Hvor mange karbohydrater om dagen

0
46
Hvor mange karbohydrater om dagen
Foto: Dan Gold - Unsplash.com
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra MILRAB

Karbohydrater er et av makronæringsstoffene, som er forbindelsene som gir kroppen din energi i form av kalorier. Hvor mye karbohydrater trenger du per dag?

Karbohydrater er en del av et godt balansert kosthold

Karbohydrater er et av makronæringsstoffene, som er forbindelsene som gir kroppen din energi i form av kalorier. Mat med karbohydrater omdannes til sukker, som gir kroppen din glukose, en viktig energikilde. Kroppen din krever karbohydrater for å fungere skikkelig.

Det er to hovedtyper karbohydrater: komplekse og enkle. Komplekse karbohydrater er de som er mindre bearbeidet, sakte fordøyd, og har høyt innhold av kostfiber. Enkle karbohydrater er de som fordøyes raskere. De blir ofte tilsatt bearbeidede og tilberedte matvarer i form av raffinert sukker og bearbeidede søtningsmidler.

Hvor mange karbohydrater trenger du?

Avhengig av alder, kjønn, aktivitetsnivå og generelle helse, vil karbohydratbehovene dine variere. I følge Mayo Clinic skal 45 til 65 prosent av de daglige kaloriene dine komme fra karbohydrater. Det tilsvarer omtrent 225 til 325 gram karbohydrater hvis du spiser 2000 kalorier om dagen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra MILRAB

SOMMERSALG!

200+ TILBUD!

Det er ikke alltid praktisk å telle karbohydrater, så det finnes en enkel strategi for å dele inn tallerkenen til hvert måltid for å hjelpe deg med å få riktig mengde karbohydrater:

  • Tegn en tenkt loddrett linje ned midt på tallerkenen. Tegn deretter en horisontal linje over den ene halvdelen, slik at platen din er delt inn i tre seksjoner.
  • Fyll den store delen med ikke-stivelsesholdige grønnsaker, som spinat, gulrøtter, salat, grønnkål eller sopp.
  • Fyll en av de små delene med stivelsesholdige grønnsaker, som poteter eller korn, som fullkornspasta eller brun ris. Belgfrukter, som sorte erter eller pintobønner, er også gode alternativer.
  • Fyll den andre lille delen med protein. For eksempel kan du velge alternativer med lite fett, som skinnfri kylling eller kalkun, laks eller steinbit.
  • Tilsett en liten porsjon frukt eller melk med lite fett på siden.
  • Velg mat som inneholder sunt fett som olivenolje, avokado, frø og nøtter.
  • Nyt en kalorifattig drikk, som vann, usøtet te eller kaffe.

Å få de riktige karbohydratene kan være enkelt

Å spise riktige typer karbohydrater i riktige mengder kan virke lettere sagt enn gjort, men det er noen enkle retningslinjer du kan følge for å holde deg på rett spor:

  • Unngå sukkerholdige drikker, som brus og juice. Velg hel frukt fremfor fruktjuice.
  • Spis fullkornsbrød, pasta, kjeks og frokostblandinger, i stedet for raffinerte kornalternativer. Brun ris, hele bygg og havregryn er også gode valg av fullkorn.
  • Bytt ut hvite pastaer og brød med alternativer som hel hvete, eller velg mindre bearbeidede, fiberrike korn som beskrevet ovenfor.

Relaterte artikler:

Karbohydrater i ris

Sunn karbohydrater

Annonse fra MILRAB

TACTICAL WEEK!

OPPTIL 40% RABATT!