser som diafragmabreathing eller pranayama kan være spesielt nyttige.
 4. Gå en tur: Ta en kort spasertur eller lett trening for å hjelpe med å lindre muskelspenninger og øke sirkulasjonen.
 5. Unngå mat som gir luft i magen: Unngå matvarer som kan føre til luft i magen, for eksempel kullsyreholdige drikker og mat med mye fiber eller sukkeralkoholer.
 6. Massasje: Prøv å massere brystet eller få noen til å massere deg forsiktig på brystet for å lindre muskelspenninger.

Luftsmerter i brystet kan være svært ubehagelige, men i de fleste tilfeller er de ufarlige og kan behandles hjemme med enkle metoder. Hvis smertene vedvarer eller blir verre, bør du søke medisinsk hjelp.

Drikk varmt vann

Ja, varmt vann kan være en effektiv måte å lindre luftsmerter i brystet på. Varmen kan bidra til å redusere spenninger i musklene og øke blodstrømmen til området, noe som kan bidra til å lindre smerte og ubehag.

Du kan prøve å drikke et glass varmt vann eller urtete når du opplever luftsmerter i brystet. Du kan også prøve å ta en varm dusj eller legge en varm klut eller varmeflaske på brystet.

Det er imidlertid viktig å huske at varmt vann eller varmebehandling ikke alltid er egnet for alle typer smerter eller tilstander. Hvis du er usikker på årsaken til smertene eller om smertene er alvorlige, bør du kontakte en lege eller annet kvalifisert helsepersonell før du prøver noen behandlinger hjemme.

Bruk varme

Varme kan være en effektiv måte å lindre luftsmerter i brystet på. Varmen kan bidra til å lindre muskelspenninger, øke blodstrømmen til området og redusere smerte og ubehag.

Du kan prøve å påføre varme på brystet ved å bruke en varmeflaske, varm kompress eller en varmepakke. Det er viktig å passe på at varmen ikke er for høy, da dette kan føre til brannskader. En passende varme kan føles behagelig og lindrende.

Det er imidlertid viktig å huske at varmebehandling ikke alltid er egnet for alle typer smerter eller tilstander. Hvis du er usikker på årsaken til smertene eller om smertene er alvorlige, bør du kontakte en lege eller annet kvalifisert helsepersonell før du prøver noen behandlinger hjemme.

Pusteøvelser mot luftsmerter i brystet

Ja, pusteøvelser kan være en effektiv måte å lindre luftsmerter i brystet på. Dype pusteøvelser kan bidra til å redusere muskelspenninger og øke oksygentilførselen til kroppen, noe som kan bidra til å lindre smerte og ubehag.

Her er noen pusteøvelser du kan prøve:

 1. Diafragmabreathing: Pust inn dypt gjennom nesen og føl at magen utvider seg. Pust deretter ut gjennom munnen mens du trekker magen inn igjen. Gjenta denne øvelsen flere ganger.
 2. Pranayama: Pranayama er en form for yoga pusteøvelse. Pust inn dypt gjennom nesen og tell til fire mens du puster inn. Hold pusten i et par sekunder, og pust deretter ut gjennom munnen mens du teller til fire igjen. Gjenta denne øvelsen flere ganger.
 3. Pusteteknikk 4-7-8: Pust inn gjennom nesen mens du teller til fire. Hold pusten mens du teller til syv, og pust deretter ut gjennom munnen mens du teller til åtte. Gjenta denne øvelsen flere ganger.

Disse øvelsene kan gjøres når som helst og hvor som helst, og kan bidra til å lindre smerte og ubehag i brystet. Hvis smertene vedvarer eller blir verre, bør du kontakte en lege eller annet kvalifisert helsepersonell for å få en nøyaktig diagnose og behandling.

Gå en tur

Å gå en tur kan være en effektiv måte å lindre luftsmerter i brystet på. Fysisk aktivitet kan bidra til å øke blodstrømmen til området, redusere muskelspenninger og øke oksygentilførselen til kroppen, noe som kan bidra til å lindre smerte og ubehag.

Det er imidlertid viktig å ikke overanstrenge deg hvis du opplever luftsmerter i brystet, da dette kan forverre tilstanden. Du bør starte med å gå i et rolig tempo, og gradvis øke hastigheten og intensiteten når du føler deg mer komfortabel.

Hvis du opplever alvorlige eller vedvarende smerter, eller hvis smertene forverres under aktivitet, bør du kontakte en lege eller annet kvalifisert helsepersonell for å få en nøyaktig diagnose og behandling.

Unngå mat som gir luft i magen

Å unngå mat som gir luft i magen kan være en effektiv måte å redusere luftsmerter i brystet på. Matvarer som er høye på fiber, sukkeralkoholer og kullsyreholdige drikker kan alle bidra til å produsere luft i magen, noe som kan føre til ubehag og smerte i brystet.

Her er noen matvarer og drikker du kan prøve å unngå:

 1. Kullsyreholdige drikker: Drikker som brus og andre kullsyreholdige drikker kan føre til oppblåsthet og luft i magen.
 2. Bønner og belgfrukter: Bønner og andre belgfrukter kan være vanskelige å fordøye og kan føre til oppblåsthet og luftsmerter.
 3. Brokkoli, kål og andre korsblomstrede grønnsaker: Disse grønnsakene kan også være vanskelige å fordøye og kan føre til oppblåsthet og luftsmerter.
 4. Sukkeralkoholer: Matvarer som inneholder sukkeralkoholer, som sorbitol og xylitol, kan føre til oppblåsthet og luftsmerter.
 5. Tyggegummi: Tyggegummi kan føre til at du svelger luft, noe som kan føre til oppblåsthet og luftsmerter.

Å redusere inntaket av disse matvarene og drikkevarene kan bidra til å redusere oppblåsthet og luftsmerter. Hvis smertene vedvarer eller blir verre, bør du kontakte en lege eller annet kvalifisert helsepersonell for å få en nøyaktig diagnose og behandling.

Massasje

Massasje kan være en effektiv måte å lindre muskelspenninger og smerte på, inkludert luftsmerter i brystet. Massasje kan bidra til å øke blodstrømmen til området, redusere muskelspenninger og øke avslapning og velvære.

Du kan prøve å gi deg selv en enkel massasje ved å bruke lette sirkulære bevegelser på området rundt brystet og skuldrene. Du kan også prøve å bruke en massasjepute eller massasjeball for å nå vanskeligere områder.

Det er imidlertid viktig å huske at hvis du opplever alvorlige eller vedvarende smerter, eller hvis smertene forverres under massasje, bør du kontakte en lege eller annet kvalifisert helsepersonell for å få en nøyaktig diagnose og behandling.

Andre kjerringråd for luftsmerter i brystet

Hvis du opplever luftsmerter i brystet, er det første du bør gjøre å drikke rikelig med ikke-kullsyreholdige væsker. Det kan forbedre fordøyelsen og løse forstoppelse, noe som får gassen til å bevege seg gjennom systemet. Vann er alltid et godt valg, og varm koffeinfri te som ingefær eller peppermyntete kan ha antiflatulent effekt.

Ingefær

Du trenger ikke bare begrense deg til ingefærte – alle former for ingefær kan fungere som en fordøyelsesforsterker, ifølge en systemisk gjennomgang fra 2020 av flere forsøk. Det betyr at inntak av ingefær kan hjelpe mot gass som er relatert til fordøyelsesbesvær. Enten du bruker fersk ingefær, ingefær i pulverform eller ingefærte, ha litt for hånden for fremtidige gass- eller fordøyelsesproblemer.

Trening

Hvis det er mulig, kan trening, selv i små mengder, bidra til å forbedre fordøyelsen og flytte gassen gjennom kroppen. Å gå rundt eller til og med ligge på ryggen og saksesparke beina, forbedre sirkulasjonen og gi fordøyelsessystemet et løft.

Hva du bør unngå

Unngå kullsyreholdige drikker eller koffeinholdige drikker også, som aktivt kan forårsake gass. Hvis du har laktoseintoleranse, hold deg unna meieriprodukter.

Relaterte artikler:

Jordskokk luft i magen

Hvordan bli kvitt luft i magen

Referanser

Om forfatteren