ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |



Hvor mye dyp søvn trenger man

Hvis du får mellom syv til ni timer søvn, kan det være tilstrekkelig for voksne. Men hvor mye dyp søvn trenger man?

Du tilbringer du omtrent en tredjedel av livet ditt i søvn. Selv om det kan virke som mye tid, er sinnet og kroppen din veldig opptatt i løpet av den tiden, slik at du kan være produktiv, energisk og sunn når du er våken. Det er fem søvnstadier som roterer mellom ikke-hurtig øyebevegelse (NREM) og rask øyebevegelse (REM) og inkluderer døsighet, lett søvn, moderat til dyp søvn, dyp søvn og drømmer.

Eksperter har anbefalt at voksne får omtrent 7 til 9 timers søvn per natt. Ny forskning tar sikte på å identifisere ikke bare hvor mye søvn du trenger, men også hvor mye av hvert søvnstadium du trenger.

Stadiene i søvn

Søvnstadiene 1, 2 og REM består av lett søvn, mens 3 og 4 omfatter dyp søvn.

Stadie 1

I stadie 1 veksler du mellom å være våken til å sove. Dette er en lett, NREM søvn som ikke varer veldig lenge. Du kan begynne å slappe av og drømme, men kan også rykke til når du går over til stadie 2.

Stadie 2

Stadie 2 av søvnsyklusen er fremdeles lett søvn, men du går over i en jevnere søvn. Pusten og hjerterytmen din går saktere, og musklene slapper av. Kroppstemperaturen din synker, og hjernebølgene er mindre aktive.

Stadie 3 og 4

I stadie 3 går du inn i dyp søvn, og stadie 4 er det dypeste søvnstadiet. Under dyp søvn når pusten, hjerterytmen, kroppstemperatur og hjernebølger sitt laveste nivå. Musklene dine er ekstremt avslappede, og du er vanskeligst å vekke. Stadie 4 er kjent som helbredelsesstadiet. Når vevsvekst og reparasjon finner sted, frigjøres viktige hormoner for å gjøre jobben sin, og mobil energi blir gjenopprettet.

REM søvn

Din første REM-syklus på natten begynner omtrent 90 minutter etter at du sovnet og kommer igjen hvert 90. minutt. Øynene dine beveger seg raskt bak øyelokkene, og hjernebølgene dine ligner de på en som er våken. Pusten, hjertefrekvensen og blodtrykket øker til neste nivå. REM-søvn, ofte referert til som stadie 5, er når du mest sannsynlig drømmer. Armer og bein blir midlertidig lammet i dette stadiet for å forhindre at du fysisk utfører drømmene dine.

Hvor mye dyp søvn bør du få?

Hos friske voksne er omtrent 13 til 23 prosent av søvnen dyp søvn. Så hvis du sover i 8 timer om natten, er det omtrent 62 til 110 minutter. Når du blir eldre, trenger du imidlertid mindre dyp søvn.

Under dyp søvn foregår en rekke funksjoner i sinnet og kroppen:

  • minner konsolideres
  • læring og følelser prosesseres
  • fysisk restitusjon forekommer
  • blodsukkernivået og stoffskiftet balanseres
  • immunforsvaret er aktivt
  • hjernen avgiftes

Uten dyp søvn kan ikke disse funksjonene finne sted, og symptomene på søvnmangel slår inn. På den annen side ser det ikke ut til at du kan få for mye dyp søvn.

Hvor mye REM søvn bør du få

Selv om det ikke er noen offisiell enighet om hvor mye REM-søvn du bør få, er drømmer vanligst på dette stadiet. Eksperter mener at drømming hjelper deg å behandle følelser og visse minner. For de fleste voksne tar REM opp 20 til 25 prosent av søvn, og dette ser ut til å være sunt under en gjennomsnittlig søvnsyklus. Imidlertid reiser søvnforskning noen interessante spørsmål. En fersk studie antydet at høyere mengder REM-søvn kan være assosiert med depresjon.

Hvor mye lett søvn trenger du?

Selv om søvnforskere mener at lett søvn er bra for deg, er det ikke noe minimum å strebe etter. Lett søvn er vanligvis standardstadiet, et som det nesten ikke er mulig å unngå hvis du i det hele tatt sover. For mye lett søvn regelmessig er imidlertid knyttet til overvekt, depresjon, smerter, hjertesykdommer og til og med økt risiko for død.

Hvor mye dyp og lett søvn trenger barn?

Babyer og barn trenger mer søvn enn voksne. Babyer trenger mest og tilbringer omtrent 16 timer hvert døgn i søvn. Omtrent 50 prosent av søvnen deres tilbringes i REM-stadiet, mens de andre 50 prosentene er delt mellom stadie 1 til 4, og NREM-søvn som går mellom lett og dyp søvn.

Når barna blir eldre, varierer søvnen de trenger:

  • småbarn: 11 til 14 timer
  • førskolebarn: 10 til 13 timer
  • barn i skolealder: 9 til 12 timer
  • tenåringer: 8 til 10 timer

Relaterte artikler:

Problemer med søvn etter trening

Trening og lite søvn

Om forfatteren

Legg inn kommentar