Hvor lenge varer vaksiner

Varigheten av immunitet varierer med forskjellige sykdommer og forskjellige vaksiner. Lær mer om hvor lenge vaksiner varer.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Varighet av immunitet fra vaksiner

Varigheten av immunitet varierer med forskjellige sykdommer og forskjellige vaksiner. Livslang immunitet gis ikke alltid ved verken naturlig infeksjon (får sykdommen) eller vaksinasjon. Den anbefalte tidspunktet for vaksinedoser tar sikte på å oppnå den beste immunbeskyttelsen for å dekke perioden i livet der sårbarheten for sykdommen er høyest.

  • Mange vaksiner som brukes i dag er relativt nye, og data om hvor lang tid de gir beskyttelse blir kontinuerlig oppdatert
  • For mange sykdommer avtar immuniteten etter naturlig infeksjon
  • Varigheten av immunitet gitt av vaksiner varierer avhengig av en rekke faktorer, spesielt selve vaksinen
  • Levende vaksiner induserer generelt lengre levetid
  • Vaksiner med underenheter krever ofte oppfølgingsdose
  • Hvis intervallet mellom dosene er for kort, kan immuniteten varte. – Derfor er det nødvendig med minimumsintervaller
  • Hos de aller yngste og veldig gamle kan immuniteten bli begrenset

Vaksineimmunogenitet

Vaksineimmunogenitet er et mål på immunresponsen mot en vaksine og innebærer vanligvis måling av spesifikke antistoffer i blodet. For noen, men ikke alle vaksiner, er en definert terskel for det spesifikke antistoffnivåer korrelert med beskyttelse. Dette forteller oss imidlertid ikke definitivt om en person er beskyttet mot sykdom. Hvis det er etablert et godt immunminne, oppstår en stor økning i antistoffnivå etter en oppfølingsdose med vaksine.

Vaksineeffektivitet

Vaksineeffektivitet er tiltak som sammenligner sykdomsratene mellom vaksinerte og uvaksinerte mennesker. Effektivitet måles i kontrollerte kliniske studier, mens effektiviteten måles når vaksinen er godkjent for bruk i den generelle populasjonen. Fra disse kan vi identifisere andelen vaksinerte mennesker vi forventer vil bli beskyttet av vaksinen.

Herdimmunitet (også kalt samfunnsimmunitet) er en viktig mekanisme når storsamfunnet beskyttes. For noen sykdommer, hvis nok mennesker er immun, blir overføringen av sykdommen redusert eller eliminert. Dette er spesielt for sykdommer som røde hunder og pneumokokker. Høy vaksinedekning må opprettholdes for å forhindre at sykdommen kommer inn i befolkningen igjen.

Ingen vaksine er 100% effektiv, en liten prosentdel av mennesker er ikke beskyttet etter vaksinering, og for andre kan beskyttelsen avta over tid. Noen mennesker klarer heller ikke å bli vaksinert på grunn av visse forhold som immunsuppresjon. Å opprettholde immunitet hos de rundt disse menneskene beskytter dem mot sykdom.

Beskyttelse etter vaksine

SykdomEstimert beskyttelse fra vaksineKommentarer
Kikhoste4-6 årImmunitet etter naturlig infeksjon blir svakere. Ny vaksine tilbys etter 11 års alder.
Difterei10 årNy vaksine er anbefalt for voksne ved 45 og 65 års alder.
Stivkrampe96% beskyttet i 13-14 år, 72% >25 årNy vaksine er anbefalt for voksne ved 45 og 64 års alder.
Polio>99% beskyttet i minst 18 årNy vaksine er tilbudt for de som reiser i risikoområder.
Influensa type B>9 årImmunogenisitet observert for denne vaksinen som tyder på langsiktig beskyttelse.
Hepatitis B>20 årSannsynligvis livslang for de som har serokonvertert, men >20 år er hittil observert.
MeslingerLivslang >96%Samfunnsbeskyttelse er viktig for å stoppe overføringen til de som er for unge til å bli immunisert, eller de som ikke kan ha MMR-vaksine.
Kusma >10 år for 90%, blir svakere over tidImmunitetsvarighet varierer i forskjellige populasjoner. Det er ikke så lang levetid som for meslinger eller røde hunder.
Røde hunderDe fleste vaksiner (>90%) beskytter >15-20 årSamfunnsbeskyttelse er viktig for å stoppe overføringen til de som er for unge til å bli immunisert, eller de som ikke kan ha MMR-vaksine
Pneumokokker >4-5 år for konjugerte vaksinerTil dags dato har antistoffkonsentrasjonen holdt seg høy hos vaksinerte. Samfunnsbeskyttelse betyr at vaksinering av barn reduserer sykdommen i alle aldre i samfunnet
Humant papillomavirus>5-8 årRespons etter antigenutfordring indikerer immunitet fra vaksine som sannsynligvis vil være svært langvarig
Vannkopper>14 årMild gjennombruddssykdom kan oppstå i løpet av 2 år når bare en dose er gitt. Immuniteten økes når viruset fortsatt er i omløp. Immunitet i samfunnet spiller en viktig rolle for sykdomskontroll

Relaterte artikler:

Hvor lenge varer meslingvaksine

Trening etter influensavaksine

Om forfatteren

Legg inn kommentar