HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40% FØR DET ER FOR SENT


Hvordan begynne å trene på treningssenter

Lær mer om hva du bør tenke på før du starter å trene på treningssenter. Her får du 10 tips som garantert vil gjøre deg bedre forberedt før du går i gang med å treningen på treningssenter!

Det å bli komfortabel med å trene regelmessig med løping kan du absolutt være stolt av, og for å bli en sterkere og mer komplett løper, kan du supplere med noe styrketrening. Det kan litt være uvant i starten, men etter hvert kan også noen økter styrketrening hver uke også bli en viktig del av treningsrutinen din. Styrketrening bygger musklene dine, mager muskulatur er bedre til å forbrenne kalorier når du ikke gjennomfører fysisk aktivitet, noe som er viktig hvis vektreduksjon er målet for deg. Styrketrening styrker også ledd og annen viktig muskulatur, noe som kan bidra til å forebygge skader når du trener løping.

Her får du 10 tips til hva du bør tenke på før du starter opp med styrketrening.

1. Trene styrke med din egen kroppsvekt

Å bruke kroppsvekten når du skal trene styrke, kan være utrolig effektiv styrketrening. Du kan trene spensthopp, armhevinger, situps, burpees, parallellhev, utfall, knebøy og tåhev for å nevne noen øvelser.

2. Starte med 2 dager styrketrening hver uke

Starte med 2 dager styrketrening hver uke, og øke flere, om ønskelig. Styrketreningen kan komme i tillegg til løpetreningen du gjennomfører. Hvis det er løping du satser på, vil det ofte holde med 2-3 dager styrketrening hver uke. Ha som mål å gjennomføre 20 minutter styrketrening for hver styrkeøkt du gjennomfører.

3. Varme opp før du trener styrke

En skikkelig oppvarming er viktig før du går i gang med styrketrening. Hvis du gjennomfører en treningsøkt med løping forkant, er det kanskje den beste oppvarmingen du kan få. Når du er skikkelig varm muskulaturen før du går i gang med styrketreningen, vil det bidra til å rekruttere flere muskler og gi bedre resultater.

4. Variere med å trene underkropp og overkropp

Fullkroppstrening maksimerer din kaloriforbrenning, og den beste måten å gjøre det på er å trene alle muskelgrupper i kroppen. En dag trener du overkroppen, mens du trener underkroppen neste styrkeøkt. På den måten får du restituert skikkelig mellom hver styrkeøkt.

5. Gjennomføre 15 repetisjoner per serie

Ha som mål å gjennomføre 15 repetisjoner og 3 serier av hver øvelse. Eksempelvis kan du gjennomføre 15 armhevinger etterfulgt av 15 utfall. Ha en liten pause, og gjennomføre øvelsene 2 ganger til. Hvis du synes det er for mye å gjennomføre 15 repetisjoner, kan du starte med 8 og bygge opp til du gjennomfører 15 repetisjoner. Det er viktig at du gjør det enkelt og unngår å komplisere ting når du er nybegynner.

6. Hvor mye vekt du bør starte med

Forskjellige øvelser vil kreve forskjellig belastning eller vekt. Bruk en vekt som gir deg utfordring, men ikke så tungt at du blir stiv og støl dagen etter du har trent. Det vil nemlig gå utover løpetreningen din. Hvis du gjennomfører 15 repetisjoner, skal du føle deg litt utmattet og sliten. Hvis det går for lett, bør du øke vekten.

7. Som nybegynner bør du gjøre de samme øvelsene

Mens erfarne vektløftere kan variere med forskjellige øvelser hver dag gjennom en treningsuke, er det ingen grunn til at nybegynnere skal gjøre det samme. Hold deg til de samme øvelsene 2-3 ganger hver uke, til du har opparbeidet deg et godt treningsgrunnlag. Gjør det enklest mulig. Du kan få gode resultater ved å gjøre de samme øvelsene og øke belastningen gradvis etter hvert som du blir sterkere.

8. Tøye ut etter styrketreningen

Å tøye muskulaturen mens den er varm kan øke din fleksibilitet, og vil også føle godt etter at du har presset deg hardt gjennom styrketreningen. Gjennomføre tøyeøvelser der du holder i 20-30 sekunder for hver tøyeøvelse.

9. Fyll opp med vann, karbohydrater og proteiner

Etter en styrkeøkt er det viktig å fylle på med vann, karbohydrater og proteiner. Drikk mye vann mens du trener og i etterkant. Energibarer kan også være bra med tanke på å fylle på med karbohydrater og proteiner. Proteiner er viktig for å bygge opp igjen og reparere muskulaturen etter styrketreningen. Vær kritisk med tanke på kaloriinnhold i det du spiser rett etter trening. Du bør ikke ha innpå mer en 150-200 kalorier rett etter en styrkeøkt.

10. Lytt til kroppen og restituere når du føler for det.

Det er helt normalt å være litt sår i muskulaturen dagen etter en styrkeøkt. Når du gjennomfører styrketrening vil det forårsake mikroskopiske skader i muskulaturen, og det er slik du bygger en mager muskelmasse. Hvis du hele tiden bryter ned muskulaturen, uten å restituere tilstrekkelig, får ikke muskulaturen tid til å reparere seg selv, og du øker risikoen for å bli skadet.

Relaterte artikler:

Hvordan velge riktig treningssenter

Hvorfor trene på treningssenter

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Av Spurt

HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40%

Ultra Omega 3 er den ferskeste og reneste norske lakse-omega 3 som finnes på markedet