Hvor mye protein kan kroppen ta opp

Protein er nøkkelen til nesten alle biologiske prosesser. Lær mer om anbefalt proteininntak og hvor mye protein kroppen kan ta opp.

Hvor mye protein kan kroppen ta opp?

Proteiner er de mest allsidige molekylene for menneskekroppen og er nøkkelen til nesten alle biologiske prosesser. Gjennomsnittlig anbefalt kostholdsgodtgjørelse for protein beregnes ved å bruke forholdet 1 gram protein for hver kilo kroppsvekt på en person.

Det anbefalte inntaket av protein avhenger av faktorer, for eksempel:

  • alder
  • kjønn
  • graviditet og amming
  • aktivitetsnivå

Voksne anbefales generelt å spise 0,8 g per kilo (kg) kroppsvekt daglig.

Anbefalt proteininntak

I følge Institute for Medicine (IOM) er den daglige RDA for protein som følger:

Nyfødte og barnProtein i gram
0–6 måneder9.1
6–12 måneder11.0
1–3 år13.0
4–8 år19.0
Menn
9–13 år34.0
14–18 år52.0
19–70 år og eldre56.0
Kvinner
9–13 år34.0
14–70 år og eldre46.0
Gravide og ammende
Alle aldre71.0

Å være fysisk aktiv kan øke behovet for protein som folk bør spise. En studie fra 2016 anbefaler å spise:

  • 1,0 g protein per kg kroppsvekt med minimalt aktivitetsnivå
  • 1,3 g protein per kg kroppsvekt med moderat aktivitetsnivå
  • 1,6 g protein per kg kroppsvekt med intense aktivitetsnivåer

Alle som er gravide eller ammer, må spise mye mer protein enn andre mennesker. Noen studier har også funnet at folk kan trenge å øke proteininntaket når de eldes. En studie fra 2016 konkluderte med at eldre voksne burde spise mer protein enn det som i dag er anbefalt for å fremme sunn aldring. Forskerne anbefalte at voksne ideelt sett skulle konsumere protein i området 1,2-1,6 g per kg kroppsvekt daglig, for å forhindre aldersrelatert muskeltap eller sarkopeni. Studien konkluderte også med at disse mengdene også ville forbedre appetittkontroll, metthetsfølelse og vekthåndtering.

Bivirkninger av for mye protein

Å konsumere for mye protein regelmessig kan forårsake ubehag i tarmen og fordøyelsesbesvær. Mennesker kan typisk konsumere 2 gram protein per kg kroppsvekt daglig, på sikt, uten nevneverdige bivirkninger. Noen mennesker, for eksempel eliteidrettsutøvere, kan kanskje spise så mye som 3,5 gram per kg kroppsvekt daglig uten noen bivirkninger. Mest forskning indikerer at å spise mer enn 2 gram per kg kroppsvekt daglig protein over lang tid kan forårsake helseproblemer.

Symptomer forbundet med for mye protein inkluderer:

  • ubehag i tarmen og fordøyelsesbesvær
  • dehydrering
  • uforklarlig utmattelse
  • kvalme
  • irritabilitet
  • hodepine
  • diaré

Det er alvorlige risikoer forbundet med kronisk proteinoverforbruk, inkludert:

  • hjerte-og karsykdommer
  • lidelser i blodkar
  • lever- og nyreskader
  • beslag
  • død

Leger har også koblet visse forhold til kronisk proteinoverforbruk:

  • Type 2 diabetes
  • kreft
  • osteoporose og osteopeni

Relaterte artikler:

Hvorfor er proteiner viktig

Proteiner før eller etter trening

Om forfatteren

Legg inn kommentar