Hvordan bli kvitt forkjølelse fortest mulig

Heldigvis finnes det flere effektive måter å bekjempe forkjølelse på og få deg tilbake i form raskt. Denne artikkelen vil utforske strategier og tips for å bli kvitt forkjølelse fortest mulig.

Forkjølelse er en vanlig sykdom som vi alle opplever fra tid til annen. Symptomene kan være irriterende og påvirke vårt daglige liv. Heldigvis finnes det flere effektive måter å bekjempe forkjølelse på og få deg tilbake i form raskt. Denne artikkelen vil utforske strategier og tips for å bli kvitt forkjølelse fortest mulig.

Hvordan bli kvitt forkjølelse fortest mulig?

Selv om det ikke finnes noen kur mot forkjølelse, er det noen velprøvde måter å behandle symptomene på. Her er en guide til hva som fungerer og hva du bør unngå.

 • Hold deg hydrert. Enten det er te, varmt vann med sitron eller buljong, kan det å drikke varme væsker virke beroligende, forhindre dehydrering og lette overbelastning. Unngå salt mat, alkohol, kaffe og sukkerholdige drikker, som kan virke dehydrerende. Isbiter er en annen enkel måte å holde seg hydrert og roe en irritert hals.
 • Gurgle med saltvann. En saltvannsgurgle med ca. 1 teskje salt per kopp varmt vann kan bidra til å redusere smerten og hevelsen av sår hals.
 • Medisiner. Reseptfrie dekongestanter, antihistaminer og smertestillende midler, som ibuprofen eller acetaminophen, kan redusere noen forkjølelsessymptomer. Barn yngre enn 6 bør ikke bruke reseptfrie medisiner. Snakk med legen din for mer informasjon.
 • Fukt luften. Kald luft holder på mindre fuktighet enn varm luft. Tørre nesebor er mer utsatt for virus, og hvis du allerede er syk, kan tørr luft forverre sår hals. Prøv å bruke en luftfukter. Hvis du ikke har en, la en grunn bolle med vann stå ute, spesielt i nærheten av en varmekilde. Når vannet fordamper, vil det sakte fukte rommet.
 • Hvile. Dette er tiden for å lade opp kroppens immunsystem. Hvile og søvn er de beste måtene å gjøre det på. Sørg for at du sover mellom åtte til 10 timer om natten. Dette er også en mulighet til å ta en pause fra anstrengende trening i to til tre dager.

Relatert: Vondt i halsen uten forkjølelse

Hva du bør unngå

 • Sink. Det er lite bevis for å støtte sinks helende egenskaper mot forkjølelse
 • Antibiotika. Antibiotika er utviklet for å behandle bakterielle infeksjoner, ikke virus.
 • Vitamin C. Ved det første tegn på forkjølelsessymptomer er det mange som bruker vitamin C. Det er imidlertid lite som tyder på at det har en effekt på forkjølelsesviruset. Mens noen studier tyder på at regelmessig inntak av vitamin C kan bidra til å redusere varigheten av forkjølelsessymptomer, har det ingen effekt hvis det tas etter at du har forkjølelsessymptomer.
 • Røyking. Røyking og eksponering for passiv røyking kan irritere nesen, halsen og lungene ytterligere.

Ring legen din hvis:

 • Symptomene dine varer lenger enn to uker.
 • Symptomene dine forverres eller du utvikler nye symptomer, da du kan ha en annen type infeksjon.
 • Du har sår hals eller feber høyere enn 39 grader i mer enn tre dager.
 • Du opplever intense brystsmerter og kortpustethet.

Rust deg med kunnskap

Før vi dykker inn i måtene å bekjempe forkjølelse på, er det viktig å forstå hva det egentlig er. Forkjølelse er en virussykdom forårsaket av rhinovirus. Symptomer inkluderer tett nese, hoste, sår hals, nysing og generell ubehag. Det er smittsomt og overføres ved direkte kontakt med en smittet person eller indirekte gjennom kontaminerte overflater.

Hvile og søvn

En av de beste måtene å bekjempe forkjølelse på er å gi kroppen din god hvile og søvn. Når du hviler, gir du immunforsvaret en sjanse til å bekjempe viruset. Søvn er avgjørende for kroppens reparasjonsprosesser, så ikke undervurder betydningen av å få nok hvile når du er forkjølet.

En studie fra National Sleep Foundation fant at personer som får mindre enn syv timer søvn per natt, er tre ganger mer sannsynlig å bli forkjølet enn de som sover åtte timer eller mer. Så ta en pause fra arbeidet eller skolen og prioriter søvn når du er forkjølet.

Relatert: Hvor lenge er man smittsom ved forkjølelse

Hydrering

Drikke rikelig med væske er en viktig del av å bekjempe forkjølelse. Varme drikker som urtete, kyllingsuppe og varmt vann med honning og sitron kan lindre sår hals og gi lindring. Vann er også viktig for å holde slimhinnene i nesen og halsen fuktige, noe som hjelper kroppen å kvitte seg med slim og bakterier.

Inhalasjon

Inhalasjon av damp kan lindre tett nese og brystsmerter. Du kan prøve å inhale damp fra en bolle med varmt vann, eller enda bedre, bruke en dampinhalator. Legg til noen dråper eukalyptusolje for ekstra lindring. Dampen kan bidra til å løsne slim og gjøre pusten lettere.

Hostemedisin og reseptfrie medisiner

Reseptfrie medisiner som decongestanter og hostestillende midler kan hjelpe med å lindre noen av de ubehagelige symptomene på forkjølelse. Decongestanter kan hjelpe med å åpne tett nese, mens hostestillende midler kan redusere hoste. Det er viktig å følge doseringsinstruksjonene nøye og rådføre deg med en lege hvis du har spørsmål eller bekymringer.

Saltvannsskylling

Skylling med saltvann er en enkel og effektiv måte å lindre en tett nese på. Du kan bruke en nesespray med saltvann eller lage din egen løsning ved å blande en teskje salt i en kopp varmt vann. Bruk en nesesprøyte eller en netipot for å skylle nesen forsiktig. Dette kan bidra til å fjerne slim og redusere betennelse.

Relatert: Hvor lenge kan en forkjølelse vare

Vitamin C

Mange tror at å ta ekstra vitamin C kan bidra til å forkorte varigheten av en forkjølelse. Mens det ikke nødvendigvis vil forhindre at du blir forkjølet, kan det hjelpe immunforsvaret med å bekjempe viruset raskere. Du kan få vitamin C fra matkilder som appelsiner, sitroner, paprika og brokkoli, eller fra kosttilskudd hvis du foretrekker det.

Unngå smitte

En av de viktigste måtene å bli kvitt forkjølelse raskt på er å unngå å spre den til andre og å unngå å bli smittet på nytt. Dette innebærer å vaske hendene grundig og regelmessig, unngå å berøre ansiktet ditt, dekke munnen og nesen når du hoster eller nyser, og unngå nær kontakt med andre mennesker til du ikke lenger er smittsom.

Kosthold og ernæring

Det gamle ordtaket “du er hva du spiser” gjelder også når du prøver å bekjempe forkjølelse. Et sunt kosthold kan styrke immunforsvaret og hjelpe kroppen din med å bekjempe viruset raskere. Inkluder matvarer rike på næringsstoffer som vitaminer og mineraler i kostholdet ditt, spesielt når du er syk.

Frukt og grønnsaker, som bær, sitrusfrukter, spinat og gulrøtter, er fulle av antioksidanter og vitaminer som styrker immunforsvaret. Proteiner fra magre kilder som kylling, fisk og bønner kan bidra til å bygge opp kroppens forsvar. Å unngå sukkerholdige snacks og drikkevarer er også viktig, da sukker kan hemme immunforsvaret.

Relatert: Hvordan bli kvitt forkjølelse fortest mulig

Fysisk aktivitet

Selv om det er fristende å ligge i sengen hele dagen når du er forkjølet, kan moderat fysisk aktivitet faktisk hjelpe deg med å komme deg raskere. Lett trening, som en kort spasertur eller noen enkle strekkøvelser, kan øke blodsirkulasjonen og forbedre immunforsvarets funksjon.

Det er imidlertid viktig å lytte til kroppen din. Hvis du føler deg svak og utmattet, bør du ikke tvinge deg selv til å trene. Start med små trinn og øk aktivitetsnivået gradvis når du føler deg bedre.

Varm dusj og dampbad

En varm dusj kan ikke bare hjelpe deg med å føle deg bedre, men den kan også lindre symptomer som tett nese og sår hals. Dampen fra dusjen kan bidra til å åpne luftveiene og lette pusten. Hvis du ikke har tilgang til dusj, kan et varmt dampbad være like effektivt. Bare fyll en bolle med varmt vann, dekk hodet med et håndkle og pust inn dampen forsiktig.

Naturlige midler

Mange mennesker foretrekker å bruke naturlige midler for å lindre forkjølelsessymptomer. En populær metode er å bruke honning, som har antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaper. Du kan blande honning i te eller varmt vann for å lindre sår hals og hoste.

Ingefær er en annen naturlig ingrediens som kan hjelpe med å lindre symptomer. Ingefærte eller ingefærskiver i kokende vann kan berolige en urolig mage og redusere kvalme som noen ganger følger med forkjølelse.

Stressmestring

Stress kan svekke immunforsvaret og gjøre deg mer mottakelig for forkjølelse. Derfor er stressmestring viktig, spesielt når du er syk. Prøv avslapningsøvelser som dyp pusting, meditasjon eller yoga for å redusere stressnivået ditt. God mental helse kan bidra til å fremskynde helingsprosessen.

Relatert: Forebygge forkjølelse og influensa

Oppfølgingspleie

Selv etter at symptomene begynner å avta, er det viktig å fortsette å ta vare på deg selv. Ikke gå tilbake til en travel timeplan for tidlig. Gi kroppen din tid til å komme seg helt, og unngå å overanstrenge deg selv. Fortsett å spise sunt, drikke mye vann og få nok hvile selv etter at du føler deg bedre for å unngå tilbakefall.

Søk medisinsk hjelp ved behov

I de fleste tilfeller er forkjølelse en mild sykdom som forsvinner av seg selv innen en uke eller to. Imidlertid kan noen mennesker, spesielt de med svekket immunforsvar eller underliggende helseproblemer, oppleve alvorligere symptomer. Hvis symptomene dine forverres eller vedvarer i mer enn to uker, bør du oppsøke lege for en vurdering.

Konklusjon

Å bli kvitt forkjølelse så raskt som mulig handler om å ta vare på kroppen din, hvile, holde deg hydrert og bruke noen enkle medisinske midler for å lindre symptomene. Hvis du følger disse tipsene, kan du redusere varigheten av forkjølelsen din og komme deg tilbake til ditt normale liv raskere. Husk også å ta forebyggende tiltak for å unngå å spre viruset til andre og forhindre gjentatte infeksjoner. Vær tålmodig, og sørg for å gi kroppen din den omsorgen den trenger for å komme seg fullstendig etter forkjølelsen.

Referanser

Om forfatteren