Hvor mange gram sukker om dagen

Tilsatt sukker er den verste ingrediensen i det moderne kostholdet. Lær mer om hvor mange gram sukker om dagen du bør ha.

Det gir kalorier uten tilsatte næringsstoffer og kan skade stoffskiftet på lang sikt. Å spise for mye sukker er knyttet til vektøkning og ulike sykdommer som overvekt, diabetes type 2 og hjertesykdom.

Men hvor mye er for mye? Kan du spise litt sukker hver dag uten skade, eller bør du unngå det så mye som mulig?

Raffinerte sukkerarter vs naturlige sukkerarter

Det er stor forskjell mellom tilsatt sukker og sukker som forekommer naturlig i matvarer som frukt og grønnsaker. Dette er sunn mat som inneholder vann, fiber og forskjellige mikronæringsstoffer. Naturlig forekommende sukker er helt greit, men det samme gjelder ikke tilsatt sukker. Tilsatt sukker er hovedingrediensen i godteri og finnes rikelig i mange bearbeidede matvarer, som brus og bearbeidede produkter. Det vanligst tilsatte sukkeret er vanlig bordsukker (sukrose) og mais sirup med høyt innhold av fruktose. Hvis du vil gå ned i vekt og optimalisere helsen din, bør du gjøre ditt beste for å unngå mat som inneholder tilsatt sukker.

Sukkerinntaket er ekstremt høyt i befolkningen

Nordmenn spiser i gjennomsnitt hvert år. Selv om dette er ekstremt høyt, har sukkerinntaket i befolkningen sunket med 16 kg i perioden fra 2000 til 2015. Overflødig sukkerforbruk har vært assosiert med overvekt, diabetes type 2, hjertesykdommer, visse kreftformer, tannråte, alkoholfri fettsyresykdom og mye mer.

Hvor mange gram sukker om dagen?

Dessverre er det ikke noe enkelt svar på dette spørsmålet. Noen mennesker kan spise mye sukker uten å ta skade, mens andre bør unngå det så mye som mulig.

Maksimal mengde tilsatt sukker du bør spise på en dag kan være følgende:

Menn: 150 kalorier per dag (37,5 gram eller 9 ts)
Kvinner: 100 kalorier per dag (25 gram eller 6 teskjeer)

For å sette det i perspektiv, inneholder en boks cola 140 kalorier fra sukker, mens en Snickers-bar i vanlig størrelse inneholder 120 kalorier fra sukker. Helsedirektoratet anbefaler at ikke mer enn 10 prosent av totalt antall kalorier bør kommer fra tilsatt sukker. WHO opererer med 5 prosent tilsatt sukker av det totale kaloriinntaket i løpet av en dag. Hvis du er sunn, slank og aktiv, virker dette som fornuftige mengder. Du vil sannsynligvis forbrenne disse små mengdene sukker uten at de skader deg. Men det er viktig å merke seg at det ikke er behov for tilsatt sukker i dietten. Jo mindre du spiser, jo sunnere blir du.

Relaterte artikler:

Matvarer med mye sukker

Mat med lite sukker

Om forfatteren

Legg inn kommentar