Hvordan bli kvitt hard hud under føttene

Hard hud kan forårsakes av gjentatt trykk og friksjon mot huden din, noe som resulterer i liktorn eller hard hud under føttene.

Hva forårsaker hard hud?

Hard hud kan forårsakes av gjentatt trykk og friksjon mot huden din, noe som resulterer i liktorn eller hard hud under føttene.

Det forekommer oftest på hender og føtter fra aktiviteter som å gå eller løpe i trange sko, spille instrumenter, eller bruke arbeidsverktøy om og om igjen. Denne typen hard hud er kjent for de tykke hudområdene som blir herdet og får et voksaktig utseende.

I slike tilfeller gjør faktisk huden din jobben sin. Den reagerer på gjentatte skader og stress ved å beskytte huden din mot ytterligere skade. Over tid kan imidlertid hard hud også bli øm og smertefull å ta på.

De fleste tilfeller av hard hud kan behandles hjemme. Les videre for å lære hvordan du fjerner hard hud hjemme og forhindrer at den kommer tilbake.

Hvordan fjerner jeg hard hud?

Hard hud under føttene og liktorn er vanligvis ikke et stort helseproblem. De forsvinner vanligvis over tid, men dette kan ta måneder eller til og med år i alvorlige tilfeller.

For å fjerne hard hud hjemme, følg disse trinnene:

 1. Bløtlegg området med hard hud i varmt vann i 10 minutter. Dette vil bidra til å mykgjøre huden, noe som gjør den lettere å fjerne.
 2. Påfør forsiktig en pimpstein eller stor neglefil på området. Start i en sidelengs bevegelse, og jobb deg deretter opp til små sirkler for å fjerne den døde huden. Du kan kjøpe en pimpstein på Amazon.
 3. Følg opp med fuktighetskrem for å berolige huden. En lotion som inneholder salisylsyre eller glykolsyre kan tilby ekstra fordeler ved å forsiktig fjerne eventuell gjenværende død hud.
 4. Gjenta prosessen daglig til den harde huden er helt borte. Unngå overfiling og overskrubbing på ditt første forsøk – dette kan irritere den omkringliggende huden og føre til flere skader. Les mer om hvordan du bruker en pimpstein.

Hva med barbering og andre metoder?

Når du fjerner hard hud, hold deg unna skarpe gjenstander. Dette inkluderer barberhøvler, negleklippere og saks. Disse verktøyene gjør det veldig enkelt å kutte huden ved et uhell, og etterlater et åpent sår som er sårbart for infeksjon. Noen hevder at barbering av hard hud hjelper dem å vokse tilbake tynnere, men det er ingen bevis som støtter dette.

Hvis bløtlegging og bruk av pimpstein ikke gjør susen, bør du vurdere å oppsøke lege. De kan enten fysisk fjerne den harde huden eller foreskrive noe, for eksempel en sterk salisylsyregel, for å hjelpe til med å oppløse den ekstra huden.

Hvordan kan jeg forhindre at den vokser tilbake?

Når du har fjernet et område med hard hud, er det noen skritt du kan ta for å holde området mykt.

Du må kanskje først finne ut hvorfor den harde huden utviklet seg i utgangspunktet. For eksempel, hvis det er et resultat av friksjon fra å bruke bestemte verktøy eller bruke et bestemt par sko, må du unngå disse elementene for å forhindre fremtidige tilfeller av hard hud.

Du kan også forhindre skadelig hudfriksjon ved å bruke riktig tilpassede sko og annet beskyttelsesutstyr, for eksempel arbeidshansker eller polstrede skoinnsatser.

En annen måte å forhindre hard hud på er å regelmessig bruke en fuktighetsgivende lotion. Dette bidrar til å holde hudvevet fra å tørke ut. Prøv å bruke den umiddelbart etter at du har tatt et bad eller dusj. Hvis du har veldig tørr hud, må du kanskje bruke den flere ganger om dagen.

For ekstra fordel, se etter en lotion som inneholder alfahydroksysyre, som bidrar til å forsiktig fjerne oppbygget hud. Prøv denne fra Amlactin.

Hva er liktorn?

Liktorn er harde, fortykkede hudområder som vanligvis forekommer på føttene. De ligner på hard hud under føttene, men er vanligvis hardere, mindre og mer smertefulle.

Liktorn er ikke farlige, men de kan forårsake irritasjon. De er også mer sannsynlig å ramme kvinner enn menn.

Det finnes tre hovedtyper av liktorn:

 • Hard: Små, konsentrerte områder av hard hud, vanligvis funnet innenfor et bredere område av fortykket hud.
 • Myk: Hvitaktig eller grå, og har en gummiaktig tekstur. De vises ofte mellom tærne.
 • Frø: Små og vanligvis funnet på undersiden av foten.

Etter hvert som de tykner, kan liktorn bli ganske smertefulle.

Liktorn er ikke en hudsykdom. De er kroppens reaksjon på trykk eller friksjon på huden. Her er hvordan du kan forebygge og behandle dem hjemme:

Diagnostisering av liktorn

Spesialiserte tester er ikke nødvendige for å diagnostisere liktorn. Direkte observasjon av liktorn og den omkringliggende huden er alt som skal til.

Liktorn er vanligvis runde og forekommer på sidene og toppen av føttene. Hovedforskjellen mellom liktorn og hard hud under føttene er at hard hud ikke er smertefull å ta på. En liktorn kan være smertefull å ta på fordi huden er betent, og den kan ha et hardt eller mykt senter.

Hvordan forebygge liktorn?

For å sikre at liktorn ikke utvikler seg eller kommer tilbake etter behandling, må du eliminere forholdene som forårsaket dem. Her er noen tips for å eliminere friksjon og forhindre at liktorn dannes:

 • Få sko og sokker som passer ordentlig. For å få riktig passform, be en selger om å måle foten din, og velg deretter sko som ikke er for løse eller for stramme. Et tips for å få riktig skostørrelse er å handle sko på slutten av dagen, når føttene dine kan være litt hovne.
 • Klipp tåneglene dine. Hvis tåneglene dine er for lange, kan de tvinge tærne til å presse opp mot skoen din. Dette kan skape press som får en liktorn til å dannes over tid.
 • Bruk liktornsputer. Liktornsputer hjelper til med å beskytte mot overflødig trykk eller friksjon rundt liktorn. De kommer i en rekke materialer, inkludert skum, filt og moleskin. Vanligvis er disse putene smultringformede – for å fordele trykket rundt liktorn – med en klebende bakside. De skal plasseres slik at liktorn er i det midterste hullet.
 • Hold føttene rene. Vask føttene daglig med såpe, vann og en passende skrubbebørste.
 • Hold føttene fuktige. Bruk fotkrem regelmessig for å forhindre tørrhet og friksjon.

Hvordan bli kvitt liktorn?

Før du behandler liktorn, må du først vurdere årsaken til friksjonen. I mange tilfeller vil de forsvinne av seg selv når trykket eller friksjonen som forårsaker dem stopper.

Hvis det å beskytte liktorn mot ytterligere irritasjon ikke løser problemet ditt, anbefaler hudleger følgende trinn for å bli kvitt liktorn:

 1. Bløtlegg foten i varmt vann: Sørg for at liktorn er helt nedsenket i omtrent 10 minutter eller til huden mykner.
 2. Fil liktorn med en pimpstein: En pimpstein er en porøs og slipende vulkansk stein som brukes til å fjerne tørr hud. Dypp pimpsteinen i varmt vann og bruk den deretter til å file forsiktig på liktorn. Forsiktige sirkulære eller sidelengs bevegelser hjelper til med å fjerne den døde huden.
  • Tips: Ikke ta av for mye hud. For mye filing kan forårsake blødning og føre til infeksjon.
 3. Påfør lotion på liktorn: Bruk en fuktighetsgivende lotion eller krem med salisylsyre. Salisylsyre løser opp keratinproteinet som utgjør liktorn og den omkringliggende døde huden. Salisylsyre anbefales imidlertid generelt ikke for personer med diabetes, dårlig sirkulasjon eller skjør hud.
 4. Bruk liktornsputer: Beskytt liktorn mot kontakt med skoen din, med disse smultringformede selvklebende putene.

Ikke prøv å kutte eller barbere bort liktorn, da dette kan føre til en potensielt farlig infeksjon i det omkringliggende vevet. Å kutte eller barbere liktorn bør kun gjøres av lege.

Når bør jeg oppsøke lege?

Hvis hard hud ikke forsvinner til tross for hjemmemedisiner og livsstilsendringer, må du kanskje oppsøke legen din for å utelukke muligheten for en underliggende tilstand.

Bestill time hvis du har hard hud som er ledsaget av:

 • Kjøttfargede, kornete nupper som vokser og blir smertefulle, noe som kan være vorter
 • Rødhet og alvorlig kløe, noe som kan være eksem
 • Rødt, humpete utslett, noe som kan være en soppinfeksjon
 • Sår og hårtap, noe som kan være en sjelden tilstand kalt sklerodermi
 • Puss, væsking og smerte, noe som kan være en infeksjon

Avhengig av den underliggende årsaken, kan det hende du trenger reseptbelagte antibiotika eller soppdrepende midler i tablett- eller kremform.

Hvis du har diabetes, kan du ha økt risiko for hard hud under føttene og liktorn på føttene på grunn av redusert blodstrøm til området. Snakk med legen din hvis dette er tilfelle, da du kanskje trenger en justering av behandlingsplanen din.

Konklusjon

Hard hud kan være frustrerende, men de fleste tilfeller kan løses hjemme med noen få livsstilsendringer og behandlinger.

Hvis du har hard hud som ikke blir bedre med hjemmebehandling, bestill time hos legen din for å finne ut hva som forårsaker det.

Referanser

Om forfatteren