20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Hvor mye blod har vi i kroppen

Alle har forskjellig mengde blod i kroppen, avhengig av alder og størrelse, og blodet utgjør omtrent 7-8 prosent av kroppsvekten.

hvor mye blod har vi i kroppen?

En person kan miste en viss mengde blod uten å forårsake skade på kroppen. Blod utgjør omtrent 7 til 8 prosent av en persons kroppsvekt.

Les videre for å finne ut det gjennomsnittlige blodvolumet hos menn, kvinner og barn. Du får også informasjon om blodtap og bloddonasjon.

Blodvolum

En gjennomsnittlig voksen har mellom 5 og 6,8 liter blod i kroppen. Volumet av blod i en persons kropp vil variere avhengig av størrelse og andre faktorer, men den gjennomsnittlige mengden blod er som følger:

 • En gjennomsnittlig stor kvinne har omtrent 5 liter blod.
 • En gjennomsnittlig stor mann har omtrent 6,8 liter blod.
 • Et spedbarn har 75 til 80 ml blod per kilogram (ml / kg) kroppsvekt.
 • Et barn har 70 til 75 ml blod per kg kroppsvekt.

En blodvolumtest kan måle blodmengden i en persons kropp. En lege kan bruke denne testen til å diagnostisere tilstander som anemi. Testen tar rundt 1 time, og en person skal ikke spise noe i 4 timer på forhånd. Noe blod vil bli tatt fra en blodåre i armen for testing. En liten mengde av en spesiell sporstoff blir injisert i kroppen. Deretter blir det tatt en serie bilder som sporer blod som beveger seg rundt i kroppen. En komplett blodtelling (CBC) er en annen type medisinsk test som ikke ser på blodvolum. I stedet vil en CBC identifisere hvor mye av hver forskjellige type blodceller en person har i kroppen.

Hvor mye blod kan du miste eller gi?

Standard mengde blod som tas når en person gir en bloddonasjon er 1 halvliter. Dette er omtrent en tidel av blodet i kroppen og er en sikker mengde blod å miste. Det er tilrådelig at en person skal vente 8 uker mellom bloddonasjoner.

Alvorlig blødning kan være farlig. Når en person mister rundt en femtedel av blodvolumet sitt, kan de komme i sjokk. Medisinske termer på sjokk betyr at ikke kommer nok oksygen kommer til vev i kroppen. Lavt oksygennivå kan forårsake skade på hjernen og andre organer. Et dypt sår eller et kutt på eller i nærheten av en blodåre, for eksempel på håndleddet eller nakken, kan blø kraftig. Hodesår kan også føre til betydelig blodtap.

Noen som har alvorlig blødning vil trenge legehjelp. Umiddelbar første responsbehandling er å:

 • få personen til å sitte eller legge seg
 • løft det skadede området fra kroppen hvis mulig
 • trykk på såret for å redusere blødningen

Hvis noen blør voldsomt, vil kroppen lede mindre blod til huden, fingrene og tærne for å beskytte de vitale organene. En person som mister mye blod kan se blek ut eller begynne å miste følelsen i fingrene. Hjertet vil øke hastigheten for å pumpe det gjenværende blodet i kroppen til indre organer. Blodtrykket synker vanligvis når kroppen prøver å stoppe blodet fra å forlate kroppen. Etter at en person har mistet en viss blodtap, kan de besvime.

Hvor mye blod produserer vi om dagen?

Røde blodlegemer transporterer oksygen og karbondioksid. Kroppen lager rundt 2 millioner røde blodlegemer i sekundet. Blodceller utvikler seg fra stamceller i benmargen. Stamceller er en type celle som kan lage andre celler. Denne prosessen skjer kontinuerlig gjennom en persons liv.

Blod består av forskjellige deler. Hver del har en annen rolle å spille for å opprettholde helse.

 • Røde blodlegemer fører oksygen og karbondioksid.
 • Hvite blodlegemer hjelper til med å forsvare kroppen mot sykdom og infeksjon.
 • Blodplater hjelper til med å stoppe blødning.
 • Plasma er en væske som bærer de andre delene av blodet. Det hjelper også til å koagulere blod og støtter immunforsvaret. Rundt 55 prosent av blodet består av plasma, og plasma er 90 prosent vann. Det er også viktig å drikke rikelig med væske etter en bloddonasjon for å erstatte det som har gått tapt.

Disse forskjellige delene av blodet tar forskjellig tid for å bli erstattet. Imidlertid tar det kroppen rundt 24 timer å erstatte plasmaet den har mistet. Det tar lengre tid for kroppen å lage flere røde blodlegemer, vanligvis mellom 4 og 6 uker. Røde blodlegemer får fargen fra hemoglobin. Hemoglobin inneholder jern, så når en person donerer blod, går noe av dette jernet tapt. Det kan ta 6 til 12 uker før nivåene går tilbake til det normale. Kroppen lagrer jern og vil bruke noe av dette lagrede jernet etter en bloddonasjon. Imidlertid må en person bytte ut dette jernet, så de bør sørge for å spise rikelig med jernrik mat etter blodtap.

Relaterte artikler:

Blodvolum kalkulator

Overgangsalder blodprøver

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OKTOBER

DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!