Hvor mye sukker er det i cola

WHO anbefaler et sukkerinntak tilsvarende 50 gram, ved kaloriinntak på 2000 kalorier per dag. Hvor mye utgjør én cola på det daglige sukkerinntaket?

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

WHO retningslinjer for hvor mye sukker per dag

Nye retningslinjer for anbefalt inntak av sukker for å kontrollere usunn vektøkning og forebygge sekundære sykdommer ble publisert av Verdens helseorganisasjon (WHO) 5. mars 2015. Disse retningslinjene er basert på evaluering av flere vitenskapelige undersøkelser om forbruk av sukker hos voksne og barn og risikoen for usunn vektøkning.

WHOs retningslinjer fokuserer på inntak av tilsatt sukker. Dette inkluderer glukose og dekstrose, fruktose, husholdnings sukker (sukrose), så vel som malt sukker (maltose) og også sukkerarter som finnes i honning, sirup, fruktjuice og fruktjuice konsentrater. Raffinert sukker blir enten tilsatt maten av forbrukerne selv (f.eks. sukker i kaffe, honning i müsli), men de finnes også i mange bearbeidede matvarer (f.eks. ferdigretter, brus, kaker, desserter).

WHOs retningslinjer viser ikke til sukker som finnes naturlig i fersk frukt eller melk.

  • WHO anbefaler maksimalt 5 til 10 ts gratis sukker per dag
  • WHO anbefaler å redusere raffinert, tilsatt sukker i alle livsfaser til under 10 prosent av totalt antall kalorier, for å redusere risikoen for usunn vektøkning. Dette tilsvarer maksimalt 50 g sukker per dag (ca. 10 ts) for den gjennomsnittlige voksne (ved et kaloriinntak på 2000 kcal).

I tillegg mener WHO at en ytterligere reduksjon i tilsatt sukker til mindre enn fem prosent energi (dvs. ikke mer enn 5 ts sukker for voksne per dag) ville være fornuftig.

Hvor mye sukker er det i cola

En halv liter cola inneholder 53 gram tilsatt sukker. Anbefalt sukkerinntak når du har et kaloriinntak på 2000 kalorier, er 50 gram. Det betyr at du ved å drikke en cola hver dag får i deg mer sukker enn det WHO anbefaler. Når vi i tillegg vet av cola har lite eller ingen næringsmessig verdi, så er dette ikke drikken du bør få i deg. Hvis du i tillegg spiser annen mat med høyt sukkerinnhold, kan dette på sikt øke risikoen for overvekt og livsstilssykdommer.

Relaterte artikler:

who.int

Relaterte artikler:

Hvor mange gram sukker om dagen

Matvarer med mye sukker

Om forfatteren

Legg inn kommentar