Hvor mye trening med hard intensitet

Hvor mye trening med hard intensitet. Mange løpere har en tendens til å trene for mye hardt, og det gjelder ikke bare nybegynnere. Hva med deg? Gjennomfører du mye hard løpetrening?

Anaerob terskel

Din anaerobe terskel er punktet der kroppen muskulaturen greier utnytte oksygenet maksimalt, og greier å kvitte seg med avfallsstoffer fra forbrenningsprosessene. Går du over til å trene anaerobt, vil melkesyre og andre avfallsstoffer begynner å hope seg opp i blodbanen, og du vil oppleve å bli stiv. Det er verdt å merke seg at det kan være en hårfin balansegang mellom det å trene aerobt, til å gå over til å trene anaerobt. Det er fort gjort å gå over denne grensen. Derfor kan det være smart å ligge noen pulsslag under denne grensen, for å unngå å trene anaerobt.

Trening med hard intensitet

Hard intensitet i denne sammenhengen vil være trening med intensitet som ligger mellom 80-87% av makspuls, tilsvarende sone 4. Trener du med 87% intensitet, trener du på terskel. Du bør ikke gjennomføre mer enn 20 prosent av den totale treningsmengden din med moderat til hard intensitet, kanskje enda mindre avhengig av hvor hardt du trener. Trening med hard intensitet gjør at du trenger mer restitusjon for å hente deg igjen, og for at muskulaturen skal leges og bli sterkere. Trener du for mye med hard intensitet kan det føre til at du ikke greier å restituere deg fullt ut før neste treningsøkt, og du risikerer både at formen blir dårligere, og i verste fall overbelastning og skader.

Hva med deg? Har du oversikt over hvor mye hard trening du gjennomfører du i løpet av treningsuke? Er du mye sliten, stiv og støl som følge av hard trening?

Om forfatteren

Legg inn kommentar