Hvor mye dyp søvn trenger vi

Som å spise og trene, er søvn avgjørende for helsen din. Det er fire søvnstadier, og hvert trinn har et bestemt formål. Lær mer om hvor mye dyp søvn vi trenger, og hva som skjer når vi får utilstrekkelig dyp søvn.

Dyp søvn er den reparerende og gjenoppbyggende søvnen som er nødvendig for å føle deg best mulig hver dag. På grunn av de potensielle konsekvensene av å få utilstrekkelig dyp søvn, er det viktig å forstå hva dyp søvn er, fordelene med dyp søvn og tegn på utilstrekkelig dyp søvn.

Hva er stadier av søvn?

Når du sovner, går kroppen din gjennom tre søvnfaser (NREM) etterfulgt av ett søvnstadium med rask øyebevegelse (REM). Det tar vanligvis mellom 90 og 120 minutter å gå gjennom alle fire stadier, hvoretter syklusen starter på nytt. Voksne har vanligvis 4-6 slike sykluser per natt. I første halvdel av natten tilbringer du mer tid i NREM-søvn. Men etter hvert som natten går, tilbringer du mer og mer tid i REM-søvn.

  • Trinn 1: Dette korte, døsige stadiet markerer overgangen til søvn, når pusten og hjerteslag reduseres.
  • Trinn 2: I dette stadiet med lett søvn reduseres pusten og hjertefrekvensen enda mer. Temperaturen faller og musklene slapper av. Søvn i trinn 2 varer lenger i hver syklus gjennom hele natten. Omtrent halvparten av din totale søvn hver natt tilbringes på dette stadiet
  • Trinn 3: Langsom bølgesøvn representerer den dypeste søvnen i søvnsyklusen, når hjernebølgene er på sitt laveste i frekvens og høyest i amplitude
  • REM: Som navnet antyder, beveger øynene seg raskt under øyelokkene under REM-søvn. Hjerneaktiviteten din ligner på en person som er våken. Du mangler imidlertid muskeltonus og beveger deg ikke. Eksperter tror det meste av drømmene våre skjer under REM-søvn.

Hva er dyp søvn?

Dyp søvn, også kalt slow-wave-søvn, forekommer i det tredje stadiet av ikke-raske øyebevegelser (NREM-søvn). Under dyp søvn vises elektrisk aktivitet i hjernen i lange, langsomme bølger kalt deltabølger. Disse bølgene har en frekvens på 0,5 til 2 Hertz, og de må utgjøre minst 6 sekunder av et 30-sekunders vindu for at vinduet skal telle som dyp søvn.

Vanligvis går du inn i dyp søvn innen en time etter at du har sovnet, og opplever gradvis kortere perioder med dyp søvn etter hvert som natten går. I løpet av dette stadiet er automatiske kroppsfunksjoner som pust og hjertefrekvens også veldig sakte og musklene dine er avslappet. Det kan være vanskelig for noen å vekke deg, og å våkne fra dyp søvn kan få deg til å føle deg mentalt tåkete i opptil en time.

Hvorfor er dyp søvn viktig?

Mens alle stadier av søvn er nødvendige for god helse, gir dyp søvn spesifikke fysiske og mentale fordeler. Under dyp søvn frigjør kroppen din veksthormon og jobber for å bygge og reparere muskler, bein og vev, og immunsystemets funksjon. I tillegg kan saktebølgesøvn være viktig for å regulere glukosemetabolismen. Eliteidrettsutøvere verdsetter saktebølgesøvn ettersom den hjelper til med å fylle opp energilagrene.

Dyp søvn er viktig for kognitiv funksjon og hukommelse, og det antas å spille en rolle i språklæring, motoriske ferdigheter og den utviklende hjernen.

Forskere antyder at dyp søvn spiller en rolle i å forberede synapsene dine for neste dag. Sagt på en annen måte, hjernen din evaluerer nye minner og bevarer og konsoliderer deretter bare de som er mest relevante for å unngå mettende minneveier. Selv om denne teorien fortsatt er under forskning, viser bevis at folk oppnår en høyere andel dyp søvn etter å ha lært en ny oppgave, og viser høyere konsentrasjoner av langsomme bølger i hjerneområder relatert til oppgaven.

Resultatene av denne prosessen er tydelige: etter en natt med god søvn er du bedre forberedt til å ta inn ny informasjon og tilpasse deg nye miljøer.

Hvor mye dyp søvn trenger du?

For å beregne hvor mye dyp søvn du trenger, må du først finne ut hvor mye søvn du trenger totalt sett. De fleste voksne bør ha som mål om syv til ni timer søvn hver natt. Mellom 13 % og 23 % av den tiden bør tilbringes i dyp søvn. Hvis du får syv timers søvn hver natt, bruker du omtrent 55 til 97 minutter hver natt i dyp søvn.

Til en viss grad regulerer kroppen selv mengder dyp søvn. For eksempel kan du tilbringe mer tid i dyp søvn hvis du er i ferd med å komme deg etter søvnmangel eller hvis du regelmessig opplever kort søvn, for eksempel i løpet av en arbeidsuke. Folk kan også oppleve mer dyp søvn når søvnforstyrrelser som obstruktiv søvnapné behandles. Derimot kan personer som sover ofte oppleve mindre dyp søvn under påfølgende lur, siden en del av behovene deres for dyp søvn allerede er oppfylt. Når folk blir eldre, har de en tendens til å ha mindre dyp søvn. De får vanligvis mer søvn i stadium 2 i stedet.

Hva skjer når du ikke får nok dyp søvn?

I tillegg til å forårsake en følelse av tretthet, kan mangel på dyp søvn ha en rekke innvirkninger på kroppen din. Fordi dyp søvn er en del av minnedannelsesprosessen, kan du slite med å konsolidere minner etter netter uten nok dyp søvn. Selv etter en natt med utilstrekkelig søvn kan du oppleve problemer med å lære eller huske informasjon.

På et fysisk nivå kan utilstrekkelig dyp søvn redusere immunresponsen på vaksiner og gjøre deg mer sårbar for infeksjon. Under dyp søvn blir potensielt skadelige avfallsstoffer eliminert fra hjernen. Som et resultat kan forstyrrelser i dyp søvn også drive fremgang av nevrologiske sykdommer som Alzheimers og Parkinsons.

I tillegg er søvnmangel assosiert med hormonelle endringer som driver vår appetitt på kaloririk mat. Spesielt å gå kort med saktebølgesøvn antas å bidra til insulinresistens og utvikling av type 2 diabetes og hjertesykdom. Å ta igjen søvn kan reversere noen av disse effektene.

Hvem får ikke nok dyp søvn?

Ettersom dyp søvn forekommer i flere perioder gjennom søvnperioden, vil alle som sover i mindre enn anbefalt antall timer sannsynligvis få utilstrekkelig dyp søvn. Fragmentert søvn på grunn av søvnforstyrrelser eller søvn til tider som ikke er i samsvar med din naturlige søvn- og våknerytme kan også redusere prosentandelen av saktebølgesøvn.

Noen mennesker med søvnløshet opplever endringer i søvnsyklusene og kan som et resultat ha mer søvn i stadium 1 og mindre dyp søvn. Stress og aldring kan også redusere nivåene av dyp søvn. I tillegg opplever personer med tilstander som schizofreni og Alzheimers sykdom mindre langsom bølgesøvn.

Nylig har noen forskere observert at personer med skadet hippocampus, eller minnesenter i hjernen, opplever mye mindre langsom bølgesøvn enn personer med uskadet hippocampus. Eksperter foreslår at minnesignalene som sendes av hippocampus er en nødvendig utløser for å skape de langsomme deltabølgene som sees i dyp søvn. Følgelig kan problemer med hukommelsesdannelse representere en årsak, snarere enn en konsekvens, av mindre dyp søvn.

Relaterte artikler:

Hvordan få mer dyp søvn

Hvor mye rem søvn

Referanser

Om forfatteren