Hvor mange prosent vann er det i kroppen

Vann er viktig for alt liv, og er viktig for deg fordi du hovedsakelig består av vann, men hvor mange prosent vann er det i kroppen?

Hvor mange prosent vann er det i kroppen?

Tenk på hva du trenger for å overleve, egentlig bare overleve. Mat? Vann? Luft? Facebook? Vann er av stor betydning for alle levende ting; i noen organismer kommer opptil 90% av kroppsvekten fra vann. Opptil 60% av den menneskelige, voksne kroppen er vann. Hjernen og hjertet av 73% vann, og lungene er omtrent 83% vann. Huden inneholder 64% vann, muskler og nyrer er 79%, og til og med beinene inneholder 31% vann.

Hver dag må mennesker konsumere en viss mengde vann for å overleve. Dette varierer selvfølgelig etter alder og kjønn, og også etter hvor du bor. Generelt trenger en voksen mann ca. 3 liter per dag, mens en voksen kvinne trenger omtrent 2,2 liter per dag. Alt vannet en person trenger, må ikke å komme fra å drikke væske, da noe av dette vannet er i maten vi spiser.

Vann opprettholder en rekke viktige funksjoner:

  • Et viktig næringsstoff for hver celle, og fungerer først som byggemateriale.
  • Det regulerer vår indre kroppstemperatur ved svette og respirasjon
  • Karbohydrater og proteiner som kroppene våre bruker som mat metaboliseres og transporteres med vann i blodomløpet;
  • Det hjelper med å skylle avfall hovedsakelig gjennom vannlating
  • fungerer som en støtdemper for hjerne, ryggmarg og foster
  • danner spytt
  • smører ledd

Alle har forskjellig prosentandel av vann i kroppen

Alle mennesker har forskjellig prosentandel av kroppen som består av vann. Babyer har mest, og blir født med en kropp som inneholder rundt 78% vann. Etter ett års alder faller denne mengden til omtrent 65%. Hos voksne menn er omtrent 60% av kroppen vann. Fettvev har imidlertid ikke så mye vann som magert vev. Hos voksne kvinner utgjør fett mer av kroppen enn menn, så de har omtrent 55% vann i kroppen.

  • Babyer og barn har mer vann (i prosent) enn voksne.
  • Kvinner har mindre vann enn menn (i prosent).
  • Mennesker med mer fettvev har mindre vann enn personer med mindre fettvev (i prosent).

Det er de unike egenskapene til vann er det som gjør det så viktig og grunnleggende for livet. Cellene i kroppene våre er fulle av vann. Vannets gode evne til å løse opp så mange stoffer gjør at cellene våre kan bruke verdifulle næringsstoffer, mineraler og kjemikalier i biologiske prosesser.

Vannets «klebrighet» (fra overflatespenning) spiller en rolle i kroppens evne til å transportere disse materialene gjennom oss. Karbohydrater og proteiner som kroppene våre bruker som mat metaboliseres og transporteres med vann i blodomløpet. Ikke mindre viktig er vannens evne til å transportere avfallsstoff ut fra kroppene våre.

Relaterte artikler:

Hvor mye vann består kroppen av

Hvorfor er vann viktig for kroppen

Om forfatteren

Legg inn kommentar