Hvor ofte bør man jogge

Hvor ofte bør man jogge som nybegynner? Lær hvordan du kan trene oftere ved å tilpasse treningsmengde og intensitet etter eget formnivå.

Hvor ofte du bør løpe er én av de viktigste spørsmålene du bør avklare før du starter opp treningen.

Frekvensen, eller hvor ofte du trener løping, er én av tre viktige variabler når du trener løping. De to andre er hvor lenge du løper og intensiteten på treningen. Selv om det ikke er noen fasit på hvor ofte du bør løpe, er det forskning som indikerer at du bør løpe 2 dager hver uke, som et minimum, for å ha noe utbytte av treningen.

Du må ta i betraktning hvilke mål du har med treningen, livssituasjonen og hvilket formnivå du er på, når du skal bestemme hvor ofte du skal trene. Likevel, som du vil lære mer om i denne artikkelen; du kan gjennomføre relativt mange treningsøkter hver uke, uavhengig av om du er helt utrent eller er en mer erfaren løper. Nøkkelen er å tilpasse treningsmengde og intensitet til eget formnivå.

Balansere trening med restitusjon

Hvor ofte du kan jogge vil alltid være en balansegang mellom hvor mye restitusjon du trenger. Det vil variere fra individ til individ. Dersom du ikke får nok restitusjon, vil ikke muskler, sener og leddbånd få tid nok til å reparere, bygge seg opp igjen og bli sterkere, og du øker risikoen for overbelastning og skader. Derfor bør restitusjon være en like viktig del av løpetreningen i ditt treningsprogram.

Hvor ofte bør man jogge

Nybegynnere kan jogge mellom 2-4 dager hver uke. Hvor mye og med hvilken intensitet vil avhenge av ditt formnivå, og hvor raskt du henter deg inn igjen etterpå. Er du helt utrent, bør du ha minst én hviledag mellom hver treningsøkt, kanskje flere.

Etter hvert som formen blir bedre, kan du øke med én dag til, slik at du trener 5 dager hver uke. Trener du såpass ofte kan det være lurt å legge inn noe alternativ trening.

Kombinere jogging med alternativ trening

Alternativ trening kan være sykling, styrketrening og svømming, eller andre former for fysisk aktivitet som et supplement til jogging. Alternativ trening kan også fungere som restitusjonstrening, på dager der du skal ta det helt rolig, men skal aldri være et alternativ på dager der du skal ha fullstendig hvile.

Fordeler med å trene alternativt

Alternative former for trening har sine fordeler. Treningen kan som nevnt gjøre deg sterkere på områder jogging ikke strekker til. Alternativ trening kan bidra til at du ikke pådrar deg løpeskader, og at du restituerer raskere etter treningsøkter. Nøkkelen for å utnytte den alternative treningen maksimalt, er å ha en tilnærming til treningen som en løper.

Løping har sine åpenbare styrker. Fart, utholdenhet og pågangsvilje. Men med disse styrkene, er det også potensielle svakheter; Risiko for skader i muskulatur, sener, ledd og leddbånd, og for lite trening av overkropp og dårlig fleksibilitet.

Gradvis økning i treningsmengde og intensitet

Å trene 2-5 dager hver uke kan virke mye, men vil være overkommelig for løpere på alle nivå fordi treningsmengde og intensitet må tilpasses hver enkelt sitt formnivå. Dersom du er helt utrent kan det bety at en treningsøkt kan bestå i å gå og jogge i 5-10 minutter. Har du trent en stund og formen er bedre, kan det være at du greier å jogge sammenhengende i 30 minutter. Det spiller ingen rolle om treningsøkta varer noen få minutter eller én time. Begge deler er fullverdige treningsøkter, bare på forskjellig nivå.

Øk antall dager du skal jogge før du øker treningsvolum og intensitet. Bestem på forhånd hvilke dager du ønsker å jogge, og tilpass treningsmengde og intensitet på treningsøktene disse dagene. Bygg deretter gradvis opp treningsvolum og intensitet etter hvert som formen blir bedre.

Konklusjon

Øk frekvensen på treningsøktene før du øker treningsvolum og intensitet. Ved å tilpasse løpetreningen etter formnivå, er det mulig å trene løping så ofte som 5 dager hver uke, uavhengig av om du er nybegynner eller en mer erfaren løper.

Relaterte artikler:

Viktigheten av restitusjon når du trener løping

Løping for nybegynnere

Om forfatteren

Legg inn kommentar