Hvor mye blod kan man miste

Denne artikkelen vil gå i dybden på hvor mye blod kroppen kan miste, hva som skjer under blodtap, og hvilke tiltak som kan redde liv i slike situasjoner.

Blod er en av de mest essensielle komponentene i menneskekroppen, og det spiller en avgjørende rolle for å opprettholde livsviktige funksjoner. Når en person mister blod, kan dette ha alvorlige konsekvenser for helse og overlevelse. Mengden blod man kan miste før det blir kritisk, avhenger av flere faktorer, inkludert alder, helse, og hvor raskt blødningen skjer.

ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |

Hva er blod og dets funksjoner

Blod består av flere viktige komponenter som bidrar til ulike funksjoner i kroppen. Blodet transporterer oksygen og næringsstoffer til cellene, fjerner avfallsstoffer og spiller en sentral rolle i immunforsvaret. Det består hovedsakelig av røde blodceller, hvite blodceller, blodplater og plasma.

Spar stort på hundrevis av tilbud hos MILRAB – HANDLE NÅ

Sammensetningen av blod

Blod utgjør cirka 7–8 % av kroppens totale vekt, noe som tilsvarer omtrent 4,5 til 6 liter blod hos en voksen person (Hall, 2021). Plasma, som er den flytende delen av blodet, utgjør omtrent 55 % av blodvolumet, mens de røde blodcellene, som transporterer oksygen, står for rundt 45 %. Blodplater er ansvarlige for å koagulere blodet og stoppe blødninger, mens de hvite blodcellene beskytter kroppen mot infeksjoner (Tortora & Derrickson, 2019).

Blodets rolle i sirkulasjonssystemet

Sirkulasjonssystemet, som består av hjertet, blodårene og blodet, er ansvarlig for å transportere livsviktige stoffer rundt i kroppen. Uten tilstrekkelig blodtilførsel vil ikke organene få den nødvendige tilførselen av oksygen og næringsstoffer, noe som kan føre til organsvikt og død. Kroppens evne til å opprettholde et stabilt blodvolum er derfor avgjørende for å sikre helse og overlevelse.

Hvor mye blod kan kroppen miste

Når kroppen mister blod, vil det påvirke dens evne til å fungere normalt. Hvor mye blod en person kan miste før det blir livstruende, avhenger av faktorer som alder, generell helse, og mengden blod som mistes over tid. Det er viktig å merke seg at blødning i seg selv ikke alltid er skadelig, men at kroppens evne til å kompensere for blodtapet er avgjørende.

Mildt blodtap

Mindre blødninger er vanlig og oppstår ofte ved små skader som kutt og skrubbsår. Disse typene blodtap utgjør vanligvis ingen fare for helse, ettersom kroppen raskt kan kompensere for tapet gjennom blodkoagulasjon og økt produksjon av røde blodceller. Et blodtap på opp til 15 % av det totale blodvolumet (cirka 750 ml for en voksen person) regnes som mildt og fører sjelden til alvorlige symptomer (Cohn & Machen, 2020).

Moderat blodtap

Når en person mister mellom 15 og 30 % av blodvolumet, begynner kroppen å vise tegn på blodtap. Dette kan inkludere raskere hjerterytme, økt pustefrekvens, og redusert blodtrykk. Blodtap på denne nivået kan også føre til svimmelhet, kaldsvette og forvirring, ettersom hjernen får mindre oksygen (McCance & Huether, 2018). Selv om moderat blodtap kan være alvorlig, er det vanligvis mulig å stabilisere tilstanden med riktig behandling, som væskeerstatning eller blodoverføring.

Alvorlig blodtap

ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |

Når en person mister mer enn 30 % av blodvolumet (ca. 1,5 liter eller mer), kan dette være livstruende. Kroppen vil slite med å opprettholde blodtrykket, noe som kan føre til sjokk. Symptomer på alvorlig blodtap inkluderer ekstrem svakhet, rask og svak puls, tung pust, og tap av bevissthet (Kleinman et al., 2017). Blodoverføring er ofte nødvendig i slike tilfeller for å redde liv, og uten rask intervensjon kan organene begynne å svikte.

Dødelig blodtap

Et blodtap på over 40 % av kroppens totale blodvolum er vanligvis dødelig uten umiddelbar medisinsk intervensjon. Kroppen vil ikke være i stand til å opprettholde tilstrekkelig blodtilførsel til vitale organer, og dette kan føre til flere organsvikt. Uten umiddelbar blodoverføring vil hjernen og hjertet bli alvorlig skadet, og pasienten vil mest sannsynlig dø av hjertestans (Jacob et al., 2019).

Relatert: For mye hvite blodlegemer

VÅRKICKOFF hos MILRAB – Hundrevis av tilbud! GJØR ET KUPP NÅ 🛒

Hvordan kroppen reagerer på blodtap

Kroppen har flere mekanismer for å håndtere blodtap og forsøke å opprettholde homeostase. Når blodvolumet reduseres, vil kroppen automatisk prøve å kompensere ved å øke hjertefrekvensen og trekke sammen blodårene for å opprettholde blodtrykket. Samtidig vil nyrene redusere urinproduksjonen for å bevare væske.

Kompenserende mekanismer

Når kroppen opplever blodtap, vil det sympatiske nervesystemet aktiveres, noe som fører til økt frigjøring av adrenalin. Dette øker hjertefrekvensen og får blodårene til å trekke seg sammen, spesielt i mindre viktige organer som huden og fordøyelsessystemet (Hall, 2021). Dette hjelper med å opprettholde blodtilførselen til hjernen og hjertet, men hvis blodtapet fortsetter, vil disse mekanismene ikke være nok til å hindre sjokk.

Hypovolemisk sjokk

Hypovolemisk sjokk oppstår når kroppen ikke lenger er i stand til å kompensere for blodtapet, og blodtrykket faller til farlig lave nivåer. Dette fører til redusert blodstrøm til vitale organer, inkludert hjernen, hjertet og nyrene, og kan føre til organsvikt. Symptomer på hypovolemisk sjokk inkluderer kald og klam hud, rask pust, forvirring, og tap av bevissthet (McCance & Huether, 2018). Hypovolemisk sjokk er en medisinsk nødsituasjon og krever umiddelbar behandling.

Relatert: For mye kalsium i blodet

Behandling av blodtap

Behandlingen av blodtap avhenger av alvorlighetsgraden og årsaken til blødningen. Mildt blodtap krever ofte ingen medisinsk intervensjon, mens moderat til alvorlig blodtap kan kreve mer avanserte tiltak, som blodoverføringer og kirurgi for å stoppe blødningen.

Førstehjelp ved blodtap

Ved mindre blødninger er det viktig å stoppe blødningen så raskt som mulig ved å bruke direkte trykk på såret. Hvis blødningen er alvorlig, som ved en ulykke eller skuddskade, bør man ringe nødetatene umiddelbart. Førstehjelp kan inkludere å legge personen i sjokkstilling med beina hevet for å forbedre blodstrømmen til hjernen og dekke til blødende sår med sterile bandasjer (Kleinman et al., 2017).

Blodoverføringer

Blodoverføring er en av de mest effektive måtene å behandle alvorlig blodtap på. Dette innebærer å gi pasienten blod fra en donor for å gjenopprette blodvolumet og forhindre organsvikt. Blodoverføringer brukes ofte i tilfeller av alvorlige traumer, kirurgi eller blødende magesår. Det er viktig at blodtypen til mottakeren matches med donorblodet for å unngå alvorlige reaksjoner (Tortora & Derrickson, 2019).

Væskeerstatning

I tilfeller hvor blodtapet ikke er ekstremt, kan intravenøs væskebehandling være nok til å stabilisere pasienten. Væsker som saltvann eller Ringer-laktatløsning brukes ofte for å erstatte tapt væske og opprettholde blodtrykket til blødningen kan kontrolleres. Dette gir kroppen tid til å produsere nye røde blodceller og erstatte det tapte blodet over tid (Hall, 2021).

Konklusjon

Blodtap kan variere fra mildt til livstruende avhengig av mengden blod som mistes og hvor raskt det skjer. Kroppen har flere mekanismer for å kompensere for blodtap, men når disse er overbelastet, kan det føre til hypovolemisk sjokk og død. Forståelsen av hvor mye blod kroppen kan miste og hva som skjer under slike forhold, er avgjørende for å kunne handle riktig i en krisesituasjon. Moderne medisinske teknikker som blodoverføringer og væskeerstatning har reddet utallige liv, men rask intervensjon er nøkkelen til å overleve alvorlig blodtap.

Referanser

  1. Cohn, S. M., & Machen, S. M. (2020). Trauma and emergency surgery. Oxford Textbook of Trauma and Orthopaedics, 121-133.
  2. Hall, J. E. (2021). Guyton and Hall Textbook of Medical Physiology (14th ed.). Elsevier.
  3. Jacob, M., Chappell, D., & Rehm, M. (2019). The impact of hypovolemia on microcirculation. Critical Care, 23(1), 1-10.
  4. Kleinman, M. E., Brennan, E. E., Goldberger, Z. D., Swor, R. A., Terry, M., Bobrow, B. J., … & Travers, A. H. (2017). Part 5: Adult basic life support and cardiopulmonary resuscitation quality. Circulation, 136(23), e196-e231.
  5. McCance, K. L., & Huether, S. E. (2018). Pathophysiology: The Biologic Basis for Disease in Adults and Children (8th ed.). Elsevier.
  6. Tortora, G. J., & Derrickson, B. H. (2019). Principles of Anatomy and Physiology (15th ed.). Wiley.

Om forfatteren

Close the CTA