Hvor mye går man ned i vekt etter fødsel

Du bør ha en plan om å nå vekten du hadde før graviditeten innen 6-12 måneder etter fødselen. Men hvor mye går man ned i vekt?

Hvor mye går man ned i vekt etter fødsel?

Du bør planlegge å gå tilbake til vekten før graviditeten innen 6 til 12 måneder etter fødselen. De fleste kvinner mister halvparten av babyvekten sin 6 uker etter fødselen. Resten kommer ofte av i løpet av de neste månedene. Et sunt kosthold med daglig trening vil hjelpe deg med å få av kiloene. Amming kan også hjelpe med vekttap etter fødselen.

Ta den tiden du trenger

Kroppen din trenger tid til å komme seg etter fødsel. Hvis du går ned i vekt for raskt etter fødsel, kan det ta lenger tid før du blir frisk. Gi deg selv 6-uker før du prøver å gå ned i vekt. Hvis du ammer, kan du vente til babyen din er minst 2 måneder gammel, og melkeforsyningen har normalisert seg, før du reduserer kaloriene.

 • Sikt på et vekttap på omtrent 1 kg kilo hver uke. Du kan gjøre dette ved å spise sunn mat og legge til trening når du er klarert av helsepersonell for regelmessig fysisk aktivitet.
 • Kvinner som utelukkende ammer, trenger omtrent 500 flere kalorier per dag enn de gjorde før graviditet. Få disse kaloriene fra sunne valg som frukt, grønnsaker, fullkorn og magert protein.
 • Ikke går under minste antall kalorier du trenger.

Amming

Hvis du ammer, vil du gå ned i vekt sakte. Vekttap som skjer for raskt kan gjøre at du produserer mindre melk. Å miste omtrent halvannen kilo (670 gram) i uken skal ikke påvirke melkeforsyningen eller helsen din. Amming får kroppen din til å forbrenne kalorier som hjelper deg å gå ned i vekt. Hvis du er tålmodig, kan du bli overrasket over hvor mye vekt du mister naturlig mens du ammer.

Spis for å gå ned i vekt

Disse sunne spisevanene hjelper deg å gå ned i vekt trygt.

 • Ikke hopp over måltider. Med en ny baby, glemmer mange nye mødre å spise. Hvis du ikke spiser, vil du ha mindre energi, og det hjelper ikke deg å gå ned i vekt.
 • Spis 5 til 6 små måltider om dagen med sunne snacks i mellom (i stedet for 3 større måltider).
 • Spis frokost. Selv om du normalt ikke spiser om morgenen, kan du bruke vanen det er å spise frokost. Det vil gi deg energi til å starte dagen og hindre deg i å bli trøtt senere.
 • Roe ned. Når du tar deg tid til å spise, vil du legge merke til at det er lettere å kjenne at du er mett. Det er fristende å multitaske, men hvis du fokuserer på måltidet ditt, vil du være mindre sannsynlig å overspise.
 • Prøv å spise matvarer med fiber og protein for å holde deg mett (for eksempel paprika eller gulrot, epleskiver med peanøttsmør eller en skive fullkornsbrød med hardkokt egg. Drikk minst 12 kopper vann om dagen, og styr langt unna søt drikke, også juice.
 • Hold en vannflaske i nærheten av stedet der du vanligvis pleier babyen, på den måten husker du å drikke når de gjør det.
 • Unngå helt drikke som brus, juice og andre væsker med tilsatt sukker og kalorier. De kan hindre deg i å gå ned i vekt. Unngå produkter med kunstige søtstoffer.
 • Velg hel frukt fremfor fruktjuice. Fruktjuice bør tas med måte, fordi de kan bidra med ekstra kalorier. Hel frukt gir deg vitaminer og næringsstoffer og inneholder mer fiber, noe som hjelper deg å bli mett med færre kalorier.
 • Velg kokt eller bakt i stedet for stekt mat.
 • Kutt ut søtsaker, sukker, mettet fett og transfett.
 • IKKE gå på strenge dietter som begrenser visse typer mat og næringsstoffer. De vil sannsynligvis få deg til å gå ned noen kilo, men de første kiloene du mister er flytende og vil komme tilbake.

Andre kilo du mister på et streng diett kan være muskler i stedet for fett. Du vil få tilbake alt fett du mister på et diett når du begynner å spise normalt igjen.

Vær realistisk

Det er ikke sikkert du kan komme tilbake til den nøyaktige formen du hadde før graviditeten. For mange kvinner forårsaker graviditet varige endringer i kroppen. Du kan ha en mykere mage, bredere hofter og en større midje. Gjør dine mål om den nye kroppen realistiske.

Trening

Et sunt kosthold kombinert med regelmessig trening er den beste måten å bli kvitt kiloene på. Trening vil hjelpe deg å miste fett i stedet for muskler. Når du er klar til å begynne å gå ned i vekt, spiser du litt mindre og beveger deg litt mer hver dag. Det kan være fristende å presse seg inn i en hard treningsrutine for raskt vekttap. Men raskt vekttap er ikke sunt og er krevende for kroppen din. Ikke overdriv. Bare en rask spasertur rundt blokka med babyen din i barnevogn, er en fin måte å begynne å legge trening inn i din daglige rutine.

Relaterte artikler:

Raser ned i vekt amming

Går ikke ned i vekt etter fødsel

Om forfatteren

Legg inn kommentar