Hvor lenge varer prolaps i ryggen

Alle som har opplevd en prolaps i ryggen før vet hvor smertefullt det kan være. Bevegelse kan gjøre det verre, og det kan være frustrerende å vente på at det blir bedre. Hvor lenger varer prolaps i ryggen?

I det ene øyeblikket er du helt i orden, bøyer deg ned for å plukke opp noe. Det neste plager en skytende, irriterende smerte nakke eller rygg. Det kan være en diskusprolaps du har fått, men hva betyr det egentlig?

Hva er en diskusprolaps?

En av de enkleste måtene å forstå en prolaps er å tenke på en gelésmultring. Du har 24 disker i ryggraden – helt fra toppen (kalt nakkesøylen) ned til den nedre spinn (kalt korsryggen). Skivene hele veien opp og nedover ryggraden fungerer som støtdempere for bevegelsen din. Diskene hjelper til med å holde ryggraden oppe og lar den bøye seg og bevege seg.

Utsiden av disken er som smultringens deig og kalles annulus fibrose. Innsiden av disken er geléen i smultringen, som kalles nucleus pulposus. Tenk deg nå at smultringen har et hull i seg et sted, og du trykker ned. Geléen kommer til å sprute ut av den – akkurat som nucleus pulposus ville gjort fra den faktiske disken i ryggraden. Når nucleus pulposus skyver utenfor annulus fibrose og berører en nerve, er det da du opplever smerten fra en diskusprolaps.

Årsaker til diskusprolaps

Bevegelse, skade, trykk, alder eller rett og slett uflaks kan føre til at nucleus pulposus presses gjennom annulus fibrose – akkurat som innsiden av en gelésmultring ville gjort hvis du presset ned på den.

Noen mennesker kommer ut for en ulykke og får diskusprolaps etterpå, andre ganger er det noe så enkelt som å bøye seg ned for å knyte en sko når det skjedde. Ofte vil folk vite nøyaktig når det skjedde eller hva som forårsaket det fordi smerten vanligvis skjer med en gang.

En proplaps kan også være forårsaket av diskdegenerasjon, genetikk eller en kombinasjon. Visse aktiviteter som å løfte vekter eller spille en sport kan også forårsake prolapsen.

Hvordan føles en diskusprolaps?

Folk opplever symptomer på en diskprolaps når den trykker på en nerve eller ryggmargen. En nerve i klem kalles radikulopati og forårsaker vanligvis skytesmerter, nummenhet eller svakhet. Avhengig av hvilken nerve som er i klem, kan det forårsake smerte på en rekke steder.

Hvis du har en diskusprolaps i korsryggen, kan smerten komme nedover beinet, nedover rumpa, over hoften og nedover beinet. Hvis prolapsen klemmer en nerve i ryggraden i nakken, kan det forårsake armsmerter eller svakhet som skyter ned skulderen eller øvre del av ryggen. Alt avhenger av nivået på den disken og hvilken nerve som blir klemt.

Hvor lang tid tar det før en diskusprolaps gror?

Den gjennomsnittlige tiden det tar for en diskprolaps å gro er fire til seks uker, men den kan bli bedre i løpet av få dager, avhengig av hvor alvorlig prolapsen var og hvor den oppstod. Den viktigste faktoren for å helbrede en prolaps er tid, fordi det oftest vil løse seg av seg selv.

Helingstiden avhenger også av hvordan hvordan du restituerer, og hvilken type behandling du prøver.

Relaterte artikler:

Hva hjelper mot nakkeprolaps

Symptomer på isjias

Referanser

Om forfatteren