Hvor mange ganger i uka bør man trene

Selv om det ikke finnes en absolutt fasit, er det prinsipper og retningslinjer du kan følge med tanke på hvor mye man bør trene, for å sikre at du har et balansert, effektivt, trygt treningsregime.

Hvor mange dager i uken bør man trene?

Med mindre du er en treningsentusiast, vil du sannsynligvis bruke så lite tid på treningsstudioet som mulig for å nå dine helse- og treningsmål. Trening bare en eller to ganger i uken ikke vil gi deg mer enn et lite treningsgrunnlag. Du bør trene minst tre ganger i uken hvis du vil nå dine helse- og treningsmål innen rimelig tid, og holde deg i form og sunn.

Trening fire eller fem ganger i uken er ideelt, men de fleste synes det er uoppnåelig på grunn av tidsbegrensninger, så da er det beste å ha som mål tre treningsøkter i uken. Dette utsetter kroppen din for en stor nok treningsstimulans gjennom hele uken, noe som gjør det mulig for kroppen å tilpasse seg, bli sterkere, slankere og mer utholdende.

Hvor lange skal treningsøktene dine være?

Noen hevder at du kan få en effektiv treningsøkt på en halv time hvis du bruker tiden klokt, men hvis du vil gjøre reelle fremskritt, bør du trene i 45 minutter til en time. Det er anbefalt å bruke 10 minutter på å varme opp og mobilisere kroppen din, 30-40 minutter aerob trening eller vekttrening, og fem til ti minutter å kjøle seg ned og tøye. Når det er sagt, kan en treningsøkt på en halv time være nyttig hvis du trener med høy intensitet gjennom intervalltrening.

Hvor viktig er søvn?

For alle – og spesielt folk som trener regelmessig – er det viktig å få syv til åtte timers søvn i gjennomsnitt per natt. Etter at du har trent på dagtid, blir kroppen sterkere, forbrenner fett og gjenoppbygger skadet muskelvev når du sover. Så hvis du ikke får nok søvn, risikerer du en høyere skaderisiko, og treningsøktene dine vil ikke bli like effektive fordi du ikke har nok energi til å trene.

Relaterte artikler:

Hvor ofte bør man trene

Hvor ofte bør man trene styrke

Om forfatteren