Hvor mye kalorier forbrenner jeg

Antall forbrente kalorier hver dag er direkte knyttet til vekttap, vektøkning eller vektvedlikehold. Lær mer om hvor mye kalorier du forbrenner.

Hvor mye kalorier forbrenner jeg?

For å gå ned i vekt, må man forbrenne flere kalorier enn man tar inn, og skape et kaloriunderskudd. Men for å gjøre dette, er det avgjørende å vite hvor mange kalorier man forbrenner hver dag.

Hva er en kalori?

De tre viktigste matvaregruppene – proteiner, karbohydrater og fett – har forskjellige kaloriinnhold. De fleste matprodukter vil vise næringsinnholdet, inkludert kalorier. De fleste tenker på kalorier som bare å gjøre med mat og vekttap. Imidlertid er en kalori en enhet av varmeenergi. En kalori er mengden energi som trengs for å øke 1 gram vann med 1 ° C. Denne målingen kan brukes til mange forskjellige mekanismer som frigjør energi utenom menneskekroppen. For menneskekroppen er kalorier et mål på hvor mye energi kroppen trenger for å fungere.

Mat inneholder kalorier. Ulike mat har forskjellige kaloritellinger, noe som betyr at hver mat har en annen mengde potensiell energi. Det er tre grunnleggende typer mat som utgjør all maten som mennesker spiser: karbohydrater, proteiner og fett. Disse tre forskjellige typer mat har varierende mengder potensiell energi per gram.

Kalorifordelingen per g for hver matvaretype er som følger:

  • Karbohydrater: 4 kalorier per gram
  • Proteiner: 4 kalorier per gram
  • Fett: 9 kalorier per gram

Beregne daglig kaloriforbrenning

Beregning av kalorier som er konsumert og forbrent, kan hjelpe med vektstyring. Ulike apper og kalkulatorer er tilgjengelige for å hjelpe til med dette. Å kunne regne ut hvor mange kalorier som forbrennes hver dag, er avgjørende for enhver person som ønsker å opprettholde, miste eller gå opp i vekt. Å vite hvilke faktorer som bidrar til kaloriforbrenning, kan hjelpe en person til å endre kostholdet eller treningsprogrammet for å imøtekomme målet.

En godkjent metode for å beregne hvor mange kalorier en person forbrenner hver dag er Harris-Benedict formelen. Opprinnelig utviklet på begynnelsen av det 20. århundre, ble det revidert i 1984 og igjen i 1990 for å forbedre nøyaktigheten.

Harris-Benedict-formelen er en relativt enkel prosess der en person multipliserer sin basale metabolske rate (BMR) med sitt gjennomsnittlige daglige aktivitetsnivå. BMR er antall kalorier en person forbrenner for å opprettholde livsnødvendige funksjoner i kroppen. BMR varierer basert på alder, kjønn, størrelse og genetikk. For å beregne BMR bruker en person centimeter for høyde, kg for vekt og år for alder i følgende formler:

  • For menn: 66 + (6,2 x vekt) + (12,7 x høyde) – (6,76 x alder)
  • For kvinner: 655,1 + (4,35 x vekt) + (4,7 x høyde) – (4,7 x alder)

Resultatene fra BMR-beregningen blir deretter brukt til å multiplisere mot den gjennomsnittlige daglige aktiviteten til personen. Poeng deles ut basert på hvor aktiv en person er.

Poeng for aktivitetsnivåer er som følger:

  • 1,2 poeng for en person som gjør lite eller ingen trening
  • 1,37 poeng for en litt aktiv person som gjør lett trening 1–3 dager i uken
  • 1,55 poeng for en moderat aktiv person som utfører moderat trening 3–5 dager i uken
  • 1.725 poeng for en veldig aktiv person som trener hardt 6–7 dager i uken
  • 1,9 poeng for en ekstra aktiv person som enten har en fysisk krevende jobb eller har en spesielt utfordrende treningsrutine

Når BMR er beregnet og aktivitetspoengene blir bestemt, multipliseres de to scorene.

For de som ikke ønsker å gjøre beregningene selv, er det en rekke kalorikalkulatorer tilgjengelig online. De fleste bruker en lignende formel for å regne ut forbrente kalorier.

Relaterte artikler:

Hvor mange kalorier for å gå ned 1 kg i uka

Hvor mange kalorier bør man forbrenne på trening

Om forfatteren

Legg inn kommentar