20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Hvor mange uker er man gravid

Lær mer om hvor mange uker man er gravid, og hva som skjer med kroppen og babyen i de tre trimestrene graviditeten varer.

Hvor mange uker er man gravid

En normal graviditet på heltid er 40 uker og kan variere fra 37 til 42 uker. Det er delt inn i tre trimestere. Hvert trimester varer mellom 12 og 14 uker, eller omtrent 3 måneder.

Hver trimester har sine egne spesifikke hormonelle og fysiologiske forandringer. Å være klar over måtene din voksende baby påvirker kroppen din på, vil hjelpe deg med å forberede deg bedre på disse endringene når de skjer. Det er også nyttig å være klar over de spesifikke risikofaktorene (og tilhørende medisinske tester) for hvert av trimestrene.

Første trimester

Graviditetsdatotelling starter med den første dagen i den siste normale menstruasjonssyklusen og unnfangelsen finner sted i uke 2. Første trimester varer fra første til 13. svangerskapsuke. Selv om du kanskje ikke ser gravid ut i løpet av første trimester, gjennomgår kroppen din enorme forandringer da den rommer en voksende baby. I de første ukene etter unnfangelsen endres hormonnivået betydelig. Livmoren din begynner å støtte veksten av morkaken og fosteret, kroppen din tilfører blodtilførselen for å føre oksygen og næringsstoffer til den utviklende babyen, og hjerterytmen øker.

Disse endringene følger med mange symptomer på tidlig graviditet, for eksempel:

  • utmattelse
  • morgenkvalme
  • hodepine
  • forstoppelse

Første trimester er viktig for utviklingen av babyen din. Babyen vil utvikle alle organene sine innen utgangen av tredje måned, så dette er en avgjørende tid. Det er viktig å opprettholde et sunt kosthold, inkludert å tilsette en tilstrekkelig mengde folsyre for å forhindre feil i nevrale rør.

Andre trimester

Andre trimester (uke 13 til 27) er vanligvis den mest behagelige perioden for de fleste gravide. De fleste symptomer på tidlig graviditet vil gradvis forsvinne. Du vil sannsynligvis føle et økning i energinivået på dagtid og kunne nyte en mer avslappende nattesøvn. Magen din vil begynne å se gravid ut, da livmoren vil vokse raskt i størrelse. Det er et godt tidspunkt å investere i mammaklær, unngå stramme klær, og hvis du føler for det, kan du spre nyheten om graviditeten din til dine venner og familie. Mens ubehagene ved tidlig graviditet bør lette, er det noen få nye symptomer å bli vant til. Vanlige klager inkluderer leggkramper og halsbrann. Du kan finne ut at du får mer appetitt, og vektøkningen vil tilta. En anatomi-ultralyd kan utføres mellom uke 18 og 22. Ved denne skanningen vil deler av babyens kropp bli målt og vurdert for å sikre at de fungerer.

Tredje trimester

Tredje trimester varer fra den 28. uken til fødselen. I løpet av tredje trimester vil du oftere gå til korntroll.

Legen din vil regelmessig:

  • teste urinen din for protein
  • sjekke blodtrykket ditt
  • lytte til fosterets hjertefrekvens
  • måle din fundale høyde (omtrentlig lengde på livmoren din)
  • sjekke hendene og beina for hevelse
  • Legen din vil også bestemme babyens stilling og sjekke livmorhalsen din for å overvåke hvordan kroppen din forbereder seg på fødsel.

Et sted mellom uke 35 og 37, vil du bli screenet for bakterier kalt gruppe B streptococcus. En enkel vattpinne vil bli tatt fra vaginalområdet før du blir sendt bort for laboratorieevaluering.

Relaterte artikler:

Parmesanost gravid

Urinveisinfeksjon gravid

Om forfatteren

Legg inn kommentar


INNSPURT!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OKTOBER

DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!