Hvor mye vann skal man drikke

Kroppen består av omtrent 60% vann, mer eller mindre. Hvor mye vann skal man drikke om dagen for å opprettholde væskebalanse?

KAMPANJER HOS MILRAB |

Du mister stadig vann fra kroppen din, først og fremst via urin og svette. For å forhindre dehydrering, må du drikke tilstrekkelige mengder vann. Det er mange forskjellige meninger om hvor mye vann du bør drikke hver dag. Helsemyndigheter anbefaler ofte omtrent 2 liter per dag, eller 8 glass vann om dagen. Noen helseguruer mener imidlertid at du trenger å drikke vann gjennom hele dagen, selv når du ikke er tørst. Som med de fleste ting, avhenger dette av den enkelte. Mange faktorer (både interne og eksterne) påvirker til slutt behovet ditt for vann.

Påvirker vanninntak energinivåene og hjernefunksjonen?

Mange hevder at hvis du ikke er hydrert hele dagen, begynner energinivået og hjernefunksjonen din å lide. Og det er mange studier som støtter dette. En studie på kvinner viste at et væsketap på 1,36% etter trening svekket humøret og konsentrasjonen og økte frekvensen av hodepine. Andre studier viser at mild dehydrering (1-3% av kroppsvekten) forårsaket av trening eller varme kan skade mange andre sider av hjernens funksjon. Husk at bare 1% av kroppsvekten er en ganske betydelig mengde. Dette skjer først og fremst når du svetter mye. Mild dehydrering kan også påvirke fysisk ytelse negativt, noe som fører til redusert utholdenhet.

Hjelper vann deg å gå ned i vekt?

Det er mange påstander om at økt vanninntak kan redusere kroppsvekten ved å øke metabolismen og redusere appetitten. I følge to studier kan det å drikke 17 gram vann, øke metabolismen med 24–30%. Forskerne estimerte at å drikke 68 gram (2 liter) på en dag økte energiforbruket med omtrent 96 kalorier per dag. I tillegg kan det være en fordel å drikke kaldt vann, fordi kroppen din må bruke flere kalorier for å varme opp vannet til kroppstemperatur.

Å drikke vann omtrent en halv time før måltider kan også redusere antall kalorier du ender opp med å konsumere, spesielt hos eldre individer. En studie viste at slankere som drakk 500 ml vann før hvert måltid, mistet 44% mer vekt i løpet av 12 uker, sammenlignet med de som ikke gjorde det. Totalt sett ser det ut til at å drikke tilstrekkelige mengder vann, spesielt før måltider, kan ha en betydelig fordel for vekttap, spesielt når det kombineres med et sunt kosthold. Dessuten har tilstrekkelig vanninntak en rekke andre helsemessige fordeler.

Hvor mye vann skal man drikke?

På slutten av dagen kan ingen fortelle deg nøyaktig hvor mye vann du trenger. Dette avhenger av den enkelte. Prøv å eksperimentere for å se hva som fungerer best for deg. Noen mennesker kan fungere bedre med mer vann enn vanlig, mens for andre resulterer det bare i hyppigere turer på toalettet.

Hvis du vil holde ting enkelt, bør disse retningslinjene gjelde for de fleste:

  • Drikk når du er tørst
  • Stopp å drikke når du ikke er tørst
  • Under høy varme og trening, sørg for å drikke nok til å kompensere for væsketap

Relaterte artikler:

Hva består vann av

Hva gjør vann med kroppen

Om forfatteren

Legg inn kommentar