Hvor mye trening er for mye

Hvor mye trening er for mye. Lær mer om hvor mye trening du bør gjennomføre og hvordan du skal vite når du trener for mye.

Hvor mye trening

Det vil variere individuelt med tanke på hva den enkelte tåler av trening, og faktorer som blant annet formnivå, restitusjon og individuelle forutsetninger vil være avgjørende. Trener du på grensen av hva du tåler, er det fort gjort å bikke over slik at du trener for mye.

Tegn på at du trener for mye

Dersom du ikke tar deg tid til nok restitusjon og hvile, vil kroppen ikke rekke å hente seg inn igjen etter løpetreningen. Som et resultat av dette blir du hverken sterkere eller raskere når du løper. Lar du være å restituere skikkelig over tid, kan du miste fart og styrke, og risikerer å bli overtrent.Først kan du merke endringer i søvnmønster og energinivå. Til slutt vil immunforsvaret gå ned for telling, og du kan oppleve å miste matlysten. Det blir litt som å brenne ut motoren. Det er fullt mulig for mosjonister å overtrene. Med et stressende liv der familie og jobb krever mye, og du i tillegg får for lite søvn, kan det være en utfordring å restituere nok etter trening.

Manglende overskudd og energi

Mangler du overskudd og energi, og er mer eller mindre sliten, over en lenger periode, kan det være tegn på at du trener for mye. Det kan være at kroppen din ikke har fått nok tid til hente seg inn igjen mellom treningsøktene. Løsningen på dette er å hvile inntil overskuddet og energien kommer tilbake. Før du begynner å trene igjen bør du ha en plan for når du skal restituere, og ellers restituere ved behov.

Tegn på at du kan være overtrent


De fysiske symptomene på overtrening starter med hvordan du føler deg når du er ute og løper. Føles beina tunge, eller blir du utmattet raskere enn normalt? Har innsatsen eller resultatene i konkurranser eller på trening blitt dårligere? Alt dette kan være tegn på at du kan være overtrent. Du kan få signaler på at du er overtrent også etter trening. Det kan være at vanlig stølhet etter trening ikke går over. Det tar mye lenger tid å restituere seg etter løpetreningen.

Hyppige skadetilstander kan også være symptom på overtrening. Verkende muskulatur og smerter er vanlig blant løpere, men hvis du ikke kommer deg etter en skade før du får en ny skade, kan det være et tegn på overtrening.

Manglende appetitt og vekttap kan være tegn på overtrening. Noen løpere får en følelse av å være klønete, eller føler seg pinlig berørt. En generell utmattelse du ikke kommer deg skikkelig etter, kan være et signal på at du er overtrent.

Andre symptomer som ofte blir oversett, er hyppige forkjølelser og infeksjoner i hals og øre. Overtrening kan påvirke immunsystemet ditt, som igjen kan føre til infeksjoner det kan ta lenger tid å bli kvitt.

Det kan også være symptomer på det mentale plan. Det er vanlig at entusiasmen for å løpe blir redusert når du er overtrent. Treningen blir preget av plikt, og ikke noe du ser frem til og gleder deg til. Det kan være at det ikke er noe gøy å løpe mer. Du kan oppleve depresjon og humørsvingninger, og blir irritabel. Du kan ha problemer med å slappe av og sove.

Alt dette kan være tegn på overtrening, men som vi har vært inne på tidligere, det trenger ikke nødvendigvis være at du er overtrent. Dersom du ignorerer symptomer på overtrening, kan det føre til mer alvorlige tilstander senere. Hormonelle forandringer kan påvirke kroppen din. Anemia og jernmangel kan være følger av overtrening. Kronisk søvnløshet og depresjon kan også bli konsekvensen. Forkjølelse, influensa og andre infeksjoner blir mer vanlig, som en følge av at overtreningen svekker immunforsvaret ditt.

Hvor mye trening er for mye

Hvor mye trening som er for mye vil variere. En nybegynner kan gjennomføre relativt lite trening, og likevel trene for mye. For å vite hva som er for mye trening for deg, må du lytte til kroppen. Den vil si i fra når nok er nok. Er du ofte sliten, mangler overskudd og energi, er det signaler som forteller det at du bør ta det litt roligere en periode for hente inn igjen overskudd.

Relaterte artikler:

Overtrening blant løpere

Tegn på at du trenger restitusjon

Om forfatteren

Legg inn kommentar