Hvor mye må man gå for å gå ned i vekt

Lær mer om hvor mye du må går for å gå ned i vekt, og hvordan trening med vekslende intensitet sammen med et balansert kosthold får deg ned i vekt.

Aktivitetsnivå og kaloriinntak

Ditt aktivitetsnivå kombinert med hvor mange kalorier du får i deg per dag, er bestemmende for om du har et kalorioverskudd eller -underskudd i løpet av en dag. Det er fullt mulig å gå 10 km hver dag, men likevel ha et kalorioverskudd. Hvor mange kalorier du forbrenner i løpet av en time avhenger av med hvilken intensitet du trener. Er du mosjonist og gjennomfører løping med moderat intensitet i én time, kan du regne med å forbrenne 600-700 kalorier. Går du en tur med samme intensitet kan du regne med å forbrenne omtrent 40-50 prosent av disse kaloriene, 300-400 kalorier. Så hvis du går 1 time hver dag, kan vi anta at du forbrenner rundt 300-400 kalorier. Teoretisk sett bør det være mulig å la disse 300-400 kaloriene utgjøre kaloriunderskuddet som kan bidra til at du går ned i vekt. I praksis vil det antakelig fortone seg litt annerledes, fordi når du trener vil det gi økt appetitt. Kroppen vil prøve å kompensere for de kaloriene den har brukt, slik at du likevel kan ende opp i null (beste fall) eller at du ender opp med et kalorioverskudd, selv om du trener.

Beregne kaloribehov med BMR kalkulator

En måte du kan ha bedre kontroll på hvor mange kalorier du trenger, er å bruke en kalorikalkulator som estimerer ditt kaloribehov ut fra BMR og CPM. BMR står for ‘Basal Metbolic Rate’ som er kaloriene kroppen trenger for å opprettholde nødvendige livsfunksjoner. CPM er antall kalorier du trenger for å opprettholde nåværende kroppsvekt.

Legg inn alder, høyde og vekt i kalorikalkulatoren nedenfor, og angi ditt aktivitetsnivå. Basert på dataene du legger inn vil kalkulere BMR og CPM, og du får også en oversikt over balansen mellom fett, proteiner og karbohydrater du trenger i kostholdet ditt (artikkelen fortsetter under kalorikalkulatoren).

Kalorikalkulatoren gir deg et estimat

Kalorikalkulatoren gir deg et estimat basert på kjønn, alder, vekt og aktivitetsnivå, og kan derfor avvike fra hva som er ditt faktiske kaloribehov. Det kan likevel være interessant med tanke på hvor mange kalorier du trenger i løpet av en dag.

Hvor mye må man gå for å gå ned i vekt

Hvor mye du må gå for å gå ned i vekt avhenger altså av hvor stort kaloriunderskudd du greier å skape i løpet av en dag. Jo høyere intensitet du gjennomfører på treningen, jo større appetitt kan det vekke hos deg i etterkant av treningen. Således kan det å gå turer med lav intensitet være en smart måte å gå ned i vekt, fordi det blir enklere å kontrollere kaloriinntaket. Husk at et sunt og balansert kosthold vil bidra sterkt til at du greier å redusere kaloriinntaket ditt i løpet av en dag.

Relaterte artikler:

SpurtBMR

Sett deg mål med kalorikalkulator

Om forfatteren

Legg inn kommentar