Hvor mye rem søvn

Hvis du får den anbefalte mengden søvn – syv til ni timer om natten – tilbringer du omtrent en tredjedel av livet ditt i søvn. Lær mer om hvor mye rem søvn som er vanlig, og hvordan du skal få nok dyp søvn.

Selv om det kan virke som mye tid, er sinnet og kroppen veldig opptatt i løpet av den tiden, slik at du kan være produktiv, energisk og sunn når du er våken. Det er fem stadier av søvn som roterer mellom ikke-raske øyebevegelser (NREM) og raske øyebevegelser (REM) og inkluderer døsighet, lett søvn, moderat til dyp søvn, dypeste søvn og drømmer. Eksperter har anbefalt at voksne får omtrent 7 til 9 timer søvn per natt. Ny forskning tar sikte på å identifisere ikke bare hvor mye søvn du trenger – men også hvor mye av hvert søvnstadium du trenger.

Stadiene av søvn

Søvnstadier 1, 2 og REM består av lett søvn, mens 3 og 4 omfatter dyp søvn.

Fase 1

I løpet av trinn 1 går du fra å være våken til å sove. Dette er en lett NREM-søvn som ikke varer veldig lenge. Du kan begynne å slappe av og drømme, men du kan også rykke når du går over til stadium 2.

Fase 2

Trinn 2 av søvnsyklusen er fortsatt en lett søvn, men du går inn i en jevnere søvn. Pusten og hjerteslag reduseres, og musklene slapper av. Kroppstemperaturen din synker, og hjernebølgene dine er mindre aktive.

Fase 3 og 4

I trinn 3 går du inn i dyp søvn, og trinn 4 er det dypeste søvnstadiet. Under dyp søvn når pusten, hjerterytmen, kroppstemperaturen og hjernebølgene sine laveste nivåer. Musklene dine er ekstremt avslappede, og du er vanskeligst å vekke.

Fase 4 er kjent som helbredelsesstadiet, når vekst og reparasjon av vev finner sted, frigjøres viktige hormoner for å gjøre jobben sin, og cellulær energi gjenopprettes.

REM søvn

Nattens første REM-syklus begynner omtrent 90 minutter etter at du har sovnet og gjentar seg hvert 90. minutt. Øynene dine beveger seg raskt bak øyelokkene og hjernebølgene dine ligner på de til en som er våken. Pusten, hjertefrekvensen og blodtrykket stiger til nesten-våkne nivåer. REM-søvn, ofte referert til som stadium 5, er når det er mest sannsynlig at du drømmer. Armene og bena dine blir midlertidig lammet i løpet av dette stadiet for å hindre deg i å fysisk utføre drømmene dine.

Hvor mye dyp søvn bør du få?

Hos friske voksne er omtrent 13 til 23 prosent av søvnen dyp søvn. Så hvis du sover 8 timer om natten, er det omtrent 62 til 110 minutter. Men når du blir eldre trenger du mindre dyp søvn.

Under dyp søvn finner en rekke funksjoner sted i sinnet og kroppen:

 • minnene konsolideres
 • lærings- og følelsesprosess
 • fysisk restitusjon skjer
 • blodsukkernivået og stoffskiftet balanserer ut
 • immunsystemet får energi
 • hjernen avgifter

Uten dyp søvn kan ikke disse funksjonene finne sted, og symptomene på søvnmangel starter. På den annen side ser det ikke ut til å være noe slikt som for mye dyp søvn.

Hvor mye REM-søvn bør du få

Selv om det ikke er noen offisiell konsensus om hvor mye REM-søvn du bør få, er det mest vanlig å drømme på dette stadiet. Eksperter tror at å drømme hjelper deg med å behandle følelser og befeste visse minner.

For de fleste voksne tar REM opp omtrent 20 til 25 prosent av søvnen, og dette ser ut til å være sunt under gjennomsnittlige søvnsykluser. Imidlertid reiser søvnforskning noen interessante spørsmål. En fersk studie antydet at høyere mengder REM-søvn kan være assosiert med depresjon. Men ikke gjør plutselige endringer i søvnvanene dine – det er ikke klart hva som er årsaken og hvilken som er effekten.

Hvor mye lett søvn trenger du?

Selv om søvnforskere mener at lett søvn er bra for deg, er det ikke noe minimum å strebe etter. Lett søvn er vanligvis standardstadiet, en som er nesten umulig å unngå hvis du i det hele tatt sover. For mye søvn på en regelmessig basis er imidlertid knyttet til fedme, depresjon, smerte, hjertesykdom og til og med økt risiko for død.

Hvor mye dyp og lett søvn trenger barn?

Babyer og barn trenger mer søvn enn voksne. Babyer trenger mest, og sover omtrent 16 timer hvert døgn. Omtrent 50 prosent av søvnen deres tilbringes i REM-stadiet, mens de andre 50 prosentene er delt mellom trinn 1 til 4 og NREM-søvn som går mellom lys og dyp.

Når barn blir eldre, varierer mengden søvn de trenger:

 • småbarn: 11 til 14 timer
 • førskolebarn: 10 til 13 timer
 • barn i skolealder: 9 til 12 timer
 • tenåringer: 8 til 10 timer

Med nok søvn som ser ut til å være avslappende, er det sannsynlig at lys-, dyp- og REM-forholdet er akkurat der det skal være hos unge mennesker.

Hvis de har problemer med å sovne, holde seg i søvn eller sove godt, eller hvis de sover for mye i forhold til alderen, kan barn være irritable, kan ha lærings- og hukommelsesproblemer, eller kan være mer utsatt for sykdom.

Hvordan øke mengden dyp søvn

Hvis du sover 8 timer, men kaster og snur deg hele natten, kan det hende du ikke får nok dyp søvn. Det er umulig å tvinge hjernen din til å gå i dyp søvn, men det er en rekke strategier som har vist seg å være lovende når det gjelder å øke prosentandelen av dyp søvn. Disse inkluderer:

 • redusere stress
 • etablere søvnritualer og rutiner
 • bruke en øyemaske for å blokkere lys
 • sove i et kjølig rom
 • trene
 • spise et sunt kosthold
 • meditasjon

Selv om vitenskapen fortsatt er ny, er en rekke søvnsporere tilgjengelige som kan hjelpe deg med å spore søvnmønsteret ditt og se hvor mye lys, REM og dyp søvn du får.

Relaterte artikler:

Søvnbehov barn

Hvordan bli trøtt og sovne fort

Referanser

Om forfatteren