Hvor mange muskler har vi i kroppen

Har du noen gang lurt på hvor mange muskler du har i kroppen din? Svaret på dette spørsmålet avhenger faktisk av muskeltypen.

Hvor mange muskler har vi i kroppen?

Det anslås at det er over 650 navngitte skjelettmuskler i kroppen din. Andre muskelvev, for eksempel glatt muskel, forekommer typisk på cellenivå, noe som betyr at du faktisk kan ha milliarder av glatte muskelceller. Musklene i kroppen din utfører en rekke viktige funksjoner. Noen eksempler kan være å lette bevegelse, flytte mat gjennom fordøyelseskanalen og jobbe for å la hjertet ditt pumpe blod.

Les videre for å lære om de forskjellige muskletyper, deres forskjellige funksjoner og mer.

Typer muskler

Kroppen din har tre forskjellige typer muskler. De inkluderer:

Skjelettmuskulatur

Skjelettmusklene dine er festet til beinene dine via sener. Hver muskel består av tusenvis av muskelfibre som er bundet sammen. Det organiserte arrangementet av disse fibrene fører til et stripet mønster. På grunn av dette kan det hende du også hører skjelettmuskulatur referert til som tverrstripet muskel. Skjelettmuskulatur er overveiende involvert i bevegelse. Når en av disse musklene trekker seg sammen, tillater den bevegelse av et bestemt område i kroppen. Skjelettmusklene dine er frivillige. Det betyr at du kan kontrollere bevegelsen deres. De er den eneste kategorien muskler du kan gjøre dette med.

Glatt muskulatur

Glatt muskulatur kan finnes i mange forskjellige organsystemer i kroppen din, inkludert, men ikke begrenset til:

 • fordøyelsessystemet
 • luftveiene
 • sirkulasjonssystemet
 • nyresystemet
 • reproduksjonssystemet

Glatte muskelceller er ofte avrundet i midten og avsmalnende ved sidene. I motsetning til skjelettmuskulatur, er de ikke stripet. Begrepet «glatt muskel» refererer til det mer enhetlige utseendet til denne typen muskelvev. Glatte muskler er ufrivillig. Det betyr at du ikke kan kontrollere bevegelsen. Hver celle inneholder kjeder med filamenter som kan koble den til andre naboceller, og danne et nettlignende nettverk som lar cellene trekke seg sammen.

Hjertemuskelen

Hjertemuskulatur finnes bare i hjertet ditt. Det er den typen muskler som lar hjertet ditt slå. Du kan også se denne typen muskler referert til som myokardiet. Myokardiet er et av de tre lagene av vev i hjertet ditt. Det ligger mellom hjertets indre del (endokardium) og beskyttelsessekken som omgir hjertet ditt (perikard). I likhet med skjelettmuskulatur, er hjertemuskler organisert i fibre og har et stripet utseende. Individuelle hjertemuskelceller er tett koblet til hverandre, noe som hjelper hjertet ditt til å slå på en koordinert måte. Som glatt muskel er hjertemuskelen ufrivillig. Den trekker seg sammen som respons på elektriske impulser som er opprettet av en spesiell type celle i hjertet ditt.

Andre muskelfakta

Fortsatt interessert i å lære mer om musklene dine? Her er noen flere fakta:

 • Skjelettmusklene dine utgjør mellom 40 til 50 prosent av den totale kroppsvekten.
 • Skjelettmuskelmasse begynner å avta når du blir eldre. Denne prosessen begynner vanligvis etter fylte 40 år.
 • Vann er viktig for alle levende ting. Faktisk består musklene dine av rundt 79 prosent vann.
 • Den største muskelen i kroppen din er gluteus maximus (setemuskulaturen).
 • Øyemuskulaturen lager anslagsvis 10.000 koordinerte bevegelser på bare 1 times lesing.
 • Hjertemuskulaturen din jobber hardt! Hjertet ditt kan pumpe minst 9463 liter blod på en enkelt dag.
 • Hjertemuskulaturen din har begrensede regenereringsevner. Det er grunnen til at skader på dette vevet gjennom ting som hjertesykdom eller myokarditt kan ha alvorlige helsemessige konsekvenser.
 • Glatt muskelvev er viktig for å flytte mat gjennom fordøyelseskanalen. Visste du at det tar omtrent 44 timer før mat du spiser å passere fordøyelseskanalen?
 • Selv om vi kanskje ikke tenker på det ofte, er glatt muskulatur viktig. Faktisk er mange behandlinger rettet mot dette vevet. Eksempler inkluderer medisiner for å behandle astma og høyt blodtrykk.

Relaterte artikler:

Hvilke muskler trenes ved knebøy

Hvilke muskler trenes ved planken

Om forfatteren

Legg inn kommentar