Hvordan bli frisk fra forkjølelse fort

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Det finnes ingen kur for forkjølelse ennå, men du kan kanskje forkorte tiden du er syk ved å prøve noen kjerringråd og praktisere god egenomsorg. Lær mer om hvordan du skal bli frisk fra forkjølelse fort.

Hvis du besøker et apotek, og du vil se et imponerende utvalg av produkter som hevder å forkorte lengden på forkjølelsen. Få av dem støttes av solid vitenskap. Her er en liste over midler som er kjent for å gjøre en forskjell i hvor lenge forkjølelse varer.

Vitamin C

Å ta et vitamin C-tilskudd vil sannsynligvis ikke forebygge forkjølelse. Studier viser imidlertid at det kan redusere varigheten av forkjølelse. En gjennomgang av studier fra 2013 bemerket at regelmessig tilskudd (1 til 2 gram daglig) reduserte varigheten av en forkjølelse hos voksne med 8 prosent og hos barn med 14 prosent. Det reduserte også alvorlighetsgraden av forkjølelse totalt sett.

Den anbefalte daglige dosen av vitamin C er 90 milligram for menn og 75 mg for ikke-gravide kvinner. Doser på den øvre grensen (2000 mg) kan forårsake noen bivirkninger, så å ta høyere doser uansett varighet har denne risikoen.

Sink

Nærmere tre tiår med forskning på forkjølelse og sink har gitt blandede resultater, men en gjennomgang av studier fra 2017 indikerte at sinkpastiller kan hjelpe deg med å komme over en forkjølelse raskere enn du ville gjort uten. I gjennomsnitt ble varigheten av forkjølelsen redusert med 33 prosent, noe som kan bety minst et par dager.

Det er viktig å merke seg at dosene i disse studiene, 80 til 92 mg per dag, er mye høyere enn det daglige maksimum anbefalt av helsemyndighetene.

Echinacea

Vurderinger av studier i 2014 og 2018 tyder på at å ta echinacea kan forhindre eller forkorte en forkjølelse. Urtetilskuddet, laget av den lilla solhatt, er tilgjengelig i tablettform, te og ekstrakter.

En studie fra 2012 som viste positive fordeler med echinacea for forkjølelse hadde deltakere som tok 2400 mg daglig over fire måneder. Noen mennesker som tar echinacea rapporterer uønskede bivirkninger, som kvalme og diaré. Snakk med legen din før du prøver echinacea for å bekrefte at det ikke vil forstyrre andre medisiner eller kosttilskudd du tar.

Svart hyllebærsirup

Svart hyllebær er et tradisjonelt middel som brukes til å bekjempe forkjølelse i mange deler av verden. Selv om forskningen er begrenset, viste minst én eldre studie at hyllebærsirup forkortet varigheten av forkjølelse hos personer med influensalignende symptomer med gjennomsnittlig fire dager.

En nyere placebokontrollert, dobbeltblind studie fra 2016 av 312 flyreisende viste at de som tok hyllebærtilskudd hadde en betydelig reduksjon av forkjølelsens varighet og alvorlighetsgrad sammenlignet med de som tok placebo.

Rødbetejuice

En studie fra 2019 sporet 76 studenter som var i faresonen for å bli forkjølet i en stressende avsluttende eksamensperiode. De som drakk en liten mengde rødbetejuice syv ganger om dagen, viste færre forkjølelsessymptomer enn de som ikke hadde det. I studien var midlet spesielt nyttig for studenter med astma. Fordi rødbetejuice er høy i diettnitrat, øker den kroppens produksjon av nitrogenoksid, som kan bidra til å beskytte deg mot luftveisinfeksjoner.

Probiotiske drikker

Selv om studier på probiotika og forkjølelse er begrenset, antyder minst én studie at å drikke en probiotisk drikk som inneholder Lactobacillus, L. casei 431, kan redusere varigheten av en forkjølelse, spesielt med tanke på luftveissymptomer. Probiotiske bakterier varierer fra produkt til produkt, så sjekk etiketten for å vite hvilken du kjøper.

Hvile

Helsemyndighetene anbefaler at du får ekstra hvile når du er forkjølet. Selv om det kan være fristende å prøve å styrke immunforsvaret med trening, er det sannsynligvis best å ta det med ro i noen dager. Faktisk, hvis du ikke får nok søvn dag til dag, kan du øke sårbarheten din med tanke på forkjølelse.

Honning

Hvis barnet ditt har problemer med å få god søvn for å overvinne en forkjølelse, prøv honning, et av de mest pålitelige virkemidlene for å behandle forkjølelsessymptomer. En studie fra 2012 viste at en skje med honning ved sengetid kan hjelpe barna med å sove bedre og redusere hoste om natten. Det kan også bidra til å lindre sår hals. Husk å pusse tennene grundig!

Mye væske

Å drikke mye væske er alltid bra når du prøver å bli kvitt en forkjølelse. Varm te, vann, kyllingsuppe og andre væsker vil holde deg hydrert, spesielt hvis du har feber. De kan også løsne tetthet i brystet og nesegangene slik at du kan puste. Unngå imidlertid koffein og alkohol, fordi de kan gjøre deg dehydrert, og de kan forstyrre søvnen og hvilen du trenger for restitusjon.

Relaterte artikler:

Forkjølelse baby varighet

Trykk i øret forkjølelse

Referanser

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren