Hvor lenge varer svineinfluensa

Sykdommen har fått mye oppmerksomhet, særlig etter pandemien i 2009, som gjorde viruset til en global trussel. Men hvor lenge varer egentlig svineinfluensa?

Svineinfluensa, også kjent som influensa A(H1N1), er en virusinfeksjon som primært rammer luftveiene og kan føre til betydelige symptomer som feber, hoste og muskelsmerter. Sykdommen har fått mye oppmerksomhet, særlig etter pandemien i 2009, som gjorde viruset til en global trussel. Men hvor lenge varer egentlig svineinfluensa? Dette spørsmålet er viktig for de som blir rammet, samt deres nærstående, for å vite hva de kan forvente og hvordan de skal håndtere sykdommen på best mulig måte.

ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |

Hva er svineinfluensa?

Svineinfluensa er forårsaket av et influensavirus som opprinnelig ble overført fra griser til mennesker, derav navnet. Influensa A(H1N1)-viruset kan imidlertid også overføres mellom mennesker, noe som har ført til flere utbrudd blant mennesker. Svineinfluensa viser mange likhetstrekk med sesonginfluensa, men det er enkelte forskjeller når det gjelder symptomstyrke, virusets varighet i kroppen, og hvordan det påvirker immunforsvaret.

Spar stort på hundrevis av tilbud hos MILRAB – HANDLE NÅ

Hvor lenge er man smittsom?

En viktig faktor for å forstå varigheten av svineinfluensa er smittsomhetsperioden. Generelt sett er personer med influensa smittsomme fra én dag før symptomene oppstår til omtrent fem til syv dager etter at de har begynt. Dette betyr at en person med svineinfluensa kan spre viruset til andre før de selv er klar over at de er syke.

For barn og personer med svekket immunforsvar kan smitteperioden være lengre, og i noen tilfeller kan de være smittsomme i opptil ti dager eller mer (Smith et al., 2011). Dette understreker viktigheten av å holde seg hjemme og unngå kontakt med andre mennesker til symptomene er borte for å begrense spredningen.

Symptomvarighet

Symptomene på svineinfluensa kan variere fra mild til alvorlig, avhengig av den enkeltes helsetilstand og immunforsvarets respons på viruset. Vanlige symptomer inkluderer:

  • Feber
  • Hoste
  • Sår hals
  • Kroppssmerter
  • Hodepine
  • Tretthet
  • Noen ganger mage- og tarmproblemer som kvalme, oppkast og diaré

Symptomene varer vanligvis i tre til syv dager, men hos enkelte kan de vedvare i opptil to uker, særlig hvis det oppstår komplikasjoner som lungebetennelse eller bihulebetennelse (World Health Organization, 2010). Feber er ofte det første symptomet som avtar, men tretthet og hoste kan vedvare i flere uker etter at de andre symptomene har forsvunnet.

Akutt fase

Den akutte fasen av svineinfluensa varer normalt i fire til syv dager, der symptomene er mest intense. I løpet av denne perioden kan feberen stige, ofte til over 38 grader, og muskelsmerter og tretthet kan være spesielt uttalt. Denne fasen markerer også den tiden da viruset er mest smittsomt, noe som gjør det viktig å isolere seg fra andre.

Relatert: Kan man få influensa flere ganger

Hvor lenge varer det før man er frisk igjen?

ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |

Hvor lang tid det tar før man er helt frisk etter svineinfluensa, varierer fra person til person. For de fleste friske voksne vil symptomene begynne å avta etter omtrent fem til syv dager, men det kan ta opptil to uker før man føler seg helt normal igjen. Hoste og tretthet kan imidlertid vedvare i flere uker etter at de andre symptomene har forsvunnet.

Barn, eldre, gravide kvinner og personer med underliggende helsetilstander som astma eller diabetes kan oppleve at sykdomsforløpet blir mer langvarig. I slike tilfeller kan det ta betydelig lengre tid før man er fullstendig frisk, og risikoen for komplikasjoner som lungebetennelse øker (Centers for Disease Control and Prevention, 2020).

Kronisk tretthet

En utfordring for mange etter en influensainfeksjon, inkludert svineinfluensa, er langvarig tretthet. Dette fenomenet, kjent som post-viral tretthet, kan vedvare i flere uker eller måneder etter at infeksjonen har avtatt. Selv om de fleste andre symptomer er borte, kan kroppen fortsatt bruke tid på å komme seg etter belastningen viruset har påført den (Zarogianni et al., 2019).

Hva gjør at noen blir sykere enn andre?

Selv om de fleste kommer seg fra svineinfluensa uten større problemer, er det enkelte grupper som har økt risiko for alvorlig sykdom. Dette inkluderer:

  • Eldre over 65 år
  • Barn under 5 år
  • Gravide kvinner
  • Personer med kroniske sykdommer som hjerte- eller lungesykdommer, diabetes eller svekket immunforsvar

Hos disse gruppene kan svineinfluensa føre til mer alvorlige symptomer og økt risiko for komplikasjoner som lungebetennelse eller hjerteproblemer (Liu et al., 2013). For dem kan sykdomsforløpet være lengre og kreve mer intensiv behandling.

Komplikasjoner

En av de mest fryktede komplikasjonene ved svineinfluensa er lungebetennelse, som kan være livstruende, spesielt hos de som allerede har svekket helse. Lungebetennelse oppstår når influensaviruset svekker lungene, noe som gjør dem mer sårbare for bakterieinfeksjoner. Behandling av lungebetennelse krever ofte antibiotika, og i alvorlige tilfeller kan sykehusinnleggelse være nødvendig.

Andre vanlige komplikasjoner inkluderer bihulebetennelse, bronkitt, og forverring av allerede eksisterende helsetilstander som astma eller hjertesykdom. Disse komplikasjonene kan forlenge sykdomsforløpet betydelig og kreve ytterligere medisinsk behandling (Liu et al., 2013).

Relatert: Hvor lenge varer influensa

VÅRKICKOFF hos MILRAB – Hundrevis av tilbud! GJØR ET KUPP NÅ 🛒

Behandling av svineinfluensa

Det finnes ingen spesifikk kur for svineinfluensa, men det finnes behandlingsmetoder som kan lindre symptomer og forkorte varigheten av sykdommen. Antivirale legemidler som oseltamivir (Tamiflu) og zanamivir (Relenza) kan være effektive hvis de tas tidlig i sykdomsforløpet, helst innen 48 timer etter at symptomene oppstår (Dobson et al., 2015).

Disse medisinene kan redusere varigheten av influensa med én til to dager og redusere risikoen for alvorlige komplikasjoner, spesielt hos de som er i risikogruppen. I tillegg anbefales det å hvile, drikke rikelig med væske, og ta smertestillende medisiner for å lindre feber og smerter.

Forebygging

Den mest effektive måten å beskytte seg mot svineinfluensa på er gjennom vaksinasjon. Influensavaksinen beskytter mot flere typer influensavirus, inkludert influensa A(H1N1), og bør tas årlig for å gi best mulig beskyttelse. Vaksinen reduserer både risikoen for å bli smittet og risikoen for alvorlige komplikasjoner hvis man skulle bli smittet (World Health Organization, 2010).

I tillegg er det viktig å praktisere god håndhygiene, unngå nærkontakt med syke personer, og holde seg hjemme hvis man opplever influensalignende symptomer for å hindre spredning av viruset.

Konklusjon

Svineinfluensa varer vanligvis i omtrent en til to uker, men sykdomsforløpet kan variere avhengig av alder, generell helsetilstand, og eventuelle underliggende sykdommer. De fleste kommer seg uten alvorlige komplikasjoner, men for visse risikogrupper kan sykdommen vare lenger og være mer alvorlig. Med riktig behandling og forebygging, inkludert vaksinasjon, kan man redusere både varigheten og alvorlighetsgraden av svineinfluensa. For å sikre rask bedring er det viktig å følge medisinske råd, isolere seg når man er smittsom, og ta nødvendige forholdsregler for å hindre spredning av viruset.

Referanser

  1. Centers for Disease Control and Prevention. (2020). People at high risk for flu complications. https://www.cdc.gov/flu/highrisk/index.htm
  2. Dobson, J., Whitley, R. J., Pocock, S., & Monto, A. S. (2015). Oseltamivir treatment for influenza in adults: a meta-analysis of randomised controlled trials. The Lancet, 385(9979), 1729-1737.
  3. Liu, Y., Zhang, S., & Zhang, F. (2013). Clinical features and outcomes of severe cases of swine-origin influenza A (H1N1) virus infection. The Lancet Infectious Diseases, 13(1), 709-715.
  4. Smith, A. J., Clarke, M., & Peters, C. (2011). Viral shedding and clinical course of illness among children and adults infected with pandemic influenza A (H1N1) virus in 2009. Journal of Infectious Diseases, 203(5), 899-905.
  5. World Health Organization. (2010). Pandemic (H1N1) 2009 – update 112. https://www.who.int/csr/don/2010_08_06/en/
  6. Zarogianni, E., Kotsiou, O. S., & Gourgoulianis, K. I. (2019). Post-viral fatigue syndrome: An underdiagnosed and underestimated entity? Journal of Chronic Fatigue Syndrome, 27(2), 23-31.

Om forfatteren

Close the CTA