Hvor ofte trene løping for å gå ned i vekt

Hvor ofte trene løping for å gå ned i vekt. Lær deg hvor ofte og med hvilken intensitet du bør trene løping for å gå ned i vekt.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Hvor ofte bør man løpe for å bli bedre?

Frekvensen av løping avhenger av flere faktorer, inkludert din nåværende treningsnivå, målsetninger, kroppsreaksjoner og tilgjengelig tid. For å bli bedre i løping, er det viktig å finne en treningsfrekvens som passer for deg og din livsstil. Her er noen generelle retningslinjer for hvor ofte du bør løpe for å forbedre deg:

 1. Nybegynnere: Hvis du er nybegynner i løping, kan det være lurt å starte med 2-3 løpeøkter i uken. Dette gir kroppen din tid til å tilpasse seg løpingen og redusere risikoen for skader. Gradvis øk treningsfrekvensen etter hvert som du blir mer komfortabel med aktiviteten.
 2. Erfarne løpere: Hvis du allerede har erfaring med løping og ønsker å forbedre deg, kan du vurdere å løpe 3-6 ganger i uken, avhengig av målene dine. Dette kan inkludere variasjon i løpetyper, som langkjøring, intervalltrening og tempotrening.
 3. Målrettede mål: Hvis du har spesifikke mål, som å konkurrere i løp eller forbedre bestemte aspekter av løpingen din, kan du trenge en høyere treningsfrekvens. Dette kan inkludere daglige løpeøkter eller to økter om dagen i perioder med intensiv trening.
 4. Lytt til kroppen din: Det er viktig å være lydhør overfor kroppens signaler. Hvis du føler deg sliten, skadet eller overbelastet, bør du ta pauser og gi kroppen tid til å restituere seg. Overbelastning kan føre til skader og forverring av ytelsen.
 5. Variert trening: Å variere treningsøktene dine med forskjellige intensiteter og distanser kan bidra til å forhindre kjedsomhet og overbelastning. Dette kan også hjelpe deg med å forbedre flere aspekter av løpingen din.
 6. Planlegge hviledager: Selv de mest dedikerte løperne trenger hviledager for å gi kroppen tid til å komme seg og forebygge skader. Planlegg regelmessige hviledager i treningsprogrammet ditt.
 7. Konsistens: Uansett hvor ofte du velger å løpe, er konsistens nøkkelen til fremgang. Det er bedre å ha regelmessige, jevne treningsøkter over tid enn å prøve å kompensere med intense treningsøkter i ny og ne.

Husk at det ikke finnes en «one-size-fits-all» tilnærming til løping. Det beste treningsregimet vil variere fra person til person basert på individuelle mål, ferdighetsnivå, kroppstype og livsstil. Det er også viktig å inkludere styrke- og fleksibilitetsøvelser i treningsrutinen din for å forbedre løpeytelsen og redusere risikoen for skader. Det kan være lurt å konsultere en løpecoach eller en erfaren løper for å hjelpe deg med å utvikle en treningsplan som passer best for deg.

Relatert: Jogge hver dag for å gå ned i vekt

Fordeler med å trene løping for å gå ned i vekt

Løping kan være en effektiv måte å trene på for å få opp forbrenningen. Selv om du ikke har særlig kontroll over din naturlige forbrenning, kan regelmessig trening øke din forbrenning midlertidig gjennom økt forbrenning av kalorier. Det kan bidra til lavere fettprosent og vektreduksjon.

Trener du løping hver dag, vil det holde forbrenningen oppe, og varierer du mellom å jogge med lav intensitet, med innslag av løpetrening med høyere intensitet, vil det bidra til å holde forbrenningen oppe også etter endt treningsøkt.

Variert løpetrening for å gå ned i vekt

Variasjon i løpetreningen er mye nøkkelen til en jevn formutvikling og forebygging av skader. Når du varierer med hvor mye du trener løping hver dag, og med hvilken intensitet, må muskulatur, sener og leddbånd gradvis tilpasse seg økt og variert belastning. Kroppen blir sterkere og tåler mer belastning.

Følgelig vil formen din også bli bedre. Derfor bør du legge inn økter med hardere intensitet, i tillegg til å løpe med lav intensitet.

Hvordan du kan trene løping for å gå ned i vekt

Som vi har vært inne på tidligere vil variasjon i hvordan du trener løping, og med hvilken intensitet du trener løping være avgjørende for hvorvidt du går ned i vekt med løping eller ikke. Det er uenighet i fagmiljøer om hvorvidt det er løping med lav eller hard intensitet som gir den beste forbrenningen. Det som er sikkert er at langturer med lav intensitet vil gi deg økt fettforbrenning, og det samme gjelder for løpetrening med moderat til hard intensitet.

Relatert: Hvor ofte trene løping

Trene fartslek i tillegg til å jogge

Fartslek er effektiv trening, og en enkel og morsom form for fartstrening som kan gjøre det enklere for deg som nybegynner å komme i gang med andre former for intervalltrening. Fartslek innebærer å veksle mellom løping med lav til moderat intensitet, over korte eller lengre distanser. Hvor ofte du veksler mellom å variere tempo, og hvor lenge, kan være tilfeldig, ved at du kan la ditt formnivå eller dagsform bestemme hvor ofte du legger inn fartsøkninger, og hvor lenge disse varer.

Fartsleken kan også være mer strukturert, ved at du på forhånd definerer lengden eller tiden på fartsøkningene, og den rolige løpingen mellom hvert intervall.

Hvordan komme i form med fartslek

Fartslek er en morsom og motiverende måte å komme i gang med fartstrening for nybegynnere. Intervalltrening kan være en hard form for trening, og fartsleken gjør det litt enklere, ved at du gradvis bygger opp farten gjennom variert fartstrening. Fartslek er en fleksibel form for fartstrening, der du bestemmer hvordan du vil veksle mellom å løpe med høyere og lavere intensitet.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Du kan veksle mellom hvilket terreng du trener fartslek. Du kan trene fartslek i motbakker eller i kupert terreng, der bakkene mer naturlig blir intervallene du løper med høyere intensitet. På samme måte som når du løper i motbakker, kan de lette partiene i ulendt terreng være der du løper rolig, mens de mer krevende partiene er der du løper med høyere intensitet.

Legge inn stigningsløp

Stigningsløp er akselerasjoner på omtrent 100 meter, der du starter opp med rolig jogg og bygger opp farten gradvis til cirka 90% av maks hastighet. Deretter reduserer du farten gradvis før du stopper. Varigheten på et stigningsløp bør være rundt 20-30 sekunder.

Husk at stigningsløp skal være korte, og at du løper raskt bare i noen få sekunder. Stigningsløpene skal ikke være for krevende. Det er viktig at du er avslappet når du løper stigningsløp, og ikke anstrenger deg for mye eller spenner deg.

Du kan starte med 4 stigningsløp, og deretter øke til 6 etter 3-4 uker. Ha mellom 20-40 sekunder pause mellom hvert stigningsløp for å hente deg inn igjen.

Stigningsløp kan også gjennomføres som en del av oppvarmingen, for å øke blodgjennomstrømmingen og få opp pulsen som en forberedelse på treningsøkta du skal gjennomføre.

Stigningsløp som avslutning på joggeturen, er en effektiv måte å bryte opp jogging i et lavt tempo, og vil sette fart på forbrenningen når du ønsker å gå ned i vekt.

Hvor ofte trene løping med moderat til hard intensitet for å gå ned i vekt?

Løpetrening med moderat til hard intensitet bør ikke utgjøre mer enn totalt 20% av den totale treningsmengden en uke. Trener du 5 timer løping hver uke betyr det at én av disse treningsmengden bør hver løpetrening med denne intensiteten. Selv om løping med moderat til hard intensitet er effektiv trening for å gå ned i vekt, sier det seg selv at du må i relativt store treningsmengder for å gå ned i vekt med denne intensiteten.

En smart måte å fordele trening med moderat til hard intensitet utover i uka, er legge inn trening med høyere intensitet i ellers rolige treningsøkter, eksempelvis gjennom fartslek og stigningsløp.

Trene løping med lav intensitet for å gå ned i vekt

Dette vil typisk være løpetrening med lav intensitet, som du legger inn etter harde treningsøkter, eller andre tidspunkt i uka det er hensiktsmessig å trene løping med lav intensitet for å gå ned i vekt. Du bør gjennomføre én ukentlig langtur, som vil være viktig for å øke fettforbrenningen, og øke kroppens evne til å lagre og omsette glykogen mer effektivt.

Hvor ofte trene løping med lav intensitet for å gå ned i vekt

Gitt at løpetrening med moderat til hard intensitet ikke bør utgjøre mer enn 20% av den totale treningsmengden, bør løping med lav intensitet utgjøre hele 80% av den totale treningsmengden i løpet av en uke. Tar vi utgangspunkt i eksemplet med totalt 5 treningstimer hver uke, skal 4 timer av løpetreningen være med lav intensitet. Trener du en langtur i uka som varer 90 minutter, vil denne langturen utgjøre 37,5% av den totale treningsmengden med lav intensitet (4 timer). Resterende løpetrening med lav intensitet kan være rolige turer med varierende lengde.

Balansert kosthold for å gå ned i vekt

KAMPANJER HOS MILRAB |

Det er ingen tvil om at et balansert kosthold vil være avgjørende for om du går ned i vekt med løping eller ikke. Du bør ha et balansert kosthold der du spiser mindre karbohydrater når du trener korte treningsøkter med lav intensitet, og mer karbohydrater når du gjennomfører langturer og annen løpetrening med moderat til hard intensitet.

Er det lurt å jogge hver dag?

Å jogge hver dag kan være hensiktsmessig for noen mennesker, men det er viktig å vurdere flere faktorer før du bestemmer deg for hvor ofte du skal jogge. Her er noen fordeler og potensielle ulemper ved å jogge daglig:

Fordeler ved å jogge hver dag:

 1. Forbedret kondisjon og utholdenhet: Å jogge daglig kan hjelpe deg med å bygge opp kondisjonen og utholdenheten raskt. Dette er spesielt nyttig hvis du har spesifikke mål om å øke din aerobe kapasitet.
 2. Rutine og konsistens: Å jogge daglig kan hjelpe deg med å etablere en treningsrutine og opprettholde konsistens i treningen din. Dette kan være gunstig for å oppnå dine helse- og treningsmål.
 3. Stressreduserende: Daglig jogging kan fungere som en flott stressavlastning og en måte å forbedre ditt mentale velvære. Det kan bidra til å frigjøre endorfiner og redusere angst og stress.

Potensielle ulemper ved å jogge hver dag:

 1. Risiko for overbelastningsskader: Å jogge daglig kan øke risikoen for overbelastningsskader, som løperkne, skinnbein eller senebetennelser, spesielt hvis du ikke gir kroppen tilstrekkelig tid til å restituere seg.
 2. Manglende variasjon: Kontinuerlig jogging kan føre til at du neglisjerer andre viktige aspekter av trening, som styrke, fleksibilitet og kryss-trening. Manglende variasjon kan føre til ubalanse i muskulaturen og økt risiko for skader.
 3. Tidsforpliktelse: Å jogge hver dag kan kreve mye tid og innsats. Dette kan være utfordrende for de med en travel timeplan eller begrensede ressurser.
 4. Mentalt press: Å føle seg tvunget til å jogge hver dag kan føre til mental utmattelse og tap av motivasjon over tid. Det er viktig å lytte til kroppens signaler og ta pauser når det er nødvendig.

Det er viktig å merke seg at det ikke finnes en «one-size-fits-all» tilnærming til hvor ofte du bør jogge. Det beste treningsregimet vil variere fra person til person basert på individuelle mål, erfaring, treningskapasitet og kroppens respons. Noen kan trives med daglig jogging, mens andre kan dra nytte av et mer variert treningsprogram med hviledager og kryss-trening.

Hvis du vurderer å jogge hver dag, er det viktig å lytte til kroppen din, inkludere variert trening, og være oppmerksom på eventuelle tegn på overbelastning eller skader. Det kan også være lurt å konsultere en trener eller fysioterapeut for å hjelpe deg med å utvikle en trygg og effektiv treningsplan som passer for deg.

Hvor ofte trene løping for å gå ned i vekt?

Hvor ofte du må trene løping for å gå ned i vekt handler like mye om hva du trener av løping og med hvilken intensitet, som det å trene løping hver dag for å gå ned i vekt. Trener du variert, og tillegg har et balansert og sunt kosthold, vil du øke sannsynligheten for å gå ned i vekt.

Referanser

Beskrivelse for denne blokken. Bruk denne plassen til å beskrive blokken din. Enhver tekst vil fungere. Beskrivelse for denne blokken. Du kan bruke denne plassen for å beskrive blokken din.

Om forfatteren

Legg inn kommentar