Hvor mye bør du trene

Hvor mye bør du trene. Lær mer om hvor mye du bør trene, og hva du kan gjøre for å finne din optimale balanse mellom trening og restitusjon.

Hvor mye trening du bør gjennomføre

Hver enkelt har sin grense for hvor mye man bør trene, og det å finne den optimale balansen mellom trening og restitusjon kan synes vanskelig. Også eliteutøvere kan misse på dette, med overtrening og skader som konsekvens. Men selv om mange sliter med å finne det optimale forholdet mellom trening og restitusjon for best mulig formutvikling, er det egentlig ikke så vanskelig. Du må trene etter hva kroppen din tåler, selv om formutviklingen kanskje ikke går så raskt som du ønsker.

Hvor mye bør du trene med utgangspunkt i eget formnivå

Å starte treningen med utgangspunkt i eget formnivå, vil være selve grunnmuren i treningen du skal gjennomføre. Å starte opp på et nivå kroppen ikke har forutsetning for å henge med, blir som å bygge et hus uten grunnmur. Starter du opp med for mye trening og for hardt, vil det uunngåelig føre til at du muskulatur, sener, ledd og leddbånd ikke greier å restituere seg godt nok til neste treningsøkt. Du ender opp med at det meste av treningen blir for hard, og det vil antakelig bare være tidsspørsmål før du blir i dårligere form, og i verste fall pådrar deg langvarige skader. Hvis du derimot har en gradvis økning i treningsmengde og hvor hardt du trener, som er i takt med belastningen kroppen din til enhver tid tåler, kan du ha en sunn og god formutvikling over tid.

Restitusjon når du trener

Restitusjon er alfa og omega når du trener. Det er når du restituerer at kroppen blir sterkere, raskere og mer utholdende. Tilstrekkelig med restitusjon vil gjøre at du stadig vil tåle mer treningsbelastning. Trene for å restituere, ikke omvendt. Ikke se på restitusjon som et nødvendig onde for å kunne trene enda mer, men se heller på det som en bonus for all treningen du har gjennomført. Restitusjon er ikke bare viktig for at du skal bli sterkere fysisk, også mentalt blir du sterkere. Etter tøffe treningsperioder kan du lade batteriene mentalt, og starte opp igjen når motivasjonen er på topp. Det vil bidra til at du yter bedre.

Kroppen din vil si ifra i god tid når nok er nok, og du må lytte til kroppen og ta den på alvor. Har du vært sliten, stiv og støl, og dette ikke går over, er dette et rødt flagg som sier at du må stoppe opp og ha en evaluering treningen din og hvor mye restitusjon du trenger. Planlegge restitusjon på lik linje med treningen, og restituere ellers når du føler for det. Å restituere tilstrekkelig kan antakelig også spare deg for en forkjølelse eller to i løpet av året, fordi du er mer mottakelig for infeksjoner hvis du ofte er sliten og utkjørt.

Hvor mye bør du trene

Hvor mye du bør trene vil som vi har vært inne på i dette innlegget avhenge av flere faktorer. Noen tåler mer trening enn andre, sånn er det bare. Du må finne ut hvor balansen mellom trening og restitusjon går for deg, og holde deg godt innenfor denne tålegrensen. Det vil uten tvil gi deg det beste treningsutbyttet på sikt.

Relaterte artikler:

Hvor ofte bør man trene i uken

Hvor ofte bør man trene kondisjon

Om forfatteren

Legg inn kommentar