Hvor mye gryterett pr person

Lær hvordan du beregner riktig mengde gryterett per person. Unngå matsvinn og sikre at alle blir mette med disse enkle tipsene.

Gryteretter er en perfekt løsning for en varmende og mettende middag, men hvor mye trenger du egentlig per person? For å unngå matsvinn og sikre at alle blir mette, er det lurt å planlegge mengden på forhånd. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvor mye gryterett du trenger per person, og gi deg tips til hvordan du kan beregne riktig mengde.

Hva er en gryterett?

En gryterett er en matrett tilberedt i en gryte, ofte med en kombinasjon av kjøtt, grønnsaker, belgfrukter og krydder. Gryteretter er populære på grunn av deres enkelhet, allsidighet og muligheten til å lage store mengder mat som kan serveres over flere dager. Dette gjør dem til et utmerket valg for travle husholdninger som ønsker å opprettholde et sunt kosthold uten å bruke for mye tid på matlaging.

Ernæringsmessige fordeler med gryteretter

Gryteretter kan være svært næringsrike hvis de tilberedes med riktige ingredienser. De kan inkludere en rekke matvarer fra forskjellige matvaregrupper, som gir en balansert mengde proteiner, karbohydrater, fett, vitaminer og mineraler. For eksempel kan en gryterett med kylling, bønner og grønnsaker tilby en god balanse av proteiner, fiber og essensielle næringsstoffer som jern og vitamin C.

Anbefalte porsjonsstørrelser

Ifølge Helsedirektoratet (2020) bør et sunt kosthold inkludere en passende balanse mellom ulike næringsstoffer. For gryteretter spesifikt kan porsjonsstørrelser variere basert på alder, kjønn, aktivitetsnivå og individuelle helsebehov.

Voksne

For voksne anbefales det at en porsjon gryterett inneholder rundt 500-700 kalorier. Dette tilsvarer omtrent 300-400 gram ferdiglaget gryterett, avhengig av ingrediensene som brukes. En typisk porsjon bør inkludere:

 • 150-200 gram proteinkilde (for eksempel kylling, biff, eller tofu)
 • 100-150 gram grønnsaker (som gulrøtter, brokkoli eller paprika)
 • 50-100 gram karbohydratkilde (som poteter, ris eller bønner)

Barn

Barn har lavere kaloribehov enn voksne, og deres porsjonsstørrelser bør justeres deretter. En passende porsjon for barn kan være rundt 200-300 gram, med mindre mengder av hver komponent. Det er viktig å inkludere et variert utvalg av næringsrike ingredienser for å støtte vekst og utvikling.

Eldre

Eldre mennesker kan ha spesifikke ernæringsbehov som krever justeringer i porsjonsstørrelser. De kan ha redusert appetitt og behov for mer næringsrike, mindre porsjoner. En porsjon på 250-350 gram kan være passende, med fokus på lettfordøyelige ingredienser og tilstrekkelig mengde proteiner for å opprettholde muskelmasse.

Faktorer å ta i betraktning

Flere faktorer spiller inn når du skal beregne hvor mye gryterett du trenger per person. Disse inkluderer:

 • Appetitt: Noen personer spiser mer enn andre, så det er lurt å ta hensyn til gjestenes appetitt når du planlegger.
 • Type gryterett: Kraftige gryteretter med mye kjøtt og grønnsaker metter mer enn tynnere supper.
 • Tilbehør: Serverer du gryteretten med brød, ris eller poteter? Tilbehør vil bidra til å mette gjestene, og du kan dermed beregne en litt mindre porsjon gryterett.
 • Måltidstype: Er gryteretten et hovedmåltid eller en forrett? For et hovedmåltid trenger du ca. 200-300 gram gryterett per person, mens en forrett kan bestå av 100-150 gram.

Relatert: Digg mat når man er syk

Generelle retningslinjer

Her er noen generelle retningslinjer for hvor mye gryterett du trenger per person:

 • Kjøtt/fisk: 150-200 gram for et hovedmåltid, 100-150 gram for en forrett.
 • Grønnsaker: 200-300 gram for et hovedmåltid, 100-200 gram for en forrett.
 • Væsken: 1-2 liter per 4 personer.

Tips til beregning av riktig mengde gryterett per person

 • Bruk en kjøkkenvekt: Den mest nøyaktige måten å beregne porsjoner på er å bruke en kjøkkenvekt.
 • Ta hensyn til gjestenes appetitt: Serverer du til personer med stor appetitt, kan du beregne en litt større porsjon.
 • Lag litt ekstra: Det er alltid bedre å ha litt for mye mat enn for lite. Rester av gryterett kan fryses ned og spises senere.
 • Spør gjestene om allergier eller preferanser: Noen gjester kan ha allergier eller preferanser når det gjelder mat. Spør dem i forkant av måltidet for å sikre at de kan nyte gryteretten din.

Relatert: Gryterett med kikerter oppskrift

Praktiske løsninger for porsjonskontroll

Bruk av kjøkkenvekter

En av de mest effektive måtene å kontrollere porsjonsstørrelser på er å bruke en kjøkkenvekt. Ved å veie ingrediensene før tilberedning, kan du sikre at hver porsjon inneholder riktig mengde av hver komponent. Dette er spesielt nyttig for de som følger en spesifikk diettplan eller har behov for nøyaktig kaloriinntak.

Visuelle hjelpemidler

Visuelle hjelpemidler kan også være nyttige for å estimere porsjonsstørrelser. For eksempel kan en porsjon proteiner være omtrent på størrelse med en håndflate, mens en porsjon grønnsaker kan være på størrelse med en knyttneve. Dette kan gjøre det enklere å servere riktig mengde uten å måtte bruke vekter.

Oppbevaring og gjenbruk

Gryteretter er ideelle for å lage i store mengder og oppbevare i porsjonerte beholdere for senere bruk. Ved å dele opp gryteretten i individuelle porsjoner før lagring, kan du enkelt varme opp en passende mengde uten å måtte bekymre deg for å spise for mye.

Variere gryteretten for ekstra smak og variasjon

Gryteretter er en allsidig matrett som kan varieres i det uendelige. Ved å bytte ut kjøtt, grønnsaker og krydder kan du lage en rekke forskjellige gryteretter som passer til enhver smak og anledning. Her er noen tips til hvordan du kan variere gryteretten:

Kjøtt og fisk:

 • Bruk forskjellige typer kjøtt eller fisk, som kylling, storfe, svin, lam, laks eller ørret.
 • Prøv vegetariske eller veganske alternativer, som linser, bønner, tofu eller tempeh.

Grønnsaker:

 • Bruk et bredt utvalg av grønnsaker, som rotgrønnsaker, kålrot, gulrøtter, selleri, poteter, paprika, brokkoli, blomkål, sopp og løk.
 • Tilsett friske urter, som timian, rosmarin, oregano eller basilikum, for ekstra smak.

Krydder:

 • Eksperimenter med forskjellige krydderblandinger, som karri, chili, paprika eller garam masala.
 • Tilsett friske krydderurter, som chili, ingefær eller hvitløk, for ekstra smak.

Tilbehør:

 • Server gryteretten med forskjellige typer tilbehør, som brød, ris, poteter eller pasta.
 • Tilsett en frisk salat eller grønnsaksmos for et mer komplett måltid.

Eksempler på forskjellige gryteretter:

 • Klassisk boeuf bourguignon: En fransk gryterett med storfekjøtt, rødvin og sopp.
 • Chilli con carne: En meksikansk gryterett med kjøttdeig, bønner, chili og paprika.
 • Indisk kyllinggryte: En krydret gryterett med kylling, yoghurt og garam masala.
 • Vegetarisk linsesuppe: En mettende og næringsrik gryterett med linser, grønnsaker og krydder.

Servering og tips

 • Servere gryteretten varm i en gryte eller serveringsfat.
 • Pynt med friske urter eller grønnsaker.
 • Tilby et utvalg av forskjellige tilbehør.
 • Restene av gryteretten kan fryses ned og spises senere.
 • Bruk god tid på å koke gryteretten slik at smakene får tid til å utvikle seg.
 • Smak til gryteretten med salt og pepper underveis i kokingen.
 • Tilsett litt ekstra væske hvis gryteretten blir for tykk.
 • Server gryteretten med et godt brød eller ris.

Relatert: Verdens beste gryterett med kjøttdeig

Kostholdsanbefalinger og gryteretter

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO, 2021) bør et sunt kosthold inkludere et variert inntak av matvarer for å sikre tilstrekkelig inntak av alle essensielle næringsstoffer. Gryteretter, med sin kombinasjon av ulike matgrupper, kan være en utmerket måte å oppnå dette på.

Inkludering av fullkorn

Fullkorn som brun ris, bygg og quinoa kan øke fiberinnholdet i gryteretter, noe som er viktig for fordøyelseshelsen. Fiber hjelper til med å opprettholde en sunn tarmflora og kan bidra til å redusere risikoen for kroniske sykdommer som hjertesykdom og diabetes.

Bruk av magre proteinkilder

Magre proteinkilder som kyllingbryst, fisk og belgfrukter kan redusere fettinnholdet i gryteretter, noe som er gunstig for hjertesunnheten. Det anbefales å begrense bruken av rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter på grunn av deres høyere innhold av mettet fett og natrium.

Grønnsaker og frukt

Grønnsaker og frukt bør utgjøre en stor del av gryteretter for å sikre et høyt inntak av vitaminer, mineraler og antioksidanter. Det er også viktig å variere typene grønnsaker som brukes for å få en bredere spekter av næringsstoffer.

Oppskrifter på gryteretter

Her er noen oppskrifter på forskjellige gryteretter som du kan prøve:

Klassisk boeuf bourguignon:

 • Ingredienser: 1 kg storfekjøtt, 2 flasker rødvin, 100 g bacon, 2 gulrøtter, 2 løk, 2 fedd hvitløk, 1 ss tomatpuré, 1 ts timian, 1 ts laurbærblad, salt og pepper.
 • Fremgangsmåte: Skjær kjøttet i terninger og brun det i baconfett. Tilsett grønnsaker og hvitløk og la det surre i noen minutter. Tilsett rødvin, tomatpuré, timian og laurbærblad. Kok opp og la det småkoke i ca. 2 timer, eller til kjøttet er mørt. Smak til med salt og pepper.

Chilli con carne:

 • Ingredienser: 500 g kjøttdeig, 1 boks kidneybønner, 1 boks svarte bønner, 1 boks mais, 1 løk, 2 fedd hvitløk, 1 paprika, 1 chili, 1 ts chilipulver, 1 ts spisskummen, 1 ts oregano, salt og pepper.
 • Fremgangsmåte: Brun kjøttdeigen i en gryte. Tilsett grønnsaker og hvitløk og la det surre i noen minutter. Tilsett chilipulver, spisskummen, oregano, salt og pepper. Ha i bønner, mais og chili. Kok opp og la det småkoke i ca. 30 minutter.

Indisk kyllinggryte:

 • Ingredienser: 500 g kyllingbryst, 1 boks kokosmelk, 1 løk, 2 fedd hvitløk, 1 ss ingefær, 1 ss currypaste, 1 ts garam masala, salt og pepper.
 • Fremgangsmåte: Skjær kyllingen i terninger og brun den i en gryte. Tilsett grønnsaker og hvitløk og la det surre i noen minutter. Tilsett currypaste, garam masala, salt og pepper. Ha i kokosmelk og kylling. Kok opp og la det småkoke i ca. 20 minutter, eller til kyllingen er gjennomkokt.

Vegetarisk linsesuppe:

 • Ingredienser: 200 g røde linser, 1 gulrot, 1 løk, 2 fedd hvitløk, 1 liter grønnsaksbuljong, 1 ts timian, 1 ts laurbærblad, salt og pepper.
 • Fremgangsmåte: Skyll linsene og ha dem i en gryte. Tilsett grønnsaksbuljong, grønnsaker og hvitløk. Kok opp og la det småkoke i ca. 30 minutter, eller til linsene er møre. Tilsett timian, laurbærblad, salt og pepper.

Dette er bare noen få eksempler på forskjellige gryteretter. Du kan finne mange flere oppskrifter på internett eller i kokebøker.

Relatert: Hvor mye fårikålkjøtt per person

Helsefordeler med gryteretter

Gryteretter er en sunn og næringsrik matrett. De inneholder vanligvis mye protein, fiber og vitaminer. Gryteretter er også en god måte å få i seg grønnsaker på.

Her er noen av helsefordelene med gryteretter:

 • Mettende: Gryteretter er mettende og kan hjelpe deg med å holde deg mett lenge.
 • Næringsrike: Gryteretter inneholder vanligvis mye protein, fiber og vitaminer.
 • Enkel å lage: Gryteretter er enkle å lage og kan tilberedes i én gryte.
 • Billig: Gryteretter er en billig matrett å lage.

Konklusjon

Gryteretter er en velsmakende, sunn og næringsrik matrett som kan varieres i det uendelige. De er enkle å lage og kan tilberedes i én gryte. Gryteretter er en god måte å få i seg grønnsaker og en god kilde til protein og fiber.

Å bestemme hvor mye gryterett man bør servere per person avhenger av flere faktorer, inkludert alder, kjønn, aktivitetsnivå og helseforhold. Ved å følge anbefalingene fra ernæringseksperter og justere porsjonsstørrelsene etter individuelle behov, kan gryteretter være en sunn og næringsrik del av kostholdet.

Gryteretter tilbyr en praktisk og allsidig løsning for travle husholdninger, og med riktig planlegging kan de bidra til å opprettholde et balansert og sunt kosthold. Bruk av kjøkkenvekter, visuelle hjelpemidler og porsjonert oppbevaring kan hjelpe med å kontrollere porsjonsstørrelsene og sikre at hver servering inneholder riktig mengde næringsstoffer.

Ved å inkludere et variert utvalg av ingredienser som fullkorn, magre proteinkilder og rikelig med grønnsaker, kan gryteretter bidra til et sunt og balansert kosthold som støtter god helse og velvære.

Referanser

 1. Helsedirektoratet. (2020). Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet. Hentet fra https://www.helsedirektoratet.no
 2. Verdens helseorganisasjon (WHO). (2021). Healthy diet. Hentet fra https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet

Om forfatteren