ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |Hvor mange kalorier er en kilo

Kalorier er energien i maten du spiser, som gir drivstoff til alt fra søvn til å løpe et maraton. Men hvor mange kalorier er en kilo?

Hva er kalorier?

Kalorier gir drivstoff til alt du gjør, fra å sove til å løpe et maraton. Kalorier kan komme fra karbohydrater, fett og protein. Kroppen din kan bruke dem som energi med en gang, eller lagre dem til senere bruk. Noen kalorier kan lagres som glykogen (karbohydrater), men flertallet lagres som kroppsfett.

Denne artikkelen forklarer hvor mange kalorier som er i ett kilo fett.

Hva er kroppsfett?

La oss ta et øyeblikk til å definere hva vi mener med kroppsfett. For det første er ikke kroppsfett bare rent fett. Rent fett har et veldig høyt energiinnhold, eller omtrent 9 kalorier per gram. Dette utgjør omtrent 9100 kalorier per kilo rent fett. Imidlertid er kroppsfett ikke bare rent fett. Kroppsfett består av fettceller, kalt adipocytter, som også inneholder noen væsker og proteiner i tillegg til fett. Derfor vil kaloriinnholdet i kroppsfett være mindre enn kaloriinnholdet i rent fett.

Inneholder 1 kilo kroppsfett 7000 kalorier?

I 1958 konkluderte en vitenskapsmann med navnet Max Wishnofsky at den kaloriekvivalent som et halvt kilo kroppsvekt gikk tapt eller oppnådde var 3.500 kalorier. Han baserte sin konklusjon på det vitenskapelige beviset som var tilgjengelig den gangen. Ti år senere har resultatet blitt sitert tusenvis av ganger i media og vitenskapelig litteratur.

Det er i utgangspunktet blitt vanlig kjent at ett kilo kroppsfett inneholder 7000 kalorier. Men er det virkelig sant? La oss prøve å finne ut av det. Vi bruker generelt aksepterte verdier for denne beregningen. Noe forskning viser imidlertid små variasjoner.

Generelt kan vi anta at:

  • Ett pund tilsvarer 454 gram.
  • Rent fett inneholder 8,7–9,5 kalorier per gram.
  • Fettvev i kroppen er 87% fett.

Ved å bruke disse verdiene kan vi konkludere med at et halvt kilo fett faktisk inneholder alt fra 3.436 til 3.752 kalorier. Det er imidlertid viktig å merke seg at disse beregningene er basert på utdatert forskning. Noen av studiene oppgir at fettvev i kroppen bare inneholder 72% fett. Ulike typer kroppsfett kan også inneholde varierende mengder fett.

Myten om underskudd på 500 kalorier per dag

Det er en vanlig myte at hvis du spiser 500 færre kalorier hver dag, eller 3.500 færre kalorier i uken, vil du miste et halvt kilo fett hver uke. Dette vil tilsvare totalt 26 kg i løpet av et år. Virkeligheten er imidlertid veldig annerledes. Myten om underskudd på 500 kalorier per dag overvurderer potensielt vekttap som kan oppnås over en periode. Dette estimatet ser ut til å fungere ganske bra på kort sikt for moderat vekttap hos overvektige personer.

Men på sikt vil mange andre faktorer spille inn. Det denne myten ikke gjør rede for, er kroppens respons på endringene i kroppssammensetning og kosthold. Når du reduserer kaloriinntaket, reagerer kroppen din ved å få deg til å forbrenne færre kalorier. Du begynner å bevege deg mindre, og kroppen blir mer effektiv. Den gjør like mye arbeid, men bruker færre kalorier enn før. Du kan også miste muskelmasse sammen med fettet, noe som også gjør at du forbrenner færre kalorier. Vekttap er ikke en lineær prosess, og bremses vanligvis over tid.

Relaterte artikler:

Hvordan gå ned i vekt fort uten å trene

Gå ned 10 kg på 4 uker

Om forfatteren

Legg inn kommentar