Hvordan bli kvitt alkoholabstinenser

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Behandlingsalternativene for alkoholmisbruk avhenger av omfanget av drikkingen din og om du prøver å drikke mindre (moderasjon) eller gi opp å drikke helt. Lær mer om hvordan bli kvitt alkoholabstinenser.

Kort intervensjon

Hvis du er bekymret for drikkingen din eller har hatt en alkoholrelatert ulykke eller skade, kan du bli tilbudt en kort veiledningsøkt kjent som en kort intervensjon. En kort intervensjon varer i omtrent 5 til 10 minutter, og dekker risiko knyttet til drikkemønsteret ditt, råd om å redusere mengden du drikker, tilgjengelige alkoholstøttenettverk og eventuelle følelsesmessige problemer rundt drikkingen din.

Å føre en «drikkedagbok» kan anbefales slik at du kan registrere hvor mange enheter alkohol du drikker i uken. Du kan også få tips om sosial drikking, for eksempel å veksle brus med alkoholholdige drikker når du er ute med venner.

Moderasjon vs avholdenhet

Moderasjon eller avholdenhet er behandlingsalternativer hvis du:

  • drikker regelmessig mer enn 14 enheter i uken
  • opplever helseproblemer direkte relatert til alkohol
  • ute av stand til å fungere uten alkohol (alkoholavhengighet)
  • Å kutte alkohol helt vil ha en større helsegevinst. Moderasjon er imidlertid ofte et mer realistisk mål, eller i det minste et første skritt på veien til avholdenhet.

Til syvende og sist er valget ditt, men det er omstendigheter der avholdenhet anbefales sterkt, inkludert hvis du:

  • har leverskade, som leversykdom eller skrumplever
  • har andre medisinske problemer, som hjertesykdom, som kan forverres ved å drikke
  • tar medisiner som kan reagere dårlig med alkohol, for eksempel antipsykotika
  • er gravid eller planlegger å bli gravid

Avholdenhet kan også anbefales hvis du tidligere har mislyktes med moderat alkoholinntak. Hvis du velger å drikke med moderasjon, vil du sannsynligvis bli bedt om å delta på ytterligere veiledningsøkter slik at fremgangen din kan vurderes, og ytterligere behandling og råd kan gis om nødvendig. Du kan også ta regelmessige blodprøver slik at leverens helse kan overvåkes nøye.

Avgiftning og abstinenssymptomer

Hvis du er avhengig av alkohol for å fungere, anbefales det at du oppsøker lege for å håndtere abstinensen. Noen mennesker kan bli foreskrevet medisiner for å oppnå avholdenhet. Du kan også velge å delta i selvhjelpsgrupper, få utvidet veiledning eller bruke en samtaleterapi som kognitiv atferdsterapi (CBT).

Hvor avgiftning utføres

Hvordan og hvor du forsøker avgiftning vil bli bestemt av ditt nivå av alkoholavhengighet. I milde tilfeller bør du kunne detoxe hjemme uten bruk av medisiner da abstinenssymptomene dine også skal være milde.

Hvis forbruket ditt av alkohol er høyt (mer enn 20 enheter om dagen) eller du tidligere har opplevd abstinenssymptomer, kan du også være i stand til å avgifte hjemme med medisiner for å lette abstinenssymptomer. Et beroligende middel kalt klordiazepoksid brukes vanligvis til dette formålet.

Hvis din avhengighet er alvorlig, kan det hende du må gå til et sykehus eller en klinikk for å avgifte. Dette er fordi abstinenssymptomene også vil være alvorlige og sannsynligvis vil trenge spesialistbehandling.

Hvordan bli kvitt alkoholabstinens

Symptomer på alkoholabstinens vil være på sitt verste de første 48 timene. De bør gradvis begynne å bli bedre etter hvert som kroppen din begynner å tilpasse seg å være uten alkohol. Dette tar vanligvis 3 til 7 dager fra tidspunktet for siste alkoholinntak.

Du vil også merke at søvnen din er forstyrret. Du kan våkne flere ganger i løpet av natten eller ha problemer med å sove. Dette er å forvente, og søvnmønsteret ditt bør normaliseres innen en måned.

Under avgiftning, sørg for at du drikker rikelig med væske (ca. 3 liter om dagen). Unngå imidlertid å drikke store mengder koffeinholdige drikker, inkludert te og kaffe, fordi de kan gjøre søvnproblemene dine verre og forårsake angstfølelser. Vann eller fruktjuice er bedre valg.

Prøv å spise regelmessige måltider, selv om du ikke føler deg sulten. Din appetitt vil gradvis komme tilbake.

Du må ikke kjøre bil hvis du tar medisiner for å lindre abstinenssymptomene. Du bør også få råd om bruk av tunge maskiner på jobb.

Avgiftning kan være stressende og krevende. Måter du kan prøve å lindre stress inkluderer lesing, lytte til musikk, gå en tur og ta et bad.

Hvis du avgifter hjemme, bør du regelmessig ha kontakt med en sykepleier eller annet helsepersonell. Dette kan være hjemme, hos fastlegen din eller en spesialist. Du vil også bli gitt relevant kontaktinformasjon for andre støttetjenester dersom du trenger ytterligere støtte.

Avgiftning fra alkohol er et viktig første skritt for å overvinne dine alkoholrelaterte problemer. Imidlertid er det ikke en effektiv behandling i seg selv. Du trenger ytterligere behandling og støtte for å hjelpe deg på lang sikt, for å kunne håndtere dine alkoholproblemer.

Relaterte artikler:

Kan man drikke alkohol når man går på antibiotika

Keto diett og alkohol

Referanser

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren