Hvor mye salt i vannet til kokt torsk

Mengden salt du bør bruke når du koker torsk avhenger av personlige preferanser og smak. Lær mer om hvor mye salt i vannet til kokt torsk.

Torsk er en populær fisk i mange norske husholdninger, kjent for sin milde smak og næringsrike innhold. Når det gjelder tilberedning av torsk, er det mange aspekter å vurdere, inkludert koketid, temperatur og ikke minst mengden salt i kokevannet. Dette kan virke som en liten detalj, men det spiller en stor rolle i både smaken og kvaliteten på den ferdige retten. I denne artikkelen skal vi utforske hvor mye salt man bør ha i vannet når man koker torsk, og hvordan dette påvirker sluttresultatet. Vi vil også se på de ernæringsmessige aspektene ved saltbruk og gi praktiske tips for optimal tilberedning.

Betydningen av salt i matlaging

Salt har vært brukt i matlaging i tusenvis av år, ikke bare som smakstilsetning, men også som konserveringsmiddel. I moderne tid er salting av mat en nøye balansert kunst, spesielt når det kommer til delikate proteiner som fisk. Salt fremhever naturlige smaker, hjelper med å bevare tekstur og kan til og med påvirke fiskens saftighet og munnfølelse.

Hvorfor salt er viktig når du koker torsk?

Når du koker torsk, spiller salt en kritisk rolle. Ikke bare forbedrer det smaken, men det bidrar også til å opprettholde fiskens struktur. Uten riktig mengde salt kan torsken lett bli smakløs eller til og med falle fra hverandre under koking. Dette skyldes saltløsningens evne til å koagulere proteiner, noe som gir fisken en fastere tekstur.

Relatert: Hvor mye salt i lettsaltet vann

Hvordan lettsalte torsk?

Å lettsalte torsk betyr å bruke en moderat mengde salt for å forbedre smak og tekstur uten å konservere fisken for lenge. Her er en enkel metode for å lettsalte torsk:

Ingredienser:

 • Torskfileter eller -biter
 • Salt
 • Sukker (valgfritt)
 • Urter og krydder etter smak (f.eks. dill, sitronskall, pepper)

Fremgangsmåte:

 1. Forbered saltblandingen: Bland sammen en blanding av salt og eventuelt litt sukker. Forholdet mellom salt og sukker kan variere, men en vanlig retningslinje er å bruke omtrent 1 del sukker til 3-4 deler salt. Dette hjelper til med å balansere smaken og redusere saltets overveldende effekt.
 2. Forbered torsk: Skjær torsk i passende porsjonsstykker om nødvendig, og fjern eventuelle bein. Du kan også la huden være på for ekstra smak og beskyttelse under saltingen.
 3. Påfør saltblandingen: Dryss saltblandingen jevnt over alle sider av torskstykkene. Du trenger ikke å gni saltet inn i fisken, bare sørg for at det er jevnt fordelt.
 4. Legg fisken i en form: Legg de saltede torskstykkene i en form eller en flat beholder, med skinnsiden ned hvis du har huden på.
 5. Tilsett urter og krydder: Dryss eventuelt urter og krydder etter smak over torskstykkene. Dette kan inkludere ting som dill, sitronskall, pepper eller andre favorittkrydder.
 6. Dekk til og kjøl ned: Dekk formen med plastfolie eller et lokk og plasser den i kjøleskapet. La fisken ligge i kjøleskapet i 1-2 timer, avhengig av tykkelsen på torskstykkene. Den lette saltingen hjelper til med å gi fisken en fin smak og fasthet.
 7. Skyll og tørk: Etter at saltingstiden er over, skyll forsiktig torskstykkene under kaldt rennende vann for å fjerne overflødig salt. Tørk dem deretter forsiktig med papirhåndklær.
 8. Tilberedning: Du kan tilberede de lettsaltede torskstykkene på forskjellige måter, for eksempel steke, grille eller bake dem. Fordi du allerede har tilført en moderat mengde salt, trenger du kanskje ikke å legge til ekstra salt i oppskriften.

Husk at denne metoden er ganske fleksibel, så du kan tilpasse den etter dine egne smakspreferanser.

Relatert: Torsk i form med grønnsaker og hvit saus

Hvor lenge salter man torsk?

Saltingstiden for torsk avhenger av flere faktorer, inkludert formålet med saltingen og den spesifikke metoden du bruker. Her er noen vanlige tilnærminger:

 1. Lettsalting for smak og tekstur: Hvis du ønsker å lettsalte torsk for å forbedre smak og tekstur, er en kort saltingstid på omtrent 1-2 timer vanligvis tilstrekkelig. Dette gir en subtil saltet smak og hjelper til med å gi fisken en fastere konsistens. Etter denne tiden, skyll torsk grundig for å fjerne overflødig salt før tilberedning.
 2. Konservering ved salting (hermetisering): Hvis målet ditt er å konservere torsk gjennom salting, kan saltingstiden variere avhengig av metoden du bruker. Generelt vil du vanligvis legge torsk i en saltlake og la den ligge i løsningen i kjøleskapet i omtrent 1-3 dager. Saltingstiden kan justeres basert på tykkelsen på fiskestykkene og hvor salt du ønsker at fisken skal være. Etter denne tiden vil fisken ha endret konsistens og smak, og den vil være mer holdbar.
 3. Gravlaks (gravet laks): For gravlaks, som er en spesiell metode for å salte og krydre laks, ligger fisken vanligvis i en blanding av salt, sukker og krydder i kjøleskapet i omtrent 1-3 dager. Tiden kan variere basert på laksens tykkelse og hvor smakfull du ønsker den skal være. Gravlaks er kjent for sin karakteristiske smak og tekstur.

Husk at disse tidene er omtrentlige retningslinjer, og du kan tilpasse dem basert på dine preferanser og oppskriften du følger. Smak på fisken underveis for å sikre at den er så salt som ønsket.

Relatert: Torsk i tomatsaus på lavkarbo

Hvor mye salt i vannet til kokt torsk?

her er en mer utfyllende forklaring på hvordan du kan koke torsk og velge mengden salt, samt en liste med trinn for trinn-instruksjoner.

Mengden salt du bruker til å koke torsk avhenger av flere faktorer, inkludert dine personlige preferanser og størrelsen på torskestykkene. Generelt sett er en retningslinje å bruke rundt 1-2 teskjeer (ca. 5-10 gram) salt per liter vann. Dette er en moderat mengde som hjelper til med å bevare fiskens naturlige smak. Du kan justere mengden salt etter din egen smak.

 1. Forberedelse av ingredienser:
  • Skjær torsk i passende porsjonsstykker, om ønskelig.
  • Fjern eventuelle bein eller skinn som du ikke vil ha med i retten.
 2. Klargjør kokevannet:
  • Fyll en stor kjele med tilstrekkelig vann til å dekke fisken.
  • Tilsett salt i vannet. Begynn med en moderat mengde (1-2 teskjeer per liter), og juster etter smak.
 3. Kok opp vannet:
  • Sett kjelen på komfyren og kok opp vannet over middels høy varme.
 4. Smak på vannet:
  • Når vannet koker, smak på det for å bedømme saltinnholdet. Husk at vannet bør være salt nok til å smake godt, men ikke overveldende.
 5. Legg til torsk:
  • Senk varmen til en forsiktig simmer.
  • Legg torskestykkene forsiktig i det kokende vannet. Pass på at de er nedsenket ordentlig.
 6. Kok torsk:
  • La fisken koke i noen få minutter, avhengig av tykkelsen på torskestykkene. Torsken er ferdig når den flaker seg lett med en gaffel og er gjennomsiktig helt gjennom.
 7. Fjern torsk:
  • Bruk en hullsleiv eller fiskespade for å forsiktig løfte ut torsk fra kokevannet. La overflødig vann renne av.
 8. Servering:
  • Server den kokte torsken umiddelbart, gjerne med tilbehør som kokte poteter, grønnsaker, saus eller en frisk sitronskive.
 9. Valgfritt:
  • Du kan også lage en enkel saus ved å blande litt av det kokte saltvannet med smør eller olje, urter og krydder etter smak. Dette kan legge til ekstra smak og saftighet til retten.

Husk at disse instruksjonene er generelle retningslinjer. Juster saltmengden og koketiden etter dine preferanser og den spesifikke fisken du bruker. Smak er subjektivt, så det er viktig å tilpasse oppskriften til din egen smak og preferanser.

Relatert: Stekt fersk torskerogn

Hvor lenge kan fisk ligge i salt?

Å legge fisk i salt er en prosess kjent som «salting» eller «hermetisering». Dette kan gjøres for å konservere fisken eller for å legge til smak og tekstur. Tiden fisken bør ligge i salt avhenger av flere faktorer, inkludert tykkelsen på fiskestykkene, saltmengden og formålet med saltingen. Her er noen vanlige metoder:

 1. Tørrsalting eller hermetisering: Dette innebærer å gni eller legge salt på fiskestykkene, vanligvis på begge sider, og deretter la dem ligge i kjøleskapet. Tiden det tar avhenger av tykkelsen på fisken. Generelt kan mindre fiskestykker trenge omtrent 1-2 timer, mens tykkere biter kan trenge opp til 24 timer. Etter at tiden er gått, må du skylle fisken godt for å fjerne overflødig salt før tilberedning.
 2. Gravlaks (gravet laks): Gravlaks er en populær metode for å salte fisk, spesielt laks. Fisken dekkes med en blanding av salt, sukker, urter og krydder, og deretter plasseres den i en form. Den skal ligge i denne blandingen i kjøleskapet i 1-3 dager. Tiden avhenger av tykkelsen på fisken og personlig smak.
 3. Kaldrøyking: Kaldrøyking er en metode som kombinerer salting med røyking for å konservere og gi smak til fisken. Prosessen tar vanligvis flere timer til dager, avhengig av fiskens tykkelse og røykingsteknikken.
 4. Saltlake: Fisk kan også legges i en saltlake, som er en blanding av vann og salt. Denne metoden brukes ofte til konservering og kan kreve lengre tid, vanligvis flere dager til uker, avhengig av fiskens størrelse og tykkelse.

Husk at det er viktig å følge retningslinjene nøye når du bruker salt for å unngå å overdrive saltingen, da dette kan resultere i for mye salt og en ubehagelig smak. Juster tid og mengde salt etter oppskriften du følger, eller basert på dine egne erfaringer over tid.

Relatert: Kalorier i torsk

Oppskrift på kokt torsk

Her er en grunnleggende oppskrift på hvordan du kan koke torsk:

Ingredienser:

 • Torskfileter eller -biter
 • Vann
 • Salt
 • Pepper
 • Eventuelt sitronskiver, friske urter eller grønnsaker etter ønske

Fremgangsmåte:

 1. Forbered torsk:
  • Skjær torsk i passende porsjonsstykker om nødvendig.
  • Fjern eventuelle bein og skinn.
 2. Klargjør kokevannet:
  • Fyll en stor kjele med tilstrekkelig vann til å dekke fisken.
  • Tilsett en moderat mengde salt i vannet. Start med omtrent 1-2 ts salt per liter vann, og juster etter smak.
 3. Tilsett smakstilsetninger (valgfritt):
  • Du kan legge til ekstra smak ved å legge til sitronskiver, friske urter som dill eller persille, eller noen grønnsaker som gulrøtter eller løk i kokevannet. Dette vil gi fisken ekstra smak.
 4. Kok opp vannet:
  • Sett kjelen på komfyren og kok opp vannet over middels høy varme.
 5. Senk varmen og tilsett torsk:
  • Når vannet koker, senk varmen til en forsiktig simmer.
  • Legg forsiktig torskstykkene i det kokende vannet. Pass på at de er nedsenket ordentlig.
 6. Kok torsk:
  • La fisken koke i noen få minutter, avhengig av tykkelsen på torskstykkene. Torsken er ferdig når den flaker seg lett med en gaffel og er gjennomsiktig helt gjennom.
 7. Fjern torsk fra vannet:
  • Bruk en hullsleiv eller fiskespade for å forsiktig løfte ut torsk fra kokevannet. La overflødig vann renne av.
 8. Servering:
  • Server den kokte torsken umiddelbart, gjerne med kokte poteter, dampede grønnsaker eller en frisk salat som tilbehør.
 9. Valgfritt:
  • Du kan lage en enkel saus ved å blande litt av det kokte saltvannet med smør eller olje, urter og krydder etter smak. Dette kan gi ekstra smak til retten.

Husk at koketiden kan variere avhengig av tykkelsen på fisken. Det er viktig å overvåke torskens tilstand mens den koker og sjekke for å sikre at den er tilberedt ordentlig.

Kokt torsk med eggesmør

Her er en oppskrift på kokt torsk med deilig eggesmør:

Ingredienser:

 • Torskfileter eller -biter
 • Vann
 • Salt
 • Pepper
 • 2-3 egg
 • Smør
 • Sitronsaft
 • Friske urter (f.eks. dill, persille) for garnityr

Fremgangsmåte:

 1. Forbered torsk:
  • Skjær torsk i passende porsjonsstykker om nødvendig.
  • Fjern eventuelle bein og skinn.
 2. Kok opp vannet:
  • Fyll en stor kjele med vann og tilsett en god klype salt.
  • Sett kjelen på komfyren og kok opp vannet over middels høy varme.
 3. Kok torsk:
  • Når vannet koker, senk varmen til en forsiktig simmer.
  • Legg forsiktig torskstykkene i det kokende vannet. Pass på at de er nedsenket ordentlig.
  • La fisken koke i noen få minutter, avhengig av tykkelsen på torskstykkene. Fisken er ferdig når den flaker seg lett med en gaffel og er gjennomsiktig helt gjennom.
 4. Forbered eggesmør:
  • Kok eggene til de er hardkokte (ca. 10-12 minutter). Avkjøl eggene raskt i kaldt vann og skrell dem deretter. Kutt eggene i små biter.
 5. Lag eggesmør:
  • Smelt en passende mengde smør i en stekepanne over middels varme.
  • Tilsett de hakkede eggene i smøret og stek dem lett sammen i et par minutter til de er varme og smaken blander seg.
 6. Smak til og server:
  • Tilsett litt sitronsaft i eggesmøret for å balansere smaken.
  • Smak til eggesmøret med salt og pepper etter behov.
 7. Servering:
  • Anrett de kokte torskestykkene på tallerkener.
  • Hell det deilige eggesmøret over torsk, og dryss eventuelt friske urter som dill eller persille på toppen for ekstra smak og presentasjon.
 8. Tilbehør:
  • Server torsken med kokte poteter, dampede grønnsaker eller en frisk salat for en komplett måltid.

Denne oppskriften gir deg en velsmakende og enkel måte å tilberede kokt torsk med et smakfullt eggesmør.

Kokt torsk med bacon

Her er en oppskrift på kokt torsk med bacon:

Ingredienser:

 • Torskfileter eller -biter
 • Vann
 • Salt
 • Pepper
 • Baconskiver
 • Smør
 • Friske urter (f.eks. persille eller dill) for garnityr

Fremgangsmåte:

 1. Forbered torsk:
  • Skjær torsk i passende porsjonsstykker om nødvendig.
  • Fjern eventuelle bein og skinn.
 2. Kok opp vannet:
  • Fyll en stor kjele med vann og tilsett en god klype salt.
  • Sett kjelen på komfyren og kok opp vannet over middels høy varme.
 3. Kok torsk:
  • Når vannet koker, senk varmen til en forsiktig simmer.
  • Legg forsiktig torskstykkene i det kokende vannet. Pass på at de er nedsenket ordentlig.
  • La fisken koke i noen få minutter, avhengig av tykkelsen på torskstykkene. Fisken er ferdig når den flaker seg lett med en gaffel og er gjennomsiktig helt gjennom.
 4. Stek bacon:
  • Mens torsken koker, stek baconskiver i en stekepanne til de er sprø og gylne. Legg de stekte baconskivene på papirhåndklær for å fjerne overflødig fett.
 5. Servering:
  • Anrett de kokte torskestykkene på tallerkener.
  • Legg en skive bacon over hvert torskstykke, eller smuldre baconet og dryss det over fisken.
 6. Garnityr:
  • Dryss friske urter som persille eller dill over torsken og baconet for ekstra smak og presentasjon.
 7. Tilbehør:
  • Server torsken med kokte poteter, dampede grønnsaker eller en frisk salat for å fullføre måltidet.

Denne oppskriften gir en deilig kombinasjon av kokt torsk og sprø bacon som gir en fin kontrast i smak og tekstur.

Tilbehør til kokt torsk

Det er mange deilige tilbehør som kan serveres sammen med kokt torsk for å skape en balansert og smakfull måltid. Her er noen forslag:

 1. Kokte poteter:
  • Server kokte eller dampede poteter som tilbehør. Du kan bruke små nypoteter, vanlige poteter eller til og med potetmos.
 2. Dampede grønnsaker:
  • Dampede eller kokte grønnsaker som brokkoli, asparges, gulrøtter, erter eller blomkål kan legge til farge og næring i måltidet.
 3. Salat:
  • En frisk salat med grønne blader, agurk, tomater, løk, avokado og en deilig dressing kan være et friskt og sunt tillegg.
 4. Smørsaus:
  • En enkel smørsaus laget med smør, sitronsaft, urter og krydder kan gi en ekstra dimensjon av smak til torsken.
 5. Hvit saus:
  • En mild hvit saus laget med melk, smør og eventuelt litt muskatnøtt kan være et deilig tilbehør til torsk.
 6. Eggesmør:
  • Lag et smakfullt eggesmør ved å blande hardkokte egg med smør, urter og krydder. Dette kan gi en rik smak til torsken.
 7. Potetmos:
  • Server torsk med en skje potetmos laget med smør, melk og krydder.
 8. Citrusbasert saus:
  • Lag en saus ved å blande sitronsaft, smør, hvitvin, urter og krydder. Denne sausen kan gi en frisk og syrlig smak til torsken.
 9. Grønnsakspurre:
  • Lag en purre av dampede eller kokte grønnsaker som du kan servere som en siderett.
 10. Bulgur eller quinoa:
  • For en sunnere alternativ kan du servere kokt torsk med bulgur, quinoa eller andre kornprodukter.

Husk at tilbehøret kan tilpasses etter smak og preferanser. Velg det som passer best til ditt måltid og de ingrediensene du har tilgjengelig.

Konklusjon

Å vite hvor mye salt du skal bruke i kokevannet til torsk er en viktig ferdighet for å sikre en velsmakende og sunn rett. Mens 1-2 spiseskjeer per liter vann er en god generell regel, kan justeringer gjøres basert på personlig smak og helsebehov. Husk også å velge bærekraftig fisk og bruke ulike salter og smaksforsterkere for å forbedre din matlaging. Ved å følge disse retningslinjene kan du nyte perfekt kokt torsk hver gang, samtidig som du tar vare på helsen og miljøet.

Referanser

 1. Institute of Medicine. (2005). Dietary Reference Intakes for Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate. Washington, DC: The National Academies Press.
 2. Liem, D. G., & de Graaf, C. (2004). Sweet and sour preferences in young children and adults: role of repeated exposure. Physiology & Behavior, 83(3), 421-429.
 3. Marine Stewardship Council. (2023). Sustainable fishing. Hentet fra https://www.msc.org/what-we-are-doing/sustainable-fishing
 4. World Health Organization. (2020). Sodium intake for adults and children. Hentet fra https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction

Om forfatteren