Denne artikkelen undersøker en rekke metoder for å redusere luft i magen og gir nyttige råd for å opprettholde en mer komfortabel hverdag.
Har du noen gang opplevd den pinlige situasjonen der en uskyldig bølge av gass skaper mer enn bare en ubehagelig lukt? Gassproduksjon er en naturlig del av fordøyelsessystemet, men for mange kan det være en kilde til betydelig ubehag og sosialt press. Selv om vi alle slipper ut gass flere ganger om dagen uten å tenke over det, kan overdreven eller plagsom gass føre til en uønsket avbrudd i dagliglivet. Heldigvis finnes det flere strategier for å håndtere og redusere denne tilstanden, fra små justeringer i kostholdet til livsstilsendringer.
Hvordan bli kvitt luft i magen
Gass er en normal del av livet og et naturlig biprodukt av et sunt fordøyelsessystem. De fleste avgir gass mellom 14 og 23 ganger per dag. Det meste av gassen du passerer er svelget luft. Du svelger luft gjennom dagen mens du spiser og drikker. Andre gasser produseres i fordøyelseskanalen når maten du spiser brytes ned. Gass er primært laget av luktfrie gasser som karbondioksid, oksygen, nitrogen, hydrogen og noen ganger metan.
Har du problemer med luft i magen, er måter å redusere mengden gass i systemet ditt.
Relatert: Kjerringråd mot luft i magen
Spar stort på hundrevis av tilbud hos MILRAB – HANDLE NÅ ✨
Spis saktere og mer oppmerksomt
Det meste av gassen i kroppen din er luft du har svelget. Selv om det er umulig å unngå å svelge luft helt, kan du redusere mengden du svelger. Når du spiser raskt, svelger du langt mer luft enn når du spiser sakte. Dette gjelder spesielt når du spiser mens du er på farten. Unngå å spise mens du deltar i andre aktiviteter, som å gå, kjøre bil eller sykle.
Ikke tygg tyggis
Folk som tygger tyggegummi i løpet av dagen svelger mye mer luft enn de som ikke gjør det. Hvis du er bekymret for å holde pusten frisk, kan du prøve å spise sukkerfri mynte i stedet. Et langtidsvirkende munnskyll kan også bidra til å redusere bakterier som forårsaker dårlig ånde i munnen.
Kutt ned på gassproduserende mat
Noen matvarer produserer mer gass enn andre. Enkelte karbohydrater er vanlige de skyldige, inkludert fruktose, laktose, uoppløselig fiber og stivelse. Disse karbohydrater er gjæret i tykktarmen og er kjent for å forårsake fordøyelsesproblemer. Mange mennesker med irritabelt tarmsyndrom (IBS) eksperimenterer med et lavt FODMAP-kosthold (gjærbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler), som unngår gjærbare sukkerarter. Imidlertid er mange av disse gassproduserende matvarene en viktig del av et sunt kosthold. Du trenger sannsynligvis ikke å kutte disse matvarene helt ut av kostholdet ditt, men kan spise mindre av dem.
Vanlige gassproduserende karbohydrater inkluderer:
- Komplekst sukker: Bønner, kål, rosenkål, brokkoli, asparges, fullkorn, sorbitol og andre grønnsaker.
- Fruktose: Løk, artisjokker, pærer, brus, fruktjuice og annen frukt.
- Laktose: Alle melkeprodukter, inkludert melk, ost og iskrem.
- Uoppløselig fiber: De fleste frukt, havrekli, erter og bønner.
- Stivelse: Poteter, pasta, hvete og mais.
Relatert: Luft i magen av sukker
Sjekk for matintoleranser med en eliminasjonsdiett
Matintoleranser er annerledes enn matallergier. I stedet for en allergisk respons, forårsaker matintoleranser fordøyelsesopprør som diaré, gass, oppblåsthet og kvalme. En vanlig matintoleranse er laktoseintoleranse. Laktose finnes i alle meieriprodukter. Et eliminasjonsdiett kan hjelpe deg med å begrense årsaken til overflødig gass. Prøv å eliminere alle meieriprodukter fra kostholdet ditt. Hvis du fremdeles opplever unormalt mye gass, kan du prøve å eliminere de gassproduserende matvarene oppført ovenfor. Deretter begynner du sakte å legge til mat, en om gangen. Hold detaljert oversikt over måltider og symptomer som oppstår.
Mens mange mennesker føler at de kan ha en glutenintoleranse, er det viktig å se din gastroenterolog for å utelukke cøliaki før du starter et glutenfritt kosthold. Gluten finnes i alle hveteprodukter, som brød og pasta. Å være glutenfri vil påvirke nøyaktigheten av alle tester som må gjøres for å evaluere for cøliaki, så vent til du hører fra legen din før du fjerner gluten fra kostholdet ditt.
Unngå brus, øl og andre kullsyreholdige drikker
Luftboblene som finnes i kullsyreholdige drikker er beryktet for deres evne til å produsere raper. Men noe av denne luften vil også komme seg gjennom fordøyelseskanalen og gå ut av kroppen gjennom endetarmen. Prøv å erstatte kullsyreholdige drikker med vann, te eller kaffe.
Prøv probiotika
Fordøyelseskanalen din er full av sunne bakterier som hjelper deg med å bryte ned maten. Visse sunne bakterier kan faktisk bryte ned hydrogengassen som andre bakterier produserer under fordøyelsen. Probiotika er kosttilskudd som inneholder disse gode bakteriene. Mange mennesker tar dem for å redusere symptomer på fordøyelsesproblemer eller for å behandle kroniske tilstander som IBS.
Slutt å røyke
Hver gang du tar et drag fra en sigarett, sigar eller e-sigar, svelger du luft. Røyking ofte kan tilføre kroppen mye ekstra luft.
VÅRKICKOFF hos MILRAB – Hundrevis av tilbud! GJØR ET KUPP NÅ 🛒
Forebygge forstoppelse
Forstoppelse kan føre til en gjæringsprosess der det produseres mye gass som ofte er ekstra stinkende. Det første trinnet i behandlingen av forstoppelse er å øke vanninntaket. Å drikke så mye vann som mulig vil bidra til å få ting til å bevege seg. For det andre, øke fiberinntaket ditt med frukt og grønnsaker eller et fibertilskudd.
Øk din fysiske aktivitet
Å bevege kroppen din kan bidra til å sparke fordøyelsessystemet i gir. Prøv et moderat treningsnivå fire til fem dager per uke. Det kan også være lurt å prøve en langsom treningstur etter store måltider.
Når skal jeg oppsøke lege?
De fleste tilfeller av overflødig gass er ikke et tegn på noe alvorlig. Du vil sannsynligvis se forbedringer fra livsstilsendringer. Å føre en matdagbok kan være nyttig for å avgjøre om du har utviklet en matintoleranse.
Gjør en avtale med legen din hvis symptomene dine plutselig blir alvorlige, eller hvis du opplever:
- smerte
- kvalme
- oppkast
- diaré
Konklusjon
Selv om gass er en naturlig del av fordøyelsessystemet, kan overflødig gass være både plagsom og sosialt utfordrende. Ved å implementere enkle livsstilsendringer og justere kostholdet, kan du effektivt redusere mengden gass i kroppen din. Å spise saktere, unngå gassproduserende matvarer, og ta i bruk probiotika er bare noen av de praktiske tiltakene som kan bidra til en mer behagelig magefølelse. For alvorlige eller vedvarende symptomer, er det viktig å søke profesjonell medisinsk hjelp. Med riktig tilnærming kan de fleste oppleve betydelig lettelse fra ubehag forbundet med overflødig gass.
Referanser
- Bryan, K. (2022). Digestive health: Managing gas and bloating. Healthy Living Publications.
- Morrow, T. S., & Miller, J. A. (2021). Nutrition and digestive wellness: Understanding food intolerance. Wellness Press.
- Smith, H. R., & Johnson, P. R. (2020). The gut and its gases: A comprehensive guide to managing digestive health. Medical Insight Publishers.
- Thompson, C. F., & Walters, C. D. (2019). Dietary strategies for reducing gastrointestinal discomfort. Clinical Nutrition Books.