Hvordan behandle kantareller før frysing

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Å behandle kantareller riktig før frysing er viktig for å bevare smak og tekstur. Lær hvordan du skal behandle kantareller før frysing.

Hva gjør man med nyplukket kantarell?

Her er noen ting du kan gjøre med nyplukkede kantareller:

 1. Rengjøring: Først og fremst, rengjør kantarellene forsiktig ved å børste av skitt og rusk. Unngå å skylle dem under vann for å unngå fuktighetsabsorpsjon.
 2. Tilberedning: Stek nyplukkede kantareller i en varm panne med smør eller olje. Du kan legge til løk, hvitløk, urter og krydder etter smak. Dette gir deg en enkel og deilig rett som kan brukes som tilbehør eller på brødskiven.
 3. Soppstuing: Lag en deilig soppstuing ved å steke kantarellene sammen med løk, smør og krydder. Tilsett fløte eller kraft for å lage en rik saus som passer perfekt til pasta, ris eller kjøtt.
 4. Suppe: Lag en kremet kantarellsuppe ved å blande stekte kantareller med løk, hvitløk og grønnsakskraft. Tilsett fløte, smak til med krydder, og server den varm.
 5. Konservering: Hvis du har mer kantareller enn du kan bruke umiddelbart, kan du vurdere å blansjere og fryse dem. Dette vil bevare kvaliteten deres for senere bruk.
 6. Tørking: Tørk nyplukkede kantareller for å bevare dem i lengre tid. Tørk dem ved hjelp av lufttørking eller ovnstørking.
 7. Soppomelett: Tilsett stekte kantareller i en omelett sammen med grønnsaker, ost og urter for en smakfull frokost eller lunsj.
 8. Pastarett: Lag en deilig pastarett ved å blande kantareller med pasta, smør, hvitløk, urter og revet parmesan.
 9. Saus: Lag en rik soppsaus ved å blande stekte kantareller med fløte, smør og krydder. Server sausen over grillet kjøtt eller grønnsaker.
 10. Fylte sopp: Fyll kantareller med en blanding av f.eks. smør, hvitløk, urter og brødsmuler, og stek dem i ovnen til de er møre og gyldne.

Husk at kantareller har en distinkt og delikat smak, så prøv å la den skinne gjennom i rettene du tilbereder.

Relatert: Når er det kantarell sesong

Hvordan behandle kantareller før frysing?

Her er en trinnvis guide for hvordan du kan gjøre det:

 1. Rengjøring: Start med å rengjøre kantarellene grundig. Børst forsiktig bort eventuell skitt eller rusk på overflaten. Ikke skyll dem under vann da de kan absorbere fuktighet og miste smak.
 2. Skjæring: Du kan velge å dele større kantareller i mindre biter for å gjøre dem lettere å håndtere senere.
 3. Blansjering: Dette trinnet er valgfritt, men det kan hjelpe med å bevare farge og tekstur bedre. Kok opp en stor kjele med vann, og senk kantarellene i det kokende vannet i omtrent 1-2 minutter. Dette dreper også eventuelle mikroorganismer som kan påvirke kvaliteten under frysing.
 4. Avkjøling: Etter blansjering, fjern kantarellene fra det kokende vannet og plasser dem umiddelbart i isvann for å stoppe kokeprosessen. Dette hjelper også med å bevare farge og tekstur.
 5. Tørking: Etter blansjering og avkjøling, tørk kantarellene forsiktig med et rent kjøkkenhåndkle eller papirhåndklær for å fjerne overflødig fuktighet.
 6. Porsjonering: Del kantarellene i passende porsjoner. Dette gjør det enklere å bruke dem senere uten å tine mer enn nødvendig.
 7. Merking: Husk å merke fryseposene eller beholderne med datoen de ble frosset ned, slik at du kan holde styr på holdbarheten.
 8. Frysing: Legg de porsjonerte kantarellene på et brett eller en plate i en enkelt lag og frys dem i omtrent 1 time. Dette kalles «forkjøling» og hjelper med å hindre at kantarellene klumper seg sammen under frysing. Etter forkjøling, kan du overføre dem til fryseposer eller beholdere. Fjern så mye luft som mulig fra posene før du forsegler dem.

Når du er klar til å bruke de frosne kantarellene, kan du tine dem i kjøleskapet før du tilbereder dem som vanlig. Frosne kantareller fungerer godt i supper, sauser, stuing og en rekke andre retter.

Relatert: Hvor lang tid bruker kantarell på å vokse

Rengjøring

Rengjøring av kantareller er en viktig trinn for å forberede dem til frysing eller tilberedning. Her er trinnene for å rengjøre kantareller grundig:

 1. Børsting: Bruk en myk børste, for eksempel en tannbørste eller en spesialisert soppbørste, til å forsiktig børste av skitt, rusk og eventuell jord som kan være på kantarellene. Dette er den mest anbefalte metoden, da den unngår å introdusere unødvendig fuktighet.
 2. Tørk av med en fuktig klut: Hvis kantarellene er spesielt skitne, kan du tørke dem forsiktig med en fuktig, ren klut. Ikke bruk for mye vann, da kantareller kan absorbere fuktighet og miste smak og tekstur.
 3. Unngå vasking: Unngå å skylle kantarellene under rennende vann, da dette kan få dem til å absorbere fuktighet og bli vassen. Kantareller har en svampaktig struktur som kan gjøre dem følsomme for fuktighet.
 4. Inspeksjon: Mens du rengjør, ta en nærmere titt på kantarellene. Fjern eventuelle deler som er blitt skadet, mørke eller mistenkelige.
 5. Skjæring: Hvis kantarellene er store, kan du vurdere å skjære dem i mindre biter. Dette kan gjøre dem enklere å tilberede og bruke senere.

Riktig rengjøring er viktig for å bevare kantarellenes naturlige smak og tekstur. Når de er rengjort og eventuelt blansjert, kan du følge tidligere beskrevne trinn for frysing eller tilberedning.

Relatert: Hvordan tørke kantareller

Skjæring

Å skjære kantareller riktig kan avhenge av størrelsen og hvordan du har tenkt å bruke dem i matlagingen. Her er noen tips for å skjære kantareller:

 1. Størrelse: Hvis kantarellene du har er store, kan det være lurt å skjære dem i mindre biter. Dette gjør det lettere å tilberede dem jevnt og kan også hjelpe med å fordele smaken bedre i retten din.
 2. Stilken: Først kan du skjære av bunnen av stilkene der de er festet til hatten. Dette fjerner eventuell skitt og jord som kan være festet til stilkene.
 3. Hatten: Kantarellens hatt kan være forskjellige størrelser. Du kan skjære store kantareller i mindre skiver eller biter, avhengig av din preferanse. Mindre kantareller kan du kanskje la være hele eller dele i to.
 4. Lik størrelse: Hvis du vil oppnå jevn tilberedning, kan det være lurt å skjære kantarellene i relativt like størrelser. Dette vil bidra til at de koker eller steker jevnt.
 5. Behold formen: Hvis du vil bevare kantarellenes karakteristiske form, kan du forsiktig skjære dem i biter uten å endre formen for mye. Dette er spesielt fint hvis du bruker kantareller som en del av en rett der utseendet betyr mye, som en soppstuing eller en saus.
 6. Soppbevaring: Husk at kantareller har en delikat tekstur, så vær forsiktig når du skjærer dem for å unngå å knuse eller ødelegge dem.

Hvordan du skjærer kantarellene kan variere avhengig av oppskriften du bruker og din personlige preferanse. Tenk på hvordan du vil at kantarellene skal se ut i den endelige retten, og tilpass skjæringen deretter.

Relatert: Hvor finner man kantareller

Blansjering

Blansjering er en prosess der matvarer senkes ned i kokende vann i en kort periode, etterfulgt av umiddelbar nedkjøling i isvann. Dette er en nyttig metode for å forberede matvarer for frysing eller for å bevare farge, tekstur og næringsstoffer. Her er trinnene for å blansjere kantareller:

 1. Klargjør vann: Først, fyll en stor kjele med vann og bring den til en kraftig koking. Du trenger nok vann til å dekke kantarellene fullstendig når de senkes ned i kjelen.
 2. Forbered isvann: Mens vannet koker, forbered en stor bolle med isvann. Dette vil være vannet du senker de blansjerte kantarellene ned i for å stoppe kokeprosessen.
 3. Blansjer kantareller: Senk kantarellene forsiktig ned i det kokende vannet ved hjelp av en sil eller en skje. La dem koke i omtrent 1-2 minutter. Den nøyaktige tiden kan variere avhengig av størrelsen på kantarellene. Målet med blansjering er å inaktivere enzymer som kan føre til kvalitetstap over tid, men samtidig ikke koke kantarellene helt.
 4. Fjern kantarellene: Etter blansjering, bruk en sil eller en hullsleiv for å fjerne kantarellene fra det kokende vannet raskt.
 5. Nedkjøling: Senk de varme kantarellene umiddelbart ned i isvannet du har forberedt. Dette stopper kokeprosessen umiddelbart og hjelper med å bevare farge og tekstur.
 6. Avtørking: Etter at kantarellene har blitt avkjølt i isvannet i noen minutter, fjern dem og tørk dem forsiktig med et rent kjøkkenhåndkle eller papirhåndklær. Dette bidrar til å fjerne overflødig fuktighet før frysing eller tilberedning.

Blansjering er valgfritt, men det kan hjelpe med å opprettholde kvaliteten på kantarellene når du fryser dem ned. Hvis du velger å ikke blansjere, bør du være ekstra forsiktig med å tørke kantarellene grundig før frysing for å unngå iskrystaller som kan dannes på overflaten.

Relatert: Hvor vokser kantareller

Avkjøling

Avkjøling er en viktig del av matlagingsprosessen, spesielt når du blansjer eller koker matvarer. Riktig avkjøling bidrar til å stoppe kokeprosessen, bevare tekstur og smak, og forhindre vekst av bakterier som kan føre til matbårne sykdommer. Her er noen trinn for riktig avkjøling:

 1. Blansjering: Hvis du har blansjert kantarellene eller tilberedt dem på annen måte, begynn med å fjerne dem fra varmen når de er ferdige.
 2. Rask nedkjøling: Senk temperaturen på matvaren raskt for å unngå at den forblir i farlige temperaturer (vanligvis mellom 4 °C og 60 °C) der bakterier kan vokse raskt.
 3. Isvann: For å avkjøle maten raskt, senk den ned i isvann. Du kan bruke en bolle med is og vann, eller til og med en ispakke, for å senke temperaturen raskt.
 4. Rør om: Rør forsiktig maten i isvannet for å sikre at den avkjøles jevnt. Dette hjelper også med å forhindre at varmeområder forblir i maten, noe som kan føre til ujevn kjøling.
 5. Sjekk temperaturen: Bruk en mattermometer for å overvåke temperaturen på maten. Når den når en sikker temperatur (vanligvis under 4 °C), kan du gå videre til neste trinn.
 6. Tørr av: Etter at maten har blitt avkjølt i isvann, ta den forsiktig ut og tørk av eventuell overflødig fuktighet med et rent kjøkkenhåndkle eller papirhåndklær.

Avkjøling er spesielt viktig hvis du planlegger å fryse maten, da det vil bidra til å bevare kvaliteten når du senere tiner og tilbereder den. Det er også viktig å avkjøle maten relativt raskt for å unngå risikoen for matbårne sykdommer.

Relatert: Hvordan ta vare på kantareller

Tørking

Tørking av kantareller er en flott måte å bevare dem på, spesielt hvis du ikke har til hensikt å bruke dem umiddelbart. Tørking reduserer fuktighetsinnholdet i soppene, noe som forlenger holdbarheten og gjør dem enklere å lagre. Her er trinnene for å tørke kantareller:

 1. Forberedelse: Start med å rengjøre kantarellene grundig ved å børste av skitt og rusk. Ikke vask dem under vann, da dette kan gjøre dem vanskelige å tørke.
 2. Skjæring: Hvis kantarellene er store, kan du vurdere å skjære dem i mindre biter. Dette vil fremskynde tørkeprosessen og gjøre dem mer praktiske å bruke senere.
 3. Tørking: Det er flere måter å tørke kantareller på:
  • Lufttørking: Plasser kantarellene på et rent håndkle eller et tørkestativ i et godt ventilert område. La dem tørke i flere dager, avhengig av fuktighetsnivået i omgivelsene. Dette kan ta opp til en uke eller mer. Sørg for at de ikke er i direkte sollys.
  • Ovnstørking: Du kan også bruke en ovn med lav temperatur for å tørke kantarellene. Forvarm ovnen til en veldig lav temperatur, vanligvis rundt 50-60 °C. Plasser kantarellene på et bakepapir på en stekeplate og sett dem i ovnen med døren litt åpen for å gi fuktigheten en vei ut. Tørketiden kan variere, men det kan ta flere timer eller mer, avhengig av kantarellenes størrelse og fuktighetsnivå.
 4. Test for tørrhet: Etter en stund, ta ut en kantarell og sjekk konsistensen. De skal være tørre, se tynne ut og føles sprø når de er klare.
 5. Lagring: Når kantarellene er tørket tilstrekkelig, oppbevar dem i tette glasskrukker, vakuumforseglede poser eller andre lufttette beholdere. Oppbevar dem på et kjølig, mørkt sted borte fra fuktighet og varme. Merk beholderen med datoen for tørking.

Når du er klar til å bruke de tørkede kantarellene, kan du tilsette dem i supper, sauser, risotto eller andre retter som krever sopp. Husk å tilpasse mengden tørkede kantareller etter oppskriften, da de vil gi mye smak selv i små mengder.

Porsjonering

Porsjonering av kantareller innebærer å dele dem opp i praktiske mengder som du senere kan bruke i ulike oppskrifter. Her er trinnene for å porsjonere kantareller:

 1. Forberedelse: Start med å rengjøre og eventuelt skjære eller tørke kantarellene etter behov.
 2. Bestem porsjonsstørrelse: Vurder hva slags oppskrifter du planlegger å bruke kantarellene til. Dette vil hjelpe deg med å avgjøre hvor store porsjonene bør være. For eksempel, hvis du ofte bruker kantareller i sauser, kan det være lurt å porsjonere dem i mindre mengder som passer til en saus.
 3. Del opp kantarellene: Bruk en kniv eller hendene til å dele opp kantarellene i ønskede biter. Hvis du tørket kantarellene, kan du også vurdere å knuse dem litt for å bryte dem opp i mindre biter.
 4. Fyll beholdere: Plasser de porsjonerte kantarellene i separate beholdere eller fryseposer. Du kan bruke plastposer med glidelås eller vakuumforseglede poser for å unngå at fuktighet kommer inn. Forsøk å fjerne så mye luft som mulig fra posene før du forsegler dem for å minimere risikoen for iskrystaller.
 5. Merking: Merk hver beholder eller pose med datoen du porsjonerte kantarellene. Dette vil hjelpe deg med å holde oversikt over hvor lenge de har vært i fryseren.
 6. Frysing: Plasser de porsjonerte kantarellene i fryseren. Hvis du har tilgang til en fryser med hurtigfrysingsfunksjon, kan du bruke den for å fryse kantarellene raskt og unngå dannelse av store iskrystaller.

Når du er klar til å bruke de porsjonerte kantarellene, kan du enkelt ta ut akkurat den mengden du trenger uten å tine hele porsjonen. Dette gjør det praktisk å tilføye kantareller i retter mens du beholder kvaliteten på de gjenværende porsjonene i fryseren.

Merking

Merking er en viktig del av matlagring, spesielt når det gjelder frysing eller oppbevaring av matvarer over tid. Å merke matvarene med relevant informasjon hjelper deg med å holde oversikt over hva som er lagret, når det ble lagret, og hvordan det skal brukes. Her er hva du bør merke på kantarellene før du fryser dem:

 1. Dato: Skriv ned datoen du fryser ned kantarellene. Dette gir deg en klar indikasjon på hvor lenge de har vært i fryseren.
 2. Type sopp: Spesielt hvis du har flere typer sopp i fryseren, er det en god idé å merke dem med typen sopp. Dette unngår forvirring når du senere skal bruke dem.
 3. Forberedelse: Hvis du har blansjert eller tørket kantarellene før frysing, kan du nevne dette på merkelappen. For eksempel «Blansjert 10. august 2023» eller «Tørket før frysing».
 4. Porsjonsstørrelse: Hvis du har delt kantarellene i porsjoner før frysing, kan du inkludere porsjonsstørrelsen på merkelappen. Dette kan være nyttig når du tar dem ut av fryseren for å bruke dem.
 5. Oppskriftsnotater: Hvis du har spesielle planer for bruk av kantarellene, for eksempel en bestemt oppskrift du vil bruke dem til, kan du inkludere dette på merkelappen.

Du kan bruke en permanent marker eller spesialiserte fryselapper som tåler lave temperaturer for å merke frysebeholderne eller -posene. Å ha riktig merking gjør det enklere å organisere fryseren din og bruke ingrediensene effektivt når tiden kommer.

Frysing

Frysing er en flott måte å bevare kantareller på for lengre tid. Her er trinnene for å fryse kantareller:

 1. Forberedelse: Rengjør, skjær og eventuelt blansjer eller tørk kantarellene etter behov.
 2. Porsjonering: Del opp kantarellene i porsjoner som passer til dine fremtidige oppskrifter. Dette gjør det enklere å bruke dem senere uten å tine mer enn nødvendig.
 3. Forkjøling: Før du fryser kantarellene, er det lurt å forkjøle dem raskt. Plasser de porsjonerte kantarellene på en brett eller plate i en enkelt lag og plasser dem i fryseren i omtrent 1 time. Dette hjelper med å forhindre at kantarellene klumper seg sammen under frysing.
 4. Pakk inn: Etter forkjølingen, plasser de porsjonerte kantarellene i fryseposer eller vakuumforseglede poser. Du kan også bruke frysebeholdere. Prøv å fjerne så mye luft som mulig fra posene for å forhindre dannelse av iskrystaller.
 5. Merking: Merk hver pose eller beholder med datoen du frøs ned kantarellene. Dette vil hjelpe deg med å holde oversikt over holdbarheten.
 6. Frysing: Plasser posene eller beholderne i fryseren. Hvis du har en hurtigfrysningsfunksjon på fryseren din, kan du bruke den for å fryse kantarellene raskt og forhindre dannelse av store iskrystaller.

Når du vil bruke de frosne kantarellene, kan du enkelt ta ut den mengden du trenger. For best resultat, tine kantarellene i kjøleskapet over natten før du bruker dem i matlagingen. Frosne kantareller fungerer godt i sauser, supper, stuing og en rekke andre retter. Husk at de kan være litt mer vannete etter tining, så juster oppskriftene deretter.

Referanser

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren