Hvor mye søvn trenger man

Søvn er helt avgjørende for helsen din, men er ofte det første som blir ofret når man har det travelt. Hvor mye søvn trenger man?

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Hvor mye søvn trenger man

Når livet blir travelt, er det ofte søvn det første som blir forsømt eller ofret. Dette er uheldig fordi god søvn er like viktig for god helse som å spise sunn mat eller få nok trening. Les videre for å lære hvorfor søvn er så viktig for helsen din og hvor mye du bør få hver natt.

Søvn er grunnleggende for god helse

Søvn er mer enn bare en tid for kropp og sinn å hvile. Faktisk, mens du sover, er kroppen din på jobb. I løpet av denne tiden gjenoppbygger kroppen din muskler du har slitt ut i løpet av dagen, og renser bort skadelige plakk og avfall som produseres i hjernen. Dette er viktige prosesser som holder både sinnet og kroppen din i gang. Sinnet ditt behandler og reagerer på viktige følelser og opplevelser fra dagen og legger dem til minnet. Søvn er også viktig for å regulere følelsene dine. Det å faktisk bli berøvet søvn bare en natt kan øke følelsesmessig respons på negative følelser med 60%. For ikke å nevne, en mangel på det gjør det vanskelig for kroppen din å regulere viktige ting som appetittkontroll, immunforsvaret, god metabolsk funksjon og din evne til å opprettholde en normal kroppsvekt.

Til slutt spiller søvn en viktig rolle i å regulere døgnrytmen, eller den interne klokken. Denne indre klokken ligger på omtrent 24 timers timeplan, og regulerer når du føler deg våken og søvnig. Det kan også bidra til å regulere ting som metabolisme, immunfunksjon og betennelse. Selv om du kanskje tror du får god hvile, er ikke all søvn skapt like. Ikke bare er det viktig å få nok hver natt, men det er også viktig å få god kvalitet.

Likevel er det ingen universell definisjon for søvnkvalitet. Imidlertid kan det defineres som hvor lang tid det tar deg å sovne, hvor ofte du våkner i løpet av natten, hvor uthvilt du føler deg dagen etter, eller hvor mye tid du bruker i forskjellige søvnstadier.

Fordi god søvn er nødvendig for så mange aspekter ved god helse, bør du gjøre det å få nok hver natt til å bli høyt prioritert.

Å ikke prioritere søvn har negative helsemessige konsekvenser

Det anslås at nesten en tredjedel av voksne og to tredjedeler av elever på videregående skole ikke får nok søvn hver natt. Dessverre kan det å ikke få nok søvn av god kvalitet føre til mye mer skade enn bare å føle seg trøtt. Hvis du har søvnmangel, er du mindre i stand til å ta gode beslutninger, være mindre kreativ og ha større sannsynlighet for å bli involvert i en bilulykke eller dø i tidlig alder. Dette kan delvis skyldes det faktum at å ikke få nok søvn kan skade din kognitive ytelse. Som om det ikke var nok, kan dårlig søvn få deg til å føle deg mer negativ, mindre produktiv og handle mindre etisk på jobben. Enda verre, å få dårlig kvalitet eller ikke nok søvn øker også sjansene dine for å utvikle kroniske sykdommer som overvekt, hjertesykdom eller diabetes.

Hvor mye søvn du trenger avhenger av flere ting

Hvert individ har unike behov og preferanser, og svaret på hvor mye søvn du trenger er forskjellig. Likevel bestemmes mengden søvn du trenger per natt i stor grad av alderen din. Offisielle anbefalinger for søvnvarighet er fordelt på aldersgruppe:

  • Eldre voksne (65+): 7–8 timer
  • Voksne (18–64 år): 7–9 timer
  • Tenåringer (14–17 år): 8–10 timer
  • Skolebarn (6–13 år): 9–11 timer
  • Førskolebarn (3–5 år): 10–13 timer
  • Småbarn (1–2 år): 11–14 timer
  • Spedbarn (4–11 måneder): 12–15 timer
  • Nyfødte (0–3 måneder): 14–17 timer

Noen mennesker kan imidlertid trenge mer eller mindre søvn enn det som vanligvis anbefales, avhengig av følgende faktorer:

Genetikk

Genetikk er en annen faktor for hvor mange timer søvn du trenger per natt. Visse genetiske mutasjoner kan påvirke hvor lenge du trenger å sove, på hvilket tidspunkt på dagen du foretrekker å sove, og hvordan du reagerer på søvnmangel. For eksempel klarer de med én spesifikk genetisk mutasjon seg fint med rundt seks timer søvn, mens personer uten mutasjonen trenger omtrent åtte timer i gjennomsnitt. Og mennesker som bærer visse andre genetiske mutasjoner blir mer negativt påvirket av søvnmangel eller opplever dypere søvn. Dessverre er din genetikk ikke noe du kan endre, og det er ingen praktisk måte å vite om du har en av disse mutasjonene. Derfor er det viktig å ta hensyn til hvordan du føler deg for å avgjøre om du får riktig søvnmengde.

Søvnkvalitet

Kvaliteten på søvnen din kan også påvirke hvor mye du trenger. Hvis søvnkvaliteten din er dårlig, kan du oppleve at du fremdeles føler deg trøtt etter å ha fått det som bør anses som nok. Motsatt, hvis du får god kvalitet i søvn, kan du kanskje klare deg bedre med litt mindre. Mange studier har funnet at kort søvnvarighet, så vel som dårlig søvnkvalitet, er ansvarlig for mange negative, søvnrelaterte effekter. Derfor er det ikke bare viktig å fokusere på å sove lenge nok, men også på å sove godt nok. I tillegg kan mange vanlige søvnforstyrrelser ha negative effekter på søvnkvaliteten din, for eksempel søvnapnea. Hvis du regelmessig føler at du ikke sover godt eller er ekstremt sliten, og ikke vet hvorfor, er det lurt å snakke med legen din.

Relaterte artikler:

Hvor mye dyp søvn er normalt pr natt

Hvor mye REM søvn er vanlig

Om forfatteren

Legg inn kommentar